Литвек - электронная библиотека >> Ірена Ігорівна Карпа >> Современная проза и др. >> Добло і зло >> страница 69
за його послуги. Просто саме цей банк стоїть коло саме цього загсу. Ну, і банк цей мені зразу не сподобався. Там на квитанціях було слово «КИЄВСЬКОГО». Щодо відділу цього банку. Шпигунський якийсь банк. Нема у нас слова «києвського»…

Вид платежу: реєстрація шлюбу. І принести одну з квитанцій цієї кавалькади треба на самому початку женильного процесу.

— А то подають у нас тут заяви, ми їх записуємо на якийсь день, даємо квитанцію, а вони на радостях і не оплачують. Потім приходять у назначений день всі, з музикою, з гостями, з родичами з Закарпаття. Ми їм: а ви куда? Нема квитанції, нема весілля. Ми ж тих, хто квитанцію не заніс, простим олівцем в журнал собі записуємо…

Отакі вони. Суворі загсові тьоті. Коли ми принесли їм потрібну квитанцію і простий олівець у журналі змінила шарікова ручка, молода й гарна тьотя-дєвочка сказала:

— З цієї миті ви офіційно вважаєтеся нареченими.

Ого. Мені чомусь стало сумно. Наречена — це така гарна, з довгим кучерявим волоссям, лагідна і весь час сміється. А я якесь чувирло в кедах. Не схожа я на наречену.

— А ще, — казала тьотя-дєвочка, — запрошуємо вас відвідати курси підготовки до подружнього життя. Це добровільно й безкоштовно.

Ну так. Логічно. Бо якби курси підготовки до подружнього життя були примусовими і за нємєряне бабло, люди би двічі подумали, перш ніж женитися.

Далі тьотя-дєвочька почала нам озвучувати дзвінким голоском те, що ми вже встигли вивчити напам’ять, втупившись у їх стінгазету в коридорі. Поки сиділи в черзі.

— Значить, курс у нас складається з тринадцяти занять…

— Чортова дюжина! — зловісно вигукнула я і висадила тьотю-дєвочку.

— …чотири заняття про сутність подружнього життя. І про взаємовідносини у сім’ї.

— А. Тіпа, не тільки секс?

— Гм, — висадилася вже інша тьотя-дєвочка, а перша продовжувала:

— Чотири заняття з планування сім’ї… Два заняття про психологічні аспекти в житті сім’ї…

— Які-які аспекти?!

— Психологічні…

— Ми не псіхи, чесне слово! — перелякано переконую їі я. — Чи, може, треба це ваше обстеження пройти?! Бо неправдиві відомості про стан здоров'я є підставою для визнання шлюбу недійсним. Це я у вас тут читаю….

— Обстеження теж добровільне… — все тихіше говорить тьотя-дєвочка.

— А, — кажу я. — Добре. Шо там ше?

— Зустріч з батьками наречених. Одне заняття.

— Нашо вам тут моя мама? Ви шо. Ви її не знаєте. Це вона тільки з виду така добра і пляцки всім дає…

— Бейбі, — заткнув мене нарешті Рибочка.

— Ну, і додаткові зустрічі про значення духовності в житті подружжя… — на віддиху полегкості закінчує врочиста тьотя-дівчинка.

Мій тато завжди в таких випадках казав мені: «Іро, не грай мармеліка». Хоча да. В таких випадках він ше мене не бачив.

Виходимо з загсу. Полегкість неймовірна. Більше не треба вставати в сьомій ранку, щоби обігнати всіх дівчат у червоних светрах, ласих до заміжжя.

— Да, Сєрьога, крута ми всєх наєбалі… заяву, віш, подалі.

— Ага. І главнає, шо та баришня нє прасєкла, шо я нє тьолка…


Отепер от вже реальний КОНЄЦ


— Нє-нє-нє, почекайте! — вигукує Вася. — Я таки не поняла, чого «Планета Тьолок»?!

Я терпляча. Я поясню. Тим більше, хто там дочитує титри після імен головних звйозд? Плагіат лишається непоміченим…

— Це, тьолки, типу як «Планета Абізьян» чи родрігесівська «Планета Страху».

— Або як «Планета Суші».


…Слухайте, ну я вже чесно думала, що Вася рубанула тут фінального тунця. Але ж ні. Медвідь не дасть:

— О, а з «Планети суші» скачаємо бабло за місце в книзі!

— А потім підемо до «Йокіторії» і скажемо, що можемо його переписати, якщо вони дадуть нам бабла більше, ніж «Планета Суші».

— Вони дадуть, а ми знову до «Планети Суші» — ой, мол, дивіться, нас ваші конкуренти переманюють! Давайте більше бабла, лишимося на вашій стороні! — Ведмідь входив у раж. Гарячився.

— І тоді ми знову в «Йокіторію»…

Коротше, ви самі знаєте, як довго Влажні Рози з планети тьолок можуть будувати грандіозні плани з захоплення вселенського бабла. Цікаво, чи влаштуються вони коли-небудь на роботу? Чи стануть законослухняними громадянками? Чи візьмуться за розум, народять дітей і акуратно вестимуть трудові книжки? Хтозна… Бо ж з ким мені ще на пенсії обсирати депутатів, мужиків, якість соєвого соусу, нову модель «мустанга», стару модель Наомі Кемпбел і ціни на бензин, сидячи на порогах наших скромних хатинок у Новій Каледонії?.. 

Добло і зло. Иллюстрация № 3

Примітки

1

(Боже, дивлячись на ту Шарон Стоун зараз, я дивуюся, що там такого сороміцького було — таж там і цицьок максимум півтори штуки за третину фільму показували!)

(обратно)

2

Велике село в Івано-Франківській області. Неподалік від Яремчі.

(обратно)

3

Коли не маєш те, що любиш, мусиш любиш те, що маєш (англ.), — автор вже, кажись, не вперше вживає це прислів’я.

(обратно)

4

Reis Mit Scheiss — рис з гівном (нім.).

(обратно)

5

Сподіваюся, коли ця книжка вийде а друку, мене таки звільнять. Що я тільки для цього не робила вже! В подробиці не вдаюся. Але т. зв. «міжнародний скандал» вийшов у мене ненавмисно. Новинний привід був такий: парочка наших т. зв. ар-ен-бішників, що самі себе позиціонують як колгоспне ар-ен-бі, виграли собі на конкурсі в Росії (сам Кобзон в журі сидів, пильно все дивився — музику в постсовку дивляться, а не слухають, — під перукою йому спітніло і чесалося, але він її не поворухнув — комуністіческай закалкі чєлавєк!) право виконувати гімн наступних Олімпійських ігор в Сочі. В Європі влітку перед тим не вщухали дебати щодо корумпованості Олімпійського комітету й виграшу тендеру на проведення ігор цілком непридатної для цього місцини. В Сочі тепер донищать і так уже понівечену природу, фахівці місцевій екології пророчать гаплик, без міжнародної спортивної активності побудовані стадіони всі наступні століття будуть заростати бур’яном, зате чиновники, братки та інші добрі люди зароблять на підготовці Олімпіади і собі, і своїм дітям, і правнукам. Але не це фігурувало в моїй новині. Я просто нагадала глядачам, що в попередні рази гімн Олімпійський ігор виконували Бйорк, Монтсаррат Кабальє з Фреді Мерк'юрі, Джордж Майкл. Пітер Гебрієл… «Що ж, — сказала я, — кожна країна вибирає собі відповідних культурних героїв». Ой, що тут почалося! Кацапчики-братчики і так давилися від злості, що українське МТV напряму підпорядковується Лондону, а не Москві. А тут і взагалі, мабуть, ламали балалайки і щами