Литвек - электронная библиотека >> Арабська культура >> Сказки для детей и др. >> Аладдін і чарівна лампа >> страница 3
купуватимеш товар.

Коли мати Аладдіна почула такі щедрі обіцянки, вона нарешті відкинула усі свої сумніви щодо магрібця й повірила в цю байку. Бо ж навіщо чужій людині займатися влаштуванням майбутнього якогось непутящого хлопчака? Чого б інакше він мав старатися для її сина? Тож вона заходилася повчати Аладдіна, аби він набрався розуму та завжди в усьому слухався дядька й ніколи жодним словом не перечив йому, бо той тепер йому замість батька. Адже слід надолужувати згаяний у пустощах час і братися до справжньої роботи.

Потім мати Аладдіна підвелася і подала вечерю. Усі споживали їжу, аж доки не наситилися, а по вечері помили руки і ще довго балакали про торговельні справи, про купівлю, продаж і безхмарне майбутнє Аладдіна. Опівночі магрібець, подякувавши, попрощався і пішов додому.

Замріяний, Аладдін не спав цілу ніч. Уранці, коли магрібець постукав у ворота, хлопчикова мати запросила його увійти в дім, але той відмовився. Аладдін миттю вдягнувся і вийшов до нього.

— Доброго ранку, дядьку! — привітався він, поцілувавши магрібцеві руку.

Магрібець мовчки повів Аладдіна на базар. Там вони зайшли до великої крамниці, і чаклун попросив купця показати для малого нове вбрання. Він побажав, аби воно було кольорове, ошатне й дороге. Купець запропонував великий вибір розкішного одягу, блискучого й барвистого.

— Любий небоже, — ласкаво мовив магрібець, — яке тобі найбільше подобається?

Аладдін дуже зрадів, що може сам вибирати собі одяг. Він вибрав нове святкове вбрання, магрібець розрахувався за нього з купцем, і вони вийшли з крамнички.

Потім пішли в лазню, помилися й намастилися ароматними настоями, напилися солодких напоїв, і аж тоді Аладдін зодягнув своє нове вбрання. Від невимовної радості йому аж паморочилося у голові. Він підійшов до магрібця, поцілував його руку й сказав:

— Нехай береже тебе Аллах, дядечку!

Аладдін і чарівна лампа. Иллюстрация № 6 Вони знову повернулися на базар. Гуляючи поміж крамницями, магрібець пояснював хлопцеві, як відбувається процес торгівлі.

— О небоже, — повчав він Аладдіна, — тобі треба поспостерігати уважно за купцями, як вони продають і купують, щоб самому розумітися у товарах, адже це твоє майбутнє ремесло.

Потім він повів Аладдіна вулицями міста, показав йому мечеті, заїжджі двори, харчевні. А опівдні вони зайшли до знаменитого кухаря, який подав їм розкішний обід на срібному посуді. Вони досита наїлися і напилися.

Після обіду магрібець повів Аладдіна місцями для прогулянок, розваг і відпочинку, показав йому палац султана, а потім вони зайшли в гостинний двір для чужинців, у якому оселився магрібець. Туди він запросив купців-сусідів та за накритим усілякими наїдками столом познайомив їх із Аладдіном, представивши його сином свого брата.

Коли усі попоїли, попили, залишившись задоволеними, магрібець випростався, узяв Аладдіна за руку і привів його додому. Коли мати побачила сина, у такому розкішному вбранні схожого на царевича, у неї від радості аж голова запаморочилася.

— О дівере, — вигукнула вона, — присягаюся Аллахом, від радості всі думки у мене в голові переплуталися, мені бракує слів, щоб належно подякувати тобі за все добро, яке ти зробив для мого сина!

— О братова, — відповів магрібець, — я не зробив нічого особливого. Адже Аладдін — син мого брата, все одно що мій син. Я просто зобов’язаний замінити йому батька, тож не переймайся.

— Молю Аллаха іменами всіх святих пророків, щоб оберігав тебе і продовжив твоє життя, аби ти був покровителем цього хлопчика! — вигукнула мати Аладдіна. — А він завжди коритиметься тобі і ніколи не дозволить собі непослуху.

— О братова, не турбуйся, — сказав магрібець. — Аладдін — мудрий юнак, я маю надію, що волею Аллаха він ще порадує твої очі, стане найбільшим купцем у вашому місті. Шкода, що завтра п’ятниця, і я не зможу відкрити для нього крамницю, бо усі купці після молитви ідуть в сади і на прогулянки. Але вже в суботу, якщо буде на те воля Аллаха, я потішу Аладдіна. А завтра я прийду до вас і візьму його з собою, покажу сади та інші місця, де він ще не бував. Там зберуться усі купці. Я хочу, щоб він запізнався з цим товариством.

Аладдін і чарівна лампа. Иллюстрация № 7 Потім магрібець попрощався і пішов до свого найманого помешкання. Схвильований Аладдін за ніч очей не склепив і, щойно защебетали птахи, вітаючи новий день, підвівся, зодягнувся у нове вбрання і з нетерпінням очікував дядька. Тож коли постукали у ворота, він швидше вітру опинився у дворі й відчинив їх. Це був магрібець. Хлопець привітався, поцілував дядькові руку, і вони разом пішли дорогою.

— Сьогодні, о небоже, — сказав магрібець, — я покажу тобі щось таке, чого ти ще ніколи не бачив.

Він лагідно розмовляв із хлопчиком, і незабаром вони дісталися до заміських садів. Неквапом прогулюючись, магрібець показував Аладдінові тамтешні палаци і замки. У кожному саду магрібець спинявся, ласкаво заглядав у вічі Аладдіну й запитував: «Тобі подобається цей сад? Я куплю його для тебе! А цей палац?» Так він улещував наївного хлопчину, і той вірив магрібцю, аж у голові йому паморочилося від радості.

Так вони прогулювалися, аж поки не втомилися. А тоді зайшли у чудовий сад; він був прекрасний: від такої неймовірної краси серце билося у грудях швидше і очі самі сміялися. Там фонтани, які били щедрим струменем із мідних левиних пащ, напували квіти водою. Вони присіли перепочити біля ставка. Аладдінові було дуже радісно, магрібець жартував з ним, ніби й справді був його дядьком. Потім чоловік витягнув з-за пояса торбину з найсмачнішими плодами і запропонував їх хлопцеві:

— Гадаю, о небоже, ти зголоднів, — сказав він, — треба попоїсти!

Вони обоє їли, поки не наситилися, а тоді магрібець сказав:

— Якщо ти вже відпочив, вставай, підемо далі та подивимося інші місця.

Так вони ще довго ходили садами, і нарешті оглянувши всі, дійшли до підніжжя високої гори. Аладдін ніколи не виходив так далеко за межі міста, тому дуже втомився.

— О дядьку, куди це ми йдемо? — запитав він магрібця. — Сади вже позаду, ми прийшли до гори… А іти нам ще далеко, та я вже не можу, бо страшенно змучений. Далі немає садів, тож повернімося у місто!

— Ні, небоже, — відповів магрібець. — Ця дорога приведе нас у розкішні сади. Ходімо, і я покажу тобі такий сад, якого не бачив жоден земний цар. Підбадьорся, ти ж уже майже дорослий чоловік!

І магрібець заходився улещувати Аладдіна, розважати його різними неймовірними історіями, цікавими бувальщинами та небилицями, аж поки вони не дісталися того місця, до