Литвек - электронная библиотека >> Автор неизвестен >> Православие >> Правильник УПЦКП >> страница 87
не можуть дивитися на доброту слави Твоєї, закриваючись крилами, безперестанно троїчну пісню співають, славлячи триіпостасну єдину державу Твого Богоначала.

Приспів: Пресвята Тройце, Боже наш, слава Тобі.

Сонце незаходиме, подай серцям рабів Твоїх Твоє сяяння і просвіти душі, і визволи від багатьох гріхів, єдиний

Всемилостивий і Триіпостасний, і сподоби нас нетлінного Твого життя.

Слава… Ти, що є Світло єдиночесне і трисонячне, і світлодійне, суще Божество, просвіти тих, що з вірою Тебе оспі вують, і визволи від темного злочинства, і сподоби найсвітліших Твоїх осель, як Всеблагий.

І нині… Премудро раніше створив людину Син Твій, Діво, і оновив Тобою, Преславна, зітлілу людину, і наповни всіх божественним світлом невечірньої зорі, що з вірою прославляють Тебе, істинну Богородицю.

Достойно є, і це є істина, славити Тебе, Бога Слово, Якого бояться та перед Яким тремтять Херувими і Якого прославляють Сили Небесні; Воскреслого на третій день із гробу, Христа Життєдавця зі страхом прославмо.

Прославмо всі боголіпно піснями Божественними Отця, і Сина, і Духа Божественного, Триіпостасну державу, єдине Царство й Володіння.

Усі, на землі народжені, хвалять і Сили Небесні прославляють Одиницю єством, Триіпостасну, і всі вірно їй поклоняються.

Господоначальну Херувимів і Богоначальну незрівнянно Серафимів, Нероздільну Тройцю в Одиниці, суще Богоначалля, Тебе величаємо.

Отцю Безпочатковому й Богові Співбезпочатковому Слову, а разом і Духу поклоняємось; нерозлучне, єдине, сполучене єство, тричислену Одиницю, піснями вшануймо.

Світлосяйними Твоїми блискавицями осяй мене, Боже мій Триіпостасний, Всетворче, і яви мене домом Твоєї не приступної слави: світлим і світлоносним, і незмінним.

Христа, Життєдавця, що Його бояться і перед Ним тремтять херувими, що Його славословлять ангельські воїнства, Який від Діви невимовно тіло прийняв, зі страхом прославмо.

Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас (тричі).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Пресвята Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, зглянься і зціли немочі наші, імені Твого ради. Господи, помилуй (тричі).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Бо Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Іпакої чергового недільного гласу.

Господи, помилуй (40 разів).

Слава: і нині.

Чеснішу від Херувимів і незрівнянно славнішу від Серафимів, що без істління Бога Слово породила, сущу Богородицю, Тебе величаємо.

Іменем Господнім благослови, отче.

Священик: Боже, ущедри нас і благослови нас, просвіти лице Твоє на нас і помилуй нас.

Після цього священик промовляє цю молитву до Пресвятої Тройці:

Всемогутня і Животворча, і Світлоначальна Свята Тройце, Боже, що єдино з благості створив Ти з нічого всяке створіння природне й надприродне і промишляєш, і тримаєш його. Ти, що, крім інших Твоїх невимовних благодіянь для роду земного, дав нам, задля тілесної немочі, ще покаяння перед смертю, не дай нам, окаянним, померти в лукавих наших вчинках, ані бути посміховищем для злоначальника, й заздрісника, й губителя. Бо Ти, Милосердний, бачиш, яка його на нас напасть і ворогування; які й у нас пристрасть, і слабкість, і недбалість. Але, благаємо, яви невичерпне милосердя Твоє над нами, що кожного дня і години прогнівляємо Тебе порушенням дорогоцінних і животворчих заповідей. І все, що ми за минуле життя наше аж до цієї години нагрішили вчинками, чи словами, чи помислами, відпусти і прости. І сподоби нас решту життя скінчити в покуті, і каятті, і додержанні святих Твоїх заповідей. Коли ж ми, приваблені розкошами, всяко нагрішили або жили, піддавшись мерзенним, шкідливим та згубним похотям; коли ми, запалившись гнівом і нерозумною лютістю, образили якогось брата нашого; коли ми язиком заплутались у сіті безвихідній, густій та міцній; коли якимось із почуттів наших або всіма, з волі чи неволі, свідомо чи несвідомо, захопившись чи з намови, ми нерозумно спокусилися; і коли лукавими й марними думками сумління осквернили або якимось іншим способом згрішили ми, захоплені злим наміром або звичаєм, — прости нам і відпусти все, Всемилостивий, Преблагий і Многомилостивий, і дай нам надалі бадьорість і силу на виконання благої і милосердної, і звершеної волі Твоєї, щоб, через щире покаяння визволившись від нічного й темного зла і, як удень, доброчинно ходячи, ми, недостойні, явилися перед Твоїм милосердям очищеними, хвалячи і прославляючи Тебе навіки. Амінь.

Слава: і нині.

Господи, помилуй (тричі).

Благослови.

Священик промовляє відпуст: Христос, Істинний Бог наш… і прощення та інше як у полуношниці повсякденній.

Кінець полуношниці недільній