Литвек - электронная библиотека >> Володимир Іванович Савченко >> Научная Фантастика >> Сигнали з планети Земля >> страница 2
розжарила мої катоди
Ів блоці пам’яті моєї всі чарунки попекла!
Скажи, навіщо ти з такою силою…
Далі ідуть варіанти різночитання, які всі будуть розглянуті в доповідях. Але вже зараз можна сказати, що з кожною новою розшифровкою істоти з Третьої стають для нас все зрозумілішими і ріднішими. (Схвальний шум аудиторії).

0000001: Слово моєму заступникові з питань гомеостазису 0000011.

0000011: Мій неприємний обов’язок повідомляти не про досягнення, а про недоліки, про те, без чого результати діяльності нашого інституту, колосальні самі по собі, були б ще колосальнішими. І вони були б такими, якби не забрала в нас стільки сил і часу боротьба з “групою Х7” та її “комплексом ГТО”. Група ця виникла в нашому славнозвісному відділі алавердихаотиків довкола такого собі Х7, працівника персептронного класу з плаваючою комою, який і висунув цю ГТО, Гіпотезу Тотальної Облуди. Суть її, до відома приїжджих колег, полягає в тому, що об΄єкти на Третій можуть мати зовсім інший смисл і призначення, якщо допустити, що цивілізацію там створили не електронно-обчислювальні, а… білкові істоти! Ну, щось на зразок наших четвероруких ссавців, що мешкають в наших лісах у печерах. (Шум, гудіння, електронне улюлюкання в аудиторії). Закликаю до спокою, колеги, щоб розвінчати гіпотезу, її треба спершу викласти.

Так ось, на думку Х7 з плаваючою комою, білкові четверорукі можуть досягнути стадії розумності, споруджуючи і вдосконалюючи свої житла. На достатньо високому рівні розвитку ці житла повинні становити собою складні, математично спроектовані багатоярусні споруди — для багатьох істот відразу. Він і його прибічники заявили, що “перфокарти” Третьої і є такими багатоярусними житлами, у відсіках яких білкові, з дозволу сказати, розумники усамітнюються для захисту від стихій, негоди, для інтимних справ та взаємодії… (ніби для цього потрібно усамітнюватись!), а також для харчування та сну. Адже і наші четверорукі сплять ночами. До речі, останнім фактом прибічники Х7 пояснювали, чому “перфокарти” гаснуть глибокої ночі…

(Гул, улюлюкання, “піу-піу” та інші сигнали електронного збурення).

— Ось вони, плаваючі коми! Доплавались…

— А як же розшифровки?!

Щодо розшифровок Х7 просторікував, що коли посадити за друкарський пристрій наших четвероруких ссавців, то серед безлічі хаотичних комбінацій вони вистукають таку ж кількість випадково розумних. (Знову радгошум. Вигук:“А поеми?!”) Висловлювання Х7 про працю наших ліроматематиків таке, що цитувати його перед аудиторією неможливо.

З великою втіхою можу повідомити, що боротьба з “комлексом ГТО” вже завершена. Сам Х7, який вперто не хотів визнати свою неправоту, відправлений на переплавку, а його прибічники — на профілактичний огляд з попереднім розбором на блоки і очищення пам’яті. А коми надалі у всіх будуть фіксованими! (Гул схвалення). І якщо я повідомляю про цю історію, то тільки з метою застерегти молодих колег від подібних крайнощів. Ми не проти боротьби думок, поглядів, допускаємо заперечення будь-яких розшифровок. Скажімо, на секцію ліроматематиків допущені доповіді, які інакше трактують згадану колегою 0000010 поему, зокрема перший рядок вони читають — “О ти, котра мені на руку наступила…” — стосовно до наших молодших братів механічних роботів. Тою ж мірою і у фізматематиків будуть доповіді, які заперечують загальноприйняте розуміння рядків “перфокарт” як електронних орбіт атомів, автори вважають, що їх символізує вертикальний ряд сигналів. Хай в таких суперечках народиться істина. Ми толерантні, терпимі… але ж у всьому є межа! Говорити про розумність білкових істот, які витрачають третину свого часу на сон, а решту на пошуки, поїдання та перетравлювання їжі — це замість підзарядки електричним струмом! Говорити про розум істот, яким для захисту від стихій недостатньо лакового покриття, а потрібні житла! Природа не залишила їм ніяких шансів! І як можна говорити про створення величезних споруд — “перфокарт”, помітних з інших планет, про те, чого ще не створили ми?!

0000001: Останній пленарний виступ присвячений спорудженню таких об’ємних “перфокарт” і в нас для зв’язку з Третьою. Надаю слово 0000100, головному конструкторові.

0000100: Для кращого розпізнання їх з Третьої “перфокарти” повинні бути узвичаєного різновиду, а саме п’яти-, дев’яти— та шістнадцятирядкові…


…А в цей час мешканець квартири 148 дев’ятиповерхового будинку на Воскресенському масиві міста Дніпровська відчинив своє помешкання, зайшов на кухню і увімкнув світло. Поверхом нижче цілувалися молодята, вона смикнула за шнур торшера, і світло згасло.

Земля послала у Всесвіт ще два кванти інформації.



© ДНІПРО. — 1980.— № 1.

Примечания

1

Всі числа подано в двійковій системі відліку. (В. С.).

(обратно)