Литвек - электронная библиотека >> Автор неизвестен >> Православие >> Молитовник УПЦКП >> страница 3
мене до Господа, щоб Він утвердив мене у страху Своїм і показав мене достойним слугою Своєї безмірної благости. Амінь.

Молитва 10-та, до Пресвятої Богородиці

О Пречиста Діво, Богородице, надіє всіх християн, що живуть на землі! Не відвертайся від мене грішного, бо я непохитно надіюся на Твоє милосердя. Погаси в мені полум’я багатьох пристрастей моїх; запали моє жорстоке серце і мій холодний розум любов’ю до виконання заповідей Сина Твого і Бога нашого. Викорени, Пречиста, з мого затьмареного розуму і з мого жорстокого серця безнадійність, недбалість, лінощі та безглуздя і всі темні і брудні думки та наміри. Зціли, Владичице, мої тяжкі духовні й тілесні рани, не попусти, щоб зло перемагало мене, і Твоїми материнськими молитвами прихили до мене милість Сина Твого, Господа нашого Ісуса Христа, бо Ти благословенна від усіх родів, і славиться пречисте ім’я Твоє на віки віків. Амінь.

Молитва до святого, ім’я якого носиш

Моли Бога за мене, святий угоднику Божий (ім’я святого), бо я щиро до тебе звертаюся, скорого помічника й молитвеника за душу мою.

Пісня до Пресвятої Богородиці

Богородице Діво, радуйся, Благодатна Маріє, Господь з Тобою. Благословенна Ти в жонах, і благословен плід утроби Твоєї, бо Ти породила Спаса душ наших.

Тропар до Хреста і молитва за Батьківщину

Спаси, Господи, людей Твоїх і благослови насліддя Твоє, перемогу побожному народові нашому на супротивників подай і Хрестом Твоїм охороняй нас — оселю Твою.

Молитва Оптинських старців

Отче, дай мені з душевним спокоєм зустріти все, що принесе мені прийдешній день. Дай мені цілком віддатися волі Твоїй святій, в усякий час цього дня, в усьому настав і підтримай мене. Які б я не одержав звістки протягом дня, навчи мене сприйняти їх із спокійною душею і твердим впевненням, що на все свята воля Твоя. В усіх словах та справах моїх керуй моїми думками і почуттями. В усіх несподіваних випадках не дай мені забути, що все послано Тобою. Навчи мене прямо й розумно обходитися з кожною людиною, нікого не соромлячи й не засмучуючи. Отче, дай мені сили знести утоми прийдешнього дня та всі події сьогодення. Керуй моєю волею і навчи мене молитися, вірити, надіятись, терпіти, прощати й любити. Амінь.

Молитви за живих

Пом’яни, Господи Ісусе Христе, Боже наш, милості й щедроти Твої від віку сущі, заради яких Ти став людиною і розп’яття і смерть, заради спасіння православно в Тебе віруючих, перетерпіти зволив єси; і воскрес із мертвих, і вознісся на небеса, і сидиш праворуч Бога Отця, і милостиво споглядаєш на моління тих, хто смиренно всім серцем призиває Тебе: прихили вухо Твоє і почуй моє смиренне моління нікчемного раба Твого, серед пахощів духовних, що приношу Тобі за всіх людей Твоїх. І найперше пом’яни, Господи Ісусе Христе, Боже наш, Церкву Твою Святу, Соборну й Апостольську, що чесну Свою Кров за неї пролив єси, і утверди, і зміцни, і пошир, збагати, замири, і непереможною від ворогів пекельних повік збережи; розбрат Церков втихомир, думки поганські вгаси, єресі знищи і скорени, безбожництво вигуби і на ніщо силою Святого Твого Духа перетвори (поклін).

Владу нашу миром оточи і від усякого ворога й супротивника охорони. Вклади в серце їм усяку добру і спокійну думку про Церкву Твою Святу і про всіх людей Твоїх, щоб і ми в спокої тихе й безтурботне життя провадили в істинній вірі, у всякій побожності та чесності (поклін).

Спаси, Господи, і помилуй Святійших Вселенських Патріархів православних, Святійшого отця нашого (ім’я), Патріарха Київського і всієї Руси-України, преосвященнійших митрополитів, архиєпископів, єпископів, пресвітерів, дияконів, весь чернечий чин і ввесь причет церковний, що поставив єси їх пасти Твоє словесне стадо, і молитвами їх помилуй і спаси мене грішного (поклін).

Спаси, Господи, і помилуй отця мого духовного (ім’я) і святими його молитвами прости гріхи мої (поклін).

Спаси, Господи, і помилуй батьків моїх, братів, сестер і рідних моїх, і всіх родичів моїх та друзів і даруй їм мир Твій та все добре (поклін).

Спаси, Господи, і помилуй старих і молодих, бідних, сиріт, вдовиць, хворих, засмучених, тих, що в біді, в скорботі, у злиднях, в неволі, у в’язницях, на засланні; особливо ж тих, що за Тебе і віру православну безбожниками, відступниками та єретиками переслідувані, — пом’яни їх, відвідай, укріпи, заспокой і скоро силою Твоєю полегшення, волю і визволення їм подай (поклін).

Спаси, Господи, і помилуй доброчинців наших, що допомагають нам, жаліють і доглядають нас, дають нам милостиню і просять за нас, недостойних, молитися за спасіння і вічних благ Твоїх отримання (поклін).

Спаси, Господи, і помилуй посланих на службу, тих, що подорожують, отців, братів і сестер наших і всіх православних християн (поклін).

Спаси, Господи, і помилуй тих, кого безумством своїм я спокусив і з правдивої дороги звів, а на погані й негідні діла напровадив їх; Божим Твоїм промислом на істинну путь знову їх настанови (поклін).

Спаси, Господи, і помилуй тих, що ненавидять і кривдять нас і роблять нам напасть; не допусти їх до загибелі через мене грішного (поклін).

Тих, що від православної віри відступили, погибельними єресями засліплені, і від Церкви нашої відкололися, — світлом Твого пізнання просвіти й до Святої Твоєї Соборної і Апостольської Церкви знову приєднай (поклін).

Мерзенну безбожну богохульну владу скорени, а правовірну утверди, силу християнську піднеси і милості Твої багаті нам пошли (поклін).

Молитва за померлих

Пом’яни, Господи, спочилих Святійших Патріархів православних, преосвященних митрополитів, архиєпископів, єпископів, священичий і чернечий чин, причет церковний, що Тобі послужили, благовірних і повікнезабутніх князів, княгинь і гетьманів наших, вікопомних фундаторів святих храмів й у вічних Твоїх оселях зі святими упокой (поклін).

Пом’яни, Господи, душі спочилих рабів Твоїх, батьків моїх (їх імена) й увесь мій рід і прости їм всі провини вільні й невільні, даруй їм Царство й причастя вічних Твоїх благ і Твого безконечного й блаженного життя насолоду (поклін).

Пом’яни, Господи, і всіх в надії на воскресіння і життя вічне спочилих отців, братів і сестер наших, православних християн, що тут і повсюди лежать, і зі святими Твоїми, де сяє світло лиця Твого, всели, і нас помилуй, як Благий і Чоловіколюбець. Амінь (поклін).

Подай, Господи, відпущення гріхів усім раніше спочилим у вірі й надії на воскресіння, отцям, братам і сестрам нашим, і створи їм вічную пам’ять (тричі).

Псалом 90

Хто живе під охороною Всевишнього, той під покровом Бога Небесного оселиться. Каже він до Господа: “Ти Пристановище і Захист мій, Бог мій, і я уповаю на Нього”.