Литвек - электронная библиотека >> Популярные авторы >> Стефан Грабинський

КОММЕНТАРИИ 1802

Весь Пол Андерсон в одном томе
Пол Уильям Андерсон

Ну да, а что вы удивляетесь?
Цвет хаки - родной наш цвет, и если обложка цвета родного, то надо ждать и родного контента...

-алик-     #191910
Весь Беляев Александр в одном томе
Александр Романович Беляев

Картинки - моего детства!
Полнота - реально всё!
От души благодарен!

-алик-     #191909
Родовая земля
Александр Сергеевич Донских

Роман достойный быть у всех! Читаем, братья и сестры!

Читатель     #191906
Краеугольный камень
Александр Сергеевич Донских

Камень надо читать. Поверьте на слово. П.

П.     #191905
Адъютант
Антон Владимирович Генералов

Очень бы хотелось продолжения☺️ Книги очень понравились хорошие персонажи хороший сюжет читается на одном дыхании....
Спасибо огромное автору

Оценил книгу на 10
Vitali4ka     #191904
Падение Вавилона
Джосайя Бэнкрофт

Скачала, переведено только первых 5 глав. Немного не понятно. ждать ли дальше перевод или это как реклама.

Brizella     #191903
Рождение Жнеца
Сергей Леопольдович Леонтьев

С какого перепоя мой цикл про Жнеца включили в произведения какого-то левого человека???

Сергей     #191897

ВСЕ КОММЕНТАРИИ

 

Грабинський Стефан - 3 книг. Главная страница.

Грабинський СтефанСтефан Грабинський (пол. Stefan Grabiński; 26 лютого 1887, Кам'янка-Струмилова — 12 листопада 1936, Львів) — польський письменник, представник жанру жахіть у польській літературі першої половини XX століття, званий «польським По» і «польським Лавкрафтом».
Стефан Грабінський народився 26 лютого 1887 року в сім'ї голови повітового суду Діонізія Грабінського і вчительки гри на піаніно Євгенії Грабінської (в дівоцтві — Чубек). Його дитячі й підліткові роки минули в Луці біля Самбора, а звідти після батькової смерті родина переїхала до Львова.
Закінчивши ліцей бернардинів у 1905 році, Грабінський вступив на філологічний факультет Львівського університету, де вивчав польську літературу й класичну філологію. Слухав лекції, зокрема, Вільгельма Брунхальського та Йозефа Калленбаха. Там він познайомився зі Станіславом Котом, Юліушем Кляйнером, Тадеушем Сінком, Станіславом Лемпіцьким і Стефаном Верчинським.
Ще в студентські роки у Грабінського виявилася спадкова хвороба — кістковий туберкульоз, від якого рано померли його батько, брат і сестра. Ця обставина, а також властива письменникові ще з дитинства велика побожність значно вплинули на розвиток його творчості й на формування світогляду.
Здобувши вищу освіту, з 1911 по 1914 рік він викладав польську мову та літературу у двох львівських гімназіях — громадській і приватній. У 1914–1915 роках викладав у Відні. 1917 року Грабінський одружився з вчителькою музики Казимерою Корвін-Гонсьоровською й переїхав на педагогічну роботу до Перемишля. Мав з нею двох дочок. У цьому місті подружжя підтримувало діяльність театру «Фредреум». 1921 року Грабінський ініціював публікацію збірки віршів його на той час уже покійної сестри Марії Чайковської Życia mego kwiat / «Квітка мого життя» як додатку до драми «Темні сили». Цього ж року він розійшовся з жінкою й перебрався до Львова. На той час у письменника починається криза творчості, його, попри недавні літературні успіхи, стали забувати. 1927 року Грабінський побував в Італії, а 1929-го — в Румунії. Цього ж року в письменника туберкульоз набрав відкритої форми, почалися кровотечі. Довелося покинути роботу й переїхати на село. Там почалася скрута через витрати на ліки й на нове житло. Критик Єжи Пломенський і письменник Кароль Іжиковський, друзі Грабінського, посприяли тому, що 1931 року він одержав Львівську літературну премію. У цьому ж році Грабінський на короткий час переїжджає до Львова, а тоді через загострення хвороби оселяється в санаторії для легеневих хворих, у курортному селищі Брюховичі. Там письменник помер у злиднях, на руках у матері. Мало хто із знайомих його відвідував. Поховали Грабінського на Янівському цвинтарі у Львові (могила на полі №11).

Докладніше: wikipedia
Книга - Антологія української готичної прози. Том 2. Василь Стефаник - читать в Литвек
Читать

Формат: fb2

 Фрагмент

Моторошна, або готична, проза – зараз один з найпопулярніших жанрів фантастики. Вона має глибоке коріння, але як жанр розквітла в Європі у XVIII сторіччі. Класична готична проза в кожній європейській літературі виглядає по-різному. Особливістю ж... ... Полное описание книги

Комментировать   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
Книга - Потойбiчне. Василь Стефаник - читать в Литвек
Читать

Формат: fb2

 Скачать

Потойбічний світ зачаровує своїми видивами. Привиди і духи, закляття і талісмани, загадкові пророцтва і неупокоєні душі віддавна стали об'єктом літератури, жанр якої прийнято називати ґотичним. «Ґотична проза» – нова серія видавництва «Піраміда». І... ... Полное описание книги

Комментировать   : 1 : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
Книга - Саламандра (збірник). Стефан Грабинський - читать в Литвек

Переводчик: Юрій Павлович Винничук , Я Королюк , В Павлів , М Брижак , М Трофимук , А Квятковський , М Баліцька

Жанр: Проза

Серия: -

Год издания: 2018

Язык книги: украинский

Страниц: -

Доступен ознакомительный фрагмент книги!

Читать

Формат: fb2

 Фрагмент

Стефан Грабинський (1887–1936) – відомий свого часу львівський письменник, який писав польською мовою, хоча походив з української родини. Життя його було коротке і повне смутку. Завше в чорному вбранні, з блідим, аж прозорим обличчям, з якого були... ... Полное описание книги

Комментировать   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0 : 0