Литвек - электронная библиотека >> Олександр Ємченко >> Путешествия и география и др. >> Біографи голубої планети

Олександр Ємченко БІОГРАФИ ГОЛУБОЇ ПЛАНЕТИ Етюди про великих мандрівників


© Біографи голубої планети. Иллюстрация № 1  http://kompas.co.ua  — україномовна пригодницька література


Біографи голубої планети. Иллюстрация № 2
Біографи голубої планети. Иллюстрация № 3
Біографи голубої планети. Иллюстрация № 4 Біографи голубої планети. Иллюстрация № 5

Художник Юрій Новиков

Рецензент доктор географічних наук, професор М. І. Щербань


Муза мандрівок кличе



Біографи голубої планети. Иллюстрация № 6ні друзі! Наша книжка ознайомить вас із життєписами людей, які в різні часи, здійснюючи близькі і далекі мандрівки по планеті Земля, відкривали й досліджували невідомі досі країни, річки і гори, моря й океани, острови й архіпелаги. Автор добре розумів поставлене перед ним завдання — розповісти не просто про подорожі цих людей, а й про самих людей, про їхні долі, про те, як вони жили, про що мріяли, чого прагнули, як саме вписали свої імена в географічний літопис Землі.

Ви сьогодні звично берете до рук атласи, легко знаходите на них цілі країни і континенти, моря й далекі острови… Ви знаєте, як було відкрито Америку і хто здійснив перше кругосвітнє плавання, хто перший дістався до вершин земної кулі і хто відкрив людству шостий материк — Антарктиду, ви можете назвати дослідників суворого центру Азії і Далекого Сходу, ви знаєте, де знаходиться мне Дежньова і берег Маклая…

Знаєте… Але нерідко ці знання абстрактні, відірвані від конкретних людей, які здійснили те чи інше відкриття. А ось коли ви знаєте цих людей, їхнє сповнене неспокою і дерзань життя, їхній неповторний внутрішній світ, загальні відомості про нашу планету оживають, наповнюються людським теплом. Перед вами постає не просто низка мандрівних походів, не просто перелік здійснених відкриттів, а ланцюг драматичних людських доль, ви бачите, як нелегко давалися сухопутні подорожі й океанські плавання, на які небезпеки і знегоди прирікали себе відважні сини музи мандрівок, життя яких було більше сповнене трудами, аніж днями. Якщо ви це відчуваєте, прочитавши книжку, автор вважатиме, що своє завдання виконав.

І ще ось про що хочеться сказати. Значну лепту у створення землепису внесли наші великі співвітчизники. Російський народ завжди був народом-відкривачем. Мужність, наполегливість і невситима жага нових знань були характерними рисами його славних синів упродовж усієї його багатовікової історії.

Де тільки не побували російські землепрохідці й мореплавці! Російські люди бачили величезні простори Північної і Центральної Азії, екзотичні острови Океанії, пустелі Африки, тропічні ліси Бразілії, крижані поля Арктики й Антарктиди. Російські кораблі борознили всі п'ять океанів земної кулі.

Звичайно, в цій книжці ви знайдете оповіді далеко не про всіх, хто ввійшов у історію землепису, хто залишив свої автографи на континентах і морях планети. Єрофій Хабаров і Василь Поярков, Іван Крузенштерн і Степан Макаров, Петро Семенов-Тян-Шанський і Володимир Обручев, Отто Шмідт і Іван Папанін… Ці люди — теж гордість нашого вітчизняного землепису. Про них та інших сподвижників музи мандрівок мова попереду.

Сьогодні, друзі, дехто з вас нарікає, що на Землі, мовляв, уже все відкрито, вивчено і досліджено, — на нові відкриття годі сподіватися. Та ви помиляєтесь. На нашій планеті ще багато білих плям. Ще не вивчений повністю південний материк — Антарктида. Ще є в басейні Амазонки місця, де не ступала нога людини. Ще надходять повідомлення про нові географічні відкриття на загублених островах Океанії. Дедалі більше привертає увагу людини таємничий підводний світ і кличуть у захмарну височінь найвищі точки планети — гірські вершини, на одну з яких, Джомолунгму, піднялися нещодавно в екстремальних умовах радянські альпіністи.

Безумовно, «золотий вік» великих географічних відкриттів давно канув у Лету. Безповоротно пішли в минуле часи Пржевальського й Амундсена, коли мандрівник із блокнотом, біноклем і дуже нехитрими приладами робив те, що диктувала йому сама назва його науки: географія, тобто землепис. Це — позавчорашній день географії. Сьогодні вона перетворилася у вельми розгалужену царину науки. Сьогодні в географію прийшли і приходять математики, фізики, хіміки, біологи, геологи, археологи, антропологи, етнографи, економісти і соціологи. Сьогодні географія, переживаючи другу молодість, вийшла на широку дорогу прямої роботи на народне господарство. Сьогодні географія стала космічною. Крива земного мандрівного шляху на вістрі технічного прогресу круто здійнялася в небесну височінь: гідні нащадки легендарних землепрохідців і мореплавців — космонавти — одним поглядом осягають нині свою планету. І виявилося, як багато ми ще не знаємо про свою рідну домівку, ім'я якій Земля.

Отож, друзі, не ховайте до шухляд своїх компасів.

Похід по Землі, початий багато віків тому, триває. Попереду — нові відкриття і знахідки, попереду — дослідження й освоєння інших планет Всесвіту.

Румби рози вітрів націлені у всі кінці світу.

Подорожі тривають.


Автор


Книга Марко Поло


Біографи голубої планети. Иллюстрация № 7
Біографи голубої планети. Иллюстрация № 8
Біографи голубої планети. Иллюстрация № 9ей чоловік мав трохи химерну, але невимушену і щиру манеру розповідати; свої оповіді про далекі мандри він часто-густо присмачував невинним запитанням: «Про що вам іще розказати?..»

Розказувати Марко Поло було про що. Як ніхто інший з його сучасників, він добре знав ціну подорожам. Майже третину свого життя, а прожито було замало не сімдесят, він провів далеко від рідної Венеції — на таємничому і казково багатому Сході. Невідомим землям було подаровано найкращі роки життя, щоб Потім, повернувшись до рідних берегів, «подарувати» побачені землі Європі, — рукописна «Книга Марко Поло» однією з перших відкрила європейцям справжнє обличчя далекого, досі небаченого азіатського Сходу.

«Царі й імператори, королі, герцоги і маркізи, лицарі й громадяни і всі, кому хочеться дізнатися про різні народи, про розмаїття країн світу, візьміть цю книгу і почніть її читати: ви знайдете тут незвичайні дивовижі… А щоб
ЛитВек: бестселлеры месяца
Бестселлер - Робин Норвуд - Женщины, которые любят слишком сильно. Если для вас «любить» означает «страдать», эта книга изменит вашу жизнь - читать в ЛитвекБестселлер - Лариса Михайловна Суркова - Главная книга о воспитании. Как здорово быть с детьми - читать в ЛитвекБестселлер - Андрей Владимирович Курпатов - Главные вопросы жизни. Универсальные правила - читать в ЛитвекБестселлер - Петр Валентинович Талантов - 0,05. Доказательная медицина от магии до поисков бессмертия - читать в ЛитвекБестселлер - Дэвид Бернс (David D Burns) - Терапия настроения. Клинически доказанный способ победить депрессию без таблеток - читать в ЛитвекБестселлер - Олег Юрьевич Тиньков - Бизнес без MBA - читать в ЛитвекБестселлер - Татьяна Владимировна Мужицкая - Теория невероятности - читать в ЛитвекБестселлер - Стефан Анхем - Жертва без лица - читать в Литвек