Литвек - электронная библиотека >> Марк Твен >> Исторические приключения и др. >> Твори в двох томах. Том 2 >> страница 161
його спиною розбирали міст, щоб ворог не ввійшов до Рима. За цей подвиг йому спорудили статую в храмі Вулкана в Римі.

(обратно)

65

В трагедії Шекспіра (1564–1616) «Гамлет, принц датський» з’являється привид убитого короля, батька Гамлета, в повному озброєнні та похоронному савані.

(обратно)

66

Місце, що його може зайняти лише той найкращий лицар, для якого воно зроблене; іншим воно несе смерть (прим. перекл.).

(обратно)

67

Відлучення (або інтердикт) — найсуворіша кара, яку накладали в середні віки римські папи та єпископи на окремих осіб і цілі області; полягала в забороні церковних cлужб та обрядів; відлучення було ефективним методом боротьби церкви із світською владою.

(обратно)

68

Мається на увазі облога Відня турецькими військами під командуванням султана Сулеймана I у вересні-жовтні 1529 р.

(обратно)

69

Шалений Мисливець — містичний персонаж середньовічних сказань, який із зграєю хортів блукає лісами і час від часу з'являється людям.

(обратно)

70

В біблійній легенді розповідається, як, потрапивши в полон до філістимлян, Самсон обвалив покрівлю храму, під уламками якого загинули його вороги і він сам.

(обратно)

71

Гай Юлій Цезар (100—44 до н. е.), римський полководець і диктатор, був убитий республіканцями під проводом Брута і Кассія.

(обратно)

72

Йдеться про помсту вже згаданого вище біблійного персонажа своїм ворогам.

(обратно)

73

Згідно з біблійною легендою, морські хвилі розступилися перед іудеями, що тікали з Єгипту, а потім, зімкнувшись, погубили фараонове військо.

(обратно)

74

Ради бога! (Нім.)

(обратно)

75

Історію людства Сатана ілюструє епізодами з біблійних легенд. Легенда про Авеля і Каїна символізує перший смертний гріх — убивство. Згадується легенда про всесвітній потоп, урятуватися від якого пощастило тільки побожному Ноєві, що став новим родоначальником людства. Далі згадується загибель Содома і Гоморри, покараних за нечестя і розпусту їхніх жителів; життя було дароване тільки праведному Лотові з родиною; згадується перелюбство п'яного Лота зі своїми дочками.

(обратно)

76

Мається на увазі біблійна легенда про підступне вбивство ханаанського полководця Сісари.

(обратно)

77

В ході 3-ї Пунічної війни (149–146 до н. е.) римські війська облягли Карфаген. Облога тривала три роки, після чого карфагеняни попросили миру. Римляни погодились, але зажадали 300 заложників і всю зброю обложених. Одержавши все це, вони вдерлися в Карфаген, винищили або продали в рабство його жителів, а саме місто дощенту зруйнували.

(обратно)

78

В 55–54 рр. до н. е. римські легіони вперше почали спроби завоювати кельтську Британію.

(обратно)

79

Мається на увазі біблійний вислів: «Пусти хліб свій по воді, бо через багато днів знову найдеш його».

(обратно)

80

Капітан не міг пригадати, що то було за слово, — певно, якесь іншомовне (М. Т.).

(обратно)

81

Міліція — народне ополчення в США, виникло в 1620–1630 рр., коли в країні були відсутні регулярні збройні сили. У мирний час члени міліції збирались лише для коротких військових навчань.

(обратно)

82

Муді Дуайт і Сенкі Айра — популярні в 70–80 рр. XIX ст. американські проповідники-євангелісти.

(обратно)

83

Толмедж Томас (1832–1902) — пресвітеріанський пастор, якого Твен у 1870 р. дошкульно висміяв у пресі за його слова, що «запах трударів ображає чуття більш витончених членів його пастви».

(обратно)

84

Кідд Уїльям (1650–1701) — легендарний піратський ватажок і авантюрист, повішений у Лондоні; герой пригодницької літератури. Існує багато переказів про сховані в різних місцях скарби Кідда.

(обратно)

85

Сенді-Хук — півострів на південь від Нью-Йорка; його маяк направляє кораблі в нью-йоркську гавань.

(обратно)

86

Савонарола Джіроламо (1452–1498) — флорентійський монах-домініканець, виступав проти тиранів Медічі, проповідував аскетизм. Був відлучений від церкви і спалений як єретик.

(обратно)

87

Мерілл і Белот — шерифи округу Керол (штат Джорджія) і Прінстона (штат Індіана). Вони приборкували зграї лінчувателів завдяки тому, що мали репутацію надзвичайно хоробрих людей (М. Т.).

(обратно)

88

Гобсон Річмонд Пірсон (1870–1937) — морський офіцер США, затопив судно «Меррімак» коло входу до бухти Сантьяго (Куба), щоб заперти в ній іспанський флот під час американо-іспанськоі війни.

(обратно)

89

Тобто коли уряд США готував імперіалістичну війну на Кубі (1898 р.), а уряд Англії — в Південній Африці (1899–1902 рр.).

(обратно)

90

Загарбницька війна 1846–1848 рр., внаслідок якої США захопили більше половини території Мексіки, анексувавши штати Техас, Нью-Мексіко, Невада, Арізона і Каліфорнія.

(обратно)

91

Промова виголошена 1906 р. на зборах, присвячених заснуванню фонду допомоги революційному рухові в Росії. Головними промовцями на зборах були Марк Твен і Максим Горький.

(обратно)
ЛитВек: бестселлеры месяца
Бестселлер - Евгений Львович Чижов - Темное прошлое человека будущего - читать в ЛитвекБестселлер - Михаил Лабковский - Хочу и буду: Принять себя, полюбить жизнь и стать счастливым - читать в ЛитвекБестселлер - Эрик Берн - Игры, в которые играют люди. Люди, которые играют в игры - читать в ЛитвекБестселлер - Джон Грэй - Мужчины с Марса, женщины с Венеры. Новая версия для современного мира. Умения, навыки, приемы для счастливых отношений - читать в ЛитвекБестселлер - Маркус Зузак - Книжный вор - читать в ЛитвекБестселлер - Фрэнк Патрик Герберт - Дюна. Первая трилогия - читать в ЛитвекБестселлер - Юваль Ной Харари - Sapiens. Краткая история человечества - читать в ЛитвекБестселлер - Малкольм Гладуэлл - Гении и аутсайдеры: Почему одним все, а другим ничего? - читать в Литвек