ЛитВек: бестселлеры недели
Бестселлер - Алексей Брусницын - Времени нет - читать в Литвек width=Бестселлер - Лера Некрасова - Жизнь после смерти: как это было - читать в Литвек width=Бестселлер - Эрик Асфог - Когда у Земли было две Луны - читать в Литвек width=Бестселлер - Алина Адлер - Ты в порядке: Книга о том, как нельзя с собой и не надо с другими - читать в Литвек width=Бестселлер - Дина Ильинична Рубина - Липовая жена - читать в Литвек width=Бестселлер - Патрик Кинг - Читайте людей как книгу - читать в Литвек width=Бестселлер - Алексей Петрович Ситников - Karmalogic - читать в Литвек width=Бестселлер - Алексей Петрович Ситников - Karmamagic - читать в Литвек width=
Литвек - электронная библиотека >> Рей Дуглас Бредбері >> Научная Фантастика >> І вдарив грім (альтернативний переклад)

Рей Бредбері.

І ВДАРИВ ГРІМ.


Перекладено за виданням “Ray Bradbury Stories Volume 1. 2007.”

Альтернативний перекладацький проект.

Переклад: Іван Криниця.


Вивіска на стіні, здавалося, тремтіла ніби під плівкою проточної теплої води. Екельс кліпнув очима, і в цій миттєвій темноті, після пильного погляду, вивіска неначе спалахнула:


ЗАО “САФАРІ В ЧАСІ”.

САФАРІ У БУДЬ-ЯКИЙ РІК В МИНУЛОМУ.

ВИ НАЗИВАЄТЕ ТВАРИНУ.

МИ ДОПРАВЛЯЄМО ВАС ТУДИ.

ВИ СТРІЛЯЄТЕ.


Тепле мокротиння скупчилося в горлі Екельса, він проковтнув і з зусиллям проштовхнув його донизу. М’язи навколо губ розтяглися в посмішку, коли він простягнув руку з чеком на десять тисяч доларів і махнув ним перед чоловіком, який сидів за письмовим столиком.


- Чи ваше Сафарі гарантує, що я повернуся живим?


- Ми нічого негарантуємо, - відповів представник, - окрім динозаврів. Він обернувся. - Ось пан Тревіс. Ваш Провідник по Сафарі в Минулому. Він розповість у що й де стріляти. Якщо він скаже не стріляти, значить не стріляти. Порушення правил тягне за собою суворе покарання у вигляді штрафу на десять тисяч доларів, а також можливий позов збоку Уряду після вашого повернення.


Екельс кинув погляд на величезне приміщення, на скупчення і плутанину дротів та сталевих корпусів, на сяйво, що мерехтіло то помаранчевим, то серебристим, то блакитним. Чутно було звук наче від велетенського вогнища, в якому палав увесь Час, всі роки, пергаменти з літочисленнями, години, навалені купою та охоплені полум’ям.


Один дотик руки, і це прекрасне палахкотіння, в одну мить, розвернеться в зворотний бік. Екельс пригадав слова з рекламної листівки: “З головешок та попелу, з пороху та вугілля, ніби золоті саламандри, роки минулі, роки незрілі вмить постануть; троянд солодких духом сповниться повітря, сіде волосся стане смолянисто-чорним, зморшки згладяться; усі і все майне назад, щоб сіяти життя, втекти від смерті, полинути до самих витоків, до сходу сонця на західному небі - і заходу на сході славному, Місяць спадатиме проти звичаю; усі і все сховається одне в одне як у Китайському пуделку, - у капелюхи кролики; усі і все поверне до смерті молодої, смерті роду, смерті незрілої, до часу за початком. Одним лиш дотиком руки, найлегшим дотиком руки.”


- Дідько клятий, - прошепотів собі Екельс. На його обличчі відбивалося світло від Машини. - Це ж справжня Машина Часу. Він похитав головою. - Це змушує замислитися. Якби вчорашні вибори пішли не так, то я б тут зараз тікав від їхніх результатів. Дякувати Богу - Кейт виграв. З нього вийде добрий Президент Сполучених Штатів.


- Так, - погодився чоловік за письмовим столиком. - Нам пощастило. Якби пройшов Дойчер, то ми б мали найгіршу з диктатур. Завжди існує хтось, хто проти всього - войовничий антихрист, анти-гуманний та анти-інтелектуальний. До нас дзвонили, ну знаєте, перепитувати жартома але не жартували. Питали якщо Дойчер стане Президентом, то вони б воліли переміститися жити у 1492. Звісно, ми не займаємося такою справою як супровід Втікачістів. Наша справа - Сафарі. Хай там як, а Кейт тепер Президент. І наразі всі ваші клопоти - це...


- Вполювати свого динозавра, - закінчив Екельс замість чоловіка.


- Тиранозавр Рекс, Громоящір - найбридкіше створіння в історії. Підпишіть ось цю відмову. Коли з вами щось станеться, ми не нестимемо за вас відповідальності. Ті динозаври - голодні.


Екельс спалахнув. - Намагаєтеся мене залякати!


- Щиро кажучи, так. Ми не хочемо, аби туди потрапляли такі, хто впадає в паніку з першим же пострілом. Минулого року загинули шестеро Провідників Сафарі та більше десятка мисливців. Наша робота полягає в забезпеченні якнайсильнішого збудження, якого завжди прагне справжній мисливець. Мандрівка на шістдесят мільйонів років у минуле, щоб ви поклали собі до торбинки таку чортячу гру усіх Часів. Ваш чек досі тут. Порвіть його.


Пан Екельс довгий час дивився на чек. Пальці тремтіли.


- Хай щастить, - обізвався чоловік з-за письмового столику. - Пане Тревіс, він весь ваш.


Взявши зброю, вони попрямували через залу до Машини, до серебристого металу та ревучого світла.


Спершу день, потім ніч, потім день, потім ніч, потім день-ніч-день-ніч-день. Тиждень, місяць, рік, десятиріччя. Н.Е. 2055.


Н.Е. 2019. 1999! 1957! Нічого! Машина - ревіла.


Люди одягли кисневі шоломи і перевірили внутрішній зв’язок.


Екельса похитувало в м’якому сидінні, обличчя його зблідло, щелепи звело. Руки дрижали. Він подивився на них - вони міцно стискали його нову гвинтівку. В Машині були ще четверо чоловіків. Провідник Сафарі Тревіс, його помічник Лесперанс, і ще двоє мисливців Біллінгз і Крамер. Вони сиділи, дивлячись одне на одного, а навколо них палахкотіли роки.


- Хіба цією зброєю можна звалити динозавра? - Почув свої слова Екельс.


- Якщо правильно вцілити, - відповів Тревіс через шоломне радіо. - Деякі динозаври мають по два мозки - один в голові, а інший далеко внизу у спинному стовбурі. Від таких ми тримаємося подалі. Вони - занадто непевна удача. Першими двома пострілами бийте в очі якщо зможете, засліпіть їх, а тоді вже цільте в мозок.


Машина вила. Час біг назад суцільною плівкою. Сонця втікали, слідом за ними втікали десять мільйонів Місяців. -  Господи багословенний, - озвався Екельс. - Та будь-який мисливець, що будь-коли жив, нам би сьогодні позаздрив. У порівнянні з цим - Африка здається Ілінойсом.


Машина уповільнювалася; вищання перейшло в муркотіння. Зупинка.


Сонце завмерло посеред неба.


Туман, що оповивав Машину розвіявся, і ось - вони в далекому минулому, у дійсно дуже далекому; троє мисливців та двоє Провідників Сафарі, а на колінах кожного - гвинтівка з блакитного металу.


- Христос ще не народився, - почав Тревіс. - Мойсей ще не сходив на Гору, щоб говорити з Богом. Піраміди - в землі, чекають доки їх вирубають з каменю та зведуть. Пам’ятайте про це. Олександр, Кесар, Наполеон, Гітлер - нікого з них не існує.


Чоловіки кивнули головами.


Там, - пан Тревіс вказав пальцем, - джунглі за шістдесят мільйонів, дві тисячі, п’ятдесят п’ять років до Президента Кейта.


Він вказав на металеву стежку, що різко прокреслювала шлях вглиб зеленої дикої гущавини, понад болотними випарами, поміж велетенських папоротей та пальм

.

- А це, - сказав він, - Стежка, прокладена компанією Сафарі в Часі для вашого користування. Вона