Литвек - электронная библиотека >> Автор неизвестен >> Православие >> Акафістник УПЦКП >> страница 3
воскресіння, Христе, радуємося Твоїй незмінній обітниці. З нами бо до кінця віку Ти обіцяв бути, від усякого зла нас визволяючи і до життя вічного спрямовуючи. Заради цього, Тебе прославляючи, взиваємо:

Христос воскрес — і ми від усякої біди нині визволяємося; Христос воскрес — і нас посадив із Собою праворуч Отця.

Христос воскрес — і нас зробив причасниками Своєї вічної слави; Христос воскрес — і той, що спокусив давнього праотця, сильний ворог, переможений.

Христос воскрес — і ми, раніше відкинуті, з ангелами оселяємося; Христос воскрес — і з Собою всіх воскресив, що взивають:

Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що у гробах, життя дарував.

Кондак 13

О Пасхо велика і священна, Христе Ісусе, Спасителю наш! Вдячно сповідуємо велику спасительну милість Твою, що знову сподобив нас, недостойних, нині спожити радості світлого Воскресіння Твого. Подавай нам у невечірньому дні Царства Твого досконало й істинно причащатися Тебе Найсолодшого, щоб з ангелами і з усіма святими на віки віків усім співати радісно:

Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що у гробах, життя дарував.

Ікос 1

Ангел Господній у вечір суботній під час великого землетрусу зійшов з неба, відвалив камінь від гробу Ісусового і сів на ньому. Від страху його затремтіла сторожа і стала немов мертва. Ми ж Воскреслому Живому Богові з мироносицями поклоняємось і Пасху тайну благовістимо, виголошуючи:

Христос воскрес — і князі пекельні впали; Христос воскрес — і злякалися привратники пекла.

Христос воскрес — і скрушилися врата мідні; Христос воскрес — і твердині пекла прийшли в запустіння.

Христос воскрес — і смерть ридає; Христос воскрес — і пекло, стогнучи, взиває:

Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що у гробах, життя дарував.

Кондак 1

Непереможний Воєводо, Господи неба і землі, переможно вдячний спів приносимо Тобі, раби Твої, що до пекла нині зійшов і з Собою все воскресив, і, наше визволення світло святкуючи, виголошуємо:

Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що у гробах, життя дарував.

Христос Воскрес!

Воістину Воскрес!

Акафіст Пресвятій Тройці

Кондак 1

Предвічний Царю віків і Господи, всього творіння видимого і невидимого Сотворителю, Йому ж у Святій Тройці славимому поклоняється всяке коліно небесних, земних і підземних; тому і ми, хрещені у трисвяте ім’я Твоє, хоч і недостойні, насмілюємося принести Тобі похвальні пісні; Ти ж як Творець, Промислитель і Суддя наш вислухай голос рабів Твоїх і не відверни милості Твоєї від нас, щоб із глибини душі ми взивали до Тебе:

Свят, Свят, Свят єси, Господи Боже наш, помилуй нас, упале творіння, імені ради святого Твого.

Ікос 1

Архангели і ангели, начала і влади, престоли і господства, стоячи перед самим престолом слави Твоєї, не можуть висловити велич досконалостей Твоїх; многоокі ж херувими і шестикрилі серафими, закриваючи лиця свої, тільки з тремтінням взивають один до одного: Свят, Свят, Свят Господь Саваоф. Нам же, що порох і попіл є, тим більше краще любити мовчання; але щоб, маючи стільки щедрот, у творінні і спасінні вилитих на нас, не бути непам’ятливими і невдячними, уподібнюючись небесному славослов’ю, з вірою і любов’ю взиваємо:

Свят, Свят, Свят єси, Господи Боже наш, несповідима досконалостей висота і недослідима таїн безодня.

Свят єси, Господи Боже наш, всюдисущий і все наповнюючий, один і той самий вчора, сьогодні і повіки.

Свят єси, Господи Боже наш, все Ти можеш, із небуття приводиш до буття, опускаєш навіть до пекла і знову виводиш.

Свят єси, Господи Боже наш, Ти випробовуєш серця і нутрощі людські, перелічуєш зірки і всім їм даєш імена.

Свят єси, Господи Боже наш, всі Твої путі істинні і всі долі виправдані разом і жадані.

Свят єси, Господи Боже наш, Ти передаєш гріхи батьків на дітей, милуєш же і нагороджуєш з роду в рід.

Свят, Свят, Свят єси, Господи Боже наш, помилуй нас, упале творіння, імені ради святого Твого.

Кондак 2

Побачив Тебе Ісая на престолі високому і величному і промовив: о окаянний я, бо, будучи людиною і маючи нечисті уста, Господа Саваофа бачив очима моїми. Коли ж палаюче вугілля, принесене ангелом, доторкнулося до вуст його, чисто прославляв Тебе, Отця, і Сина, і Святого Духа, Єдиного Бога. Попали́ ж, о Пресвята Тройце, вогнем Божества Твого терня і нашу безліч беззаконь, щоб ми чистим серцем взивали до Тебе: алилуя.

Ікос 2

Розум незбагненний бажаючи розуміти, великий серед пророків Мойсей промовив: покажи мені лице Твоє, щоб я розумно побачив Тебе. Ти ж до нього: заднє моє побачиш, лице ж Моє не відкриється тобі, бо якщо побачить людина лице Моє, то не залишиться живою. Нам же, хоч і недостойним, Ти благозволив показати Себе в лиці Єдинородного Сина Твого; тому, будучи вдячними, взиваємо:

Свят, Свят, Свят єси, Господи Боже наш, полум’ям палаюча любов і херувимів завжди сяюча премудрість.

Свят єси, Господи Боже наш, небесних престолів Всевишній Цар і надсвітніх господств всеістинний Господь.

Свят єси, Господи Боже наш, вишніх сил непереможна кріпкість і небесних властей всемогутній Володар.

Свят єси, Господи Боже наш, архангелів всерадісне благовісти і ангелів немовчна проповідь.

Свят єси, Господи Боже наш, розумних начал верховне всеначало і всіх інших чинів могутній Повелитель.

Свят єси, Господи Боже наш, Ти єдиний маєш безсмертя і живеш у світлі неприступнім, з обраними ж Твоїми, як з друзями, лицем до лиця розмовляєш.

Свят, Свят, Свят єси, Господи Боже наш, помилуй нас, упале творіння, імені ради святого Твого.

Кондак 3

Силою невимовної могутності Твоєї все утримуєш, Словом недослідимої Премудрості Твоєї все твориш, Духом вуст Твоїх все оживляєш і радуєш. О трисонячний всетворче! Ти виміряв небо долонею і землю п’яддю, носиш і годуєш все творіння, всіх на ім’я закликаєш, і ніхто не може сховатися від владної правиці і погляду Твого; заради цього з усіма вишніми і нижніми силами, зі зворушливістю припадаючи, взиваємо: алилуя.

Ікос 3

Маючи все творіння, підвладне повелінню Твоєму, всюди являєш сліди провидіння і незчисленних досконалостей Твоїх; невидимі Твої присносущна сила і Божество через розмірковування творінням стають видимими, тому зі здивуванням і радістю взиваємо:

Свят, Свят, Свят єси, Господи Боже наш, всесильний Творче видимого і невидимого і люблячий будівничий теперішнього і грядущого.

Свят єси, Господи Боже наш, із чотирьох стихій Ти влаштував творіння і чотирма порами року Ти коло літа увінчав.

Свят єси, Господи Боже наш, Ти повелів сонцю світити вдень, а місяцю і