Литвек - электронная библиотека >> Варткес Арутюнович Тевекелян >> Приключения и др. >> Рекламне бюро пана Кочека >> страница 117
частка.

— І все-таки…

— Ніяких «усе-таки»! Ми скоро повернемося додому, повернемося, високо піднісши голову. Хай нам не влаштують урочистої зустрічі й не увінчають наші голови лавровими вінками. Але ми з тобою знаємо, як нам тут доводилося, знаємо: ми зробили все що могли. А зробити це було, слово честі, важко, страшенно важко!

Він поклав свою велику руку на руку Лізі, і жінка ніяково всміхнулася йому у відповідь.


ЕПІЛОГ


У серпні 1945 року до будинку радянської військової комендатури в Берліні підкотив розкішний лімузин. За кермом сидів добре одягнений чоловік атлетичної будови, а поруч з ним була вродлива жінка.

Чоловік вийшов з машини і, хряснувши дверцятами, попрямував до комендатури.

— Мені треба бачити пана коменданта, — звернувся він до чергового старшини чистісінькою російською мовою.

— Хто ви і звідки? — поцікавився старшина.

— Я американець, і в мене дуже важлива справа до коменданта, — відповів чоловік.

Старшина пішов доповідати і, повернувшися, сказав:

— Комендант дуже заклопотаний і прийняти вас зараз не може.

— Та зрозумійте ви, у мене важлива, невідкладна справа! Будь ласка, попросіть пана коменданта приділити мені п'ять хвилин.

Старшина знову пішов до коменданта.

— Товаришу полковнику, цей американець прилип як смола, каже — в нього важлива, невідкладна справа.

— Ніколи мені, не до того! — відповів комендант, не підводячи голови од паперів, що лежали перед ним.

— Товаришу полковнику, він представник союзної нації, на вигляд симпатичний і розмовляє по-нашому не гірше, ніж ми з вами!

— Гаразд, якщо симпатичний, — клич!

Американець зайшов до кабінету, тримаючи в руках дві валізи, велику і маленьку. Поставивши їх на підлогу, він сказав:

— Товаришу комендант, у цих валізах іноземна валюта. Прошу вас викликати представника радянської розвідки, щоб я міг здати йому ці гроші.

Комендант здивовано глянув на відвідувача.

— Скажіть спершу — хто ви?

— За паспортом я — громадянин Сполучених Штатів Америки і звуть мене Ярослав Кочек. А по-нашому — просто товариш Василь… Їду додому, не таскати ж мені з собою купу грошей — іноземну валюту. Спокійніше здати гроші представникові нашої розвідки і взяти з собою квитанцію.

Комендант схвально кивнув, запросив гостя сісти і викликав майора з розвідки. Коли той прийшов, комендант усміхаючись відрекомендував йому Василя.

— Прошу прийняти в мене іноземну валюту і дати розписку, — сказав Василь майорові. — Ось у цій валізі, — Василь показав на велику, — сто тридцять п'ять тисяч американських доларів і двісті вісімдесят тисяч швейцарських франків, а в маленькій — п'ять тисяч п'ятсот доларів. Живучи за кордоном понад чотирнадцять років, був комерсантом і заробив ці гроші. Щомісяця я брав собі певну суму на прожиток і записував. З цього розрахунку відкладав три відсотки для сплати членських внесків.

— Партійні внески прийняти не можу, — машинально відповів майор.

— І не треба! Ви дайте мені тільки квитанцію з означеною сумою, а з усім іншим дома розберуться!..

Рекламне бюро пана Кочека. Иллюстрация № 24