Литвек - электронная библиотека >> Юрій Миколайович Щербак >> Детективная фантастика и др. >> Час Великої Гри. Фантоми 2079 року. Книга друга >> страница 134
очима, але голос рідний і рука в нього татова, яку запам'ятав ще з тих часів, коли він клав долоню на матусин живіт.

Стоїмо з ним на горі над Дніпром, звідки видно, як сонце повільно сходить над лівим берегом, над задніпровськими лісами, розчиняючи, розтоплюючи своїм теплом смуги туману, простелені над водою. Тато стискає мою руку, від чого мені стає легше на душі, й каже:

— Ходімо, Святику.

Він більше не називає мене Петриком.

— Ходімо, — кажу я.

Я не знаю, куди ми йдемо — чи ми тікаємо назавжди з цієї землі, з цього осоружного Дикого Поля, оманливо схожого на рай, чи навпаки — повертаємось до себе, в свою країну, де нас чекають, де пам'ятають мою матінку і люблять тата, де наш дім, де неоране поле, де в повітці чекає іржавий плуг.

Вночі, коли прийшло до мене це дивне видіння, раптом прокинулася моя матінка, схопилася й заплакала — мабуть, привиділися їй та сама гора, Дніпро і чоловік із сином, що налаштувалися в дорогу, самі не знаючи — куди.


Щербак Юрій Миколайович


Час Великої Гри. Фантоми 2079 року. Книга друга. Иллюстрация № 11
Народився 12 жовтня 1934 року.

Доктор медичних наук, Надзвичайний і Повноважний посол України в США, Канаді, Мексиці, Ізраїлі, перший міністр охорони навколишнього природного середовища України, народний депутат СРСР (1989–1991), член Верховної Ради СРСР. Належав до опозиційної Міжрегіональної групи депутатів, яку очолював академік А. Сахаров.

Радник Президента України (1998–2000) і Голови Верховної Ради України з міжнародних справ (2004–2007). Брав участь у переговорах на вищому рівні у Києві, Вашингтоні, Єрусалимі, Оттаві, Варшаві, Мехіко, Мадриді.

Як професор Києво-Могилянської академії викладав курс «Геополітика та проблеми глобалізації» (2003–2006). Український письменник, драматург.

Автор понад двадцяти книжок прози, публіцистики, драматургії, поезії, серед яких — романи «Бар'єр несумісності», «Причини і наслідки», п'єси «Маленька футбольна команда», «Сподіватись», «Стіна», документальні повісті «Чорнобиль», «Україна: виклик і вибір», «Україна в зоні турбулентності».

Книга перша «Час смертохристів. Міражі 2077 року» (2011) стала літературною подією року і отримала дві літературні премії.

Нагороджений орденами і медалями України та інших країн.

Одружений, має двох дітей.


Час Великої Гри. Фантоми 2079 року. Книга друга. Иллюстрация № 12

Примітки

1

ЗЕК — Зона етнічної консолідації.

(обратно)

2

ГЕПРУ — Генеральна прокуратура України.

(обратно)

3

Велесова книга, К., «Велес», 2011, 36а, с.89, пер. Б. Яценка.

(обратно)

4

ВІРУ — Військова розвідка України.

(обратно)

5

УСРАН — Українська секція Російської академії наук.

(обратно)

6

Див. «Час смертохристів». К, 2011, с 97–99.

(обратно)