Литвек - электронная библиотека >> Едуард Успенський >> Детская литература: прочее и др. >> 25 професій Маші Філіпенко >> страница 67
здоров'я, профспілкової бадьорості та справжнього широкого профспілкового щастя і раптом — нова несподіванка! Дмитрієв виступив. Він якийсь такий великий і номенклатурний, що йому зразу надають слово, запрошують у президії, навіть до ладу не довідавшись, хто він.

— Я — головний інженер тієї організації, «вельми шанованої», звідки до вас прийшов Шубовсть. Ось про що я подумав: а чи візьму я його до себе на виробництво назад, якщо попроситься? І так вирішив — не візьму. Надто вже він незручний. І багато з ним скандалів пов'язано. Досі про нього на заводі легенди ходять… Але те, що він для діла корисний, — це безперечно. Те, що він ворог зашкарублості й лицемірства, кожному зрозуміло. І що він людина порядна, можу засвідчити. Питання є?

Не було.

— То що ж! — сказав Мосалов. — Лишається нам Шубовстя вислухати. Ваше останнє слово.

Я подав Топиліну знак крутити лебідку. І неквапливо пішов до вхідних дверей. Є у мене що сказати. Зрештою сам я збагнув багато що. І головне, я збагнув, що усі люди на землі поділяються на громадян і рабів… Причому раб може бути на будь-якій посаді, бути начальником, та все ж лишається рабом. І що він сіє довкола? Рабство і догідливість. І з пана він миттєво обертається на підлабузника при появі дужчої людини. А громадяни повсякчас громадяни. І наше завдання — збільшувати кількість громадян, витрушувати з людей холуйство. І тільки тоді, коли всі люди стануть громадянами (може, через тисячу років), можна буде сісти й серйозно замислитись — а для чого життя дано людству, для чого ми, люди, на землі живемо?

Вийшло смішно. Ненапнутий трос лежав на — сцені. Він почав напинатись і опинився під стільцем нижнього гімнаста. Того самого, котрий вимагав стабільності в житті цирку. Ще секунда — і він поїхав би на стільці навстріч мені. Його спіймав Mocaлов.

По напнутому тросу я рушив у свою дорогу нагору. Коли я ішов понад Кічаловою, я зробив вигляд, що ось-ось на неї впаду.

— Шановні товариші! Безперечно, Анатолій Сергійович шанована людина. Він — заслужений діяч мистецтв. Більш того, я збагнув, що він сумлінний, дисциплінований працівник. Але я також людина шанована і високопрофесіональна. Хоч я і не начальник, а клоун. І навіть, хай так, блазень! Ось довідка з циркового училища про мій фаховий рівень. Ось подяки і газетні замітки, присвячені моїй діяльності в цирку. (Ці папери я передав до президії.) Та навіть коли б я не був такою знаменитою особистістю, до моїх слів і мого листа варто прислухатись. У них, у проклятих капіталістів, небезпечно бути зашкарублим. У них конкуренція. А що у нас є двигуном прогресу?

— План, — мовив Дмитріев.

— В такому разі, що є двигуном понадпланового прогресу? Чи господарства непланового, як у Тихомирова?! (Я сів на дроті.) Наша свідомість, наша совість. Нападаючи на Тихомирова, я своє матеріальне становище поліпшую? Посісти його місце хочу? Звести з ним рахунки? Звичайно, можуть бути й такі припущення. А чому б просто, по-селянському не повірити мені і не збагнути, що Тихомиров для Циркконцерту шкідливий. В крайньому разі на цій посаді. Ось тека номерів, ним відхилених і прийнятих іншими організаціями. Я не приховуватиму, я готувався до суду. І бажаючі можуть з нею ознайомитись. А ось довідка про те, що через відсутність розмовників у бригадах їх мобільність і доходи від них зменшились. А це не лише доходи. Це головні для нас далекі маленькі майданчики, де акторів по року не буває. І де поява цирку для дітвори як подарунок до дня народження. Отож це вже шкода не лише для Циркконцерту, а маленьким громадянам нашої безмежної Батьківщини. А я себе вважаю їхнім послом, захисником їхніх інтересів у країні дорослих. Дружній країні! Питання є? Питань не було.

Я сів на дріт, як на перил а, і миттєво з'їхав униз. — Блазень несусвітенний, — мовила мені внизу бабуся.

Мила моя Віро Петрівно! Поїхали додому пити чай.

Суд пішов радитись. Радьтесь, діти, радьтесь. У вас вельми тяжке становище.

25 професій Маші Філіпенко. Иллюстрация № 32

ЗМІСТ


25 професій Маші Філіпенко

Клоун Іван Шубовсть


25 професій Маші Філіпенко. Иллюстрация № 33
25 професій Маші Філіпенко. Иллюстрация № 34
25 професій Маші Філіпенко. Иллюстрация № 35

Примітки

1

Ракита (рос.) — рокита, верба.

(обратно)

2

Бабуся, звичайно ж, хотіла сказати, що я бовдур. Вона, власне, це й сказала, лише не словами, а інтонацією, жестом. І я вирішив надалі, коли подібне станеться, трапиться фраза, що вимагає домислювання чи інтонаційного роз'яснення, ставити спеціальний натякувальний знак —!. Ще його можна назвати іронічним або знаком іншого смислу. Можна сказати про кулькову ручку:

— Понадпланове — отже, найкраще! — І усім зрозуміло, ручка гарна.

А можна сказати так:

— Понадпланове — отже, найкраще! — І всім зрозуміло, що ручка не пи… ось… чо… паста у ній неякісна.

(обратно)