Литвек - электронная библиотека >> Н К Джемісін >> Фэнтези: прочее >> П'ятий сезон >> страница 118
офіційну домовленість 1850 року Імперська Належність офіційно припинила своє існування, як і місцеве управління (підпорядкувавшись керівництву з Юменес), яке було визнано більш ефективним в разі сезону. На практиці більшість коммі все ще використовуютьть імперську систему управління фінансами, освіти та багато іншого, і більшість губернаторів регіонів досі платять податки в Юменес.

  Санзед: особа раси санзе. У відповідності зі стандартами Юменес-селекції, санзед має ідеально бронзову шкіру і попелясте волосся, мезоморфне або ендоморфне і доросла особа повинна мати ріст не менше шести футів.

  Санзе-мат: мова, якою говорить раса санзе, офіційна мова Старої Санзе-імперії, тепер поширена на більшій частині Нерухомості.

  Сезонне право: Воєнний стан, яке може бути заявлений будь-яким кому головою, quartent губернатор, губернатор області, або визнаним членом Юменесcene керівництва. Під час сезонних закону, quartent і регіональне управління припиняються і порту зв'язку діють як суверенних суспільно-політичних одиниць, хоча місцеве співпрацю з іншими портом зв'язку настійно рекомендується за імперську політику.

  Сьомий університет: Відомий коледж для навчання геоместів і вивчення скрижалів, в даний час фінансується з Імперського бюджету і знаходиться в місті Дібарс у Екваторії. Попередні версії університету підтримувалися приватними внесками або колективними; зокрема, наприклад Третій університет в Am-Елат (близько 3000 років до Імперіалу) навіть був визнаний суверенною державою. Більш дрібні регіональні або квартентні коледжі віддають студентів до університету і отримують в обмін знання і ресурси для навчання.

  Надчуття: Усвідомлення руху землі. Орган чуття, який виконує цю функцію, розташований в стовбурі головного мозку. Дієслівна форма: орогенез.

  Струс: сейсмічне коливання Землі.

  Дика земля: земля, яка була порушена дуже важкою або недавньою сейсмічною активністю.

  Стилхед: зневажливий термін, використовуваний орогенами для людей, які не мають здатності до горотворення, як правило, скорочується до "стили".

  Кам'яні істоти: Нечисельний негуманоїдний вид, чия плоть, волосся і т.д., нагадує камінь. Про них мало що відомо.

  Стронгбеки: Один з семи каст загального користування. Стронгбеками є фізичні особи, обрані через їх фізичну силу, відповідальні за важку і монотонну працю і безпеку під час сезону.

  Ім'я використання: Друге слово у прізвищі, яке носить більшість громадян, що вказує на приналежність до касти. Є двадцять визнаних для використання каст, хоча тільки сім доступні до загального користування за нинішньої і колишньої Старої імперії Санзе. Людина успадковує ім'я використання по приналежності батька, згідно теорії, що корисні риси передаються переважно через нього.


  Подяки

  Цей фантастичний роман частково народився через космос.

  Ви, напевно, можете це сказати, якщо прочитали весь роман до останнього рядка рукопису. Відправною точкою для ідеї його написання був Launch Pad, а, також фінансований НАСА-семінар, який я відвідала в липні 2009 року Метою Launch Pad було стягнути медіа-авторитетів наукової фантастики і фентезі (і письменників серед них), і переконати їх, що потрібно розуміти технічні науки, якщо вони збираються використовувати їх в будь-яких зі своїх творів. Багато обдуреної громадськості вважає, що спотворення даних астрономії навмисне поширювалися рядом авторів. Однак, поєднуючи астрономію з уявою людей, я не впевнена, що зроблю найкращу роботу в світі по доставці точної наукової інформації. На жаль, на Launch Pad мене не підтримали.

  Я не можу розказати вам про енергійні, дивовижні дискусії, які посіяли зерна цього роману в моєму мозку. (Цей відступ має бути коротким.) Але я можу вам сказати, що такі енергійні і дивовижні дискусії були нормою для Launch Pad, так що якщо ви також медіа-магнат і у Вас є шанс його відвідати, я дуже рекомендую це зробити. І я повинна запропонувати подяку людям, які перебували при виконанні службових обов'язків на Launch Pad в цьому році, які сприяли проростанню цього роману, розуміли вони це чи ні. Наприклад таким людям, як Майк Бразертон (директор робочої наради, професор університету Вайомінг, який сам пише науково-фантастичні твори); Філ Плейт, Поганий Астроном (це лише назва, розумієте, він насправді не поганий, тобто я маю на увазі... ну добре, просто дивіться на нього як на авторитет); Гей і Джо Холдемани; Пет Кедіган; Науковий Гуморист Брайан Malow; Тара Фредетт (нині Малов); і Горді Стеллар.

  Крім того, велика подяка моєму редактору, Деві Піллаї, і моєму агенту, Люсьєну, який вговорив мене закінчити цей роман. Трилогія знищеної планети Земля є найскладнішою роботою, яку я коли-небудь писала, і в певні моменти протягом "П'ятого сезону" завдання здавалося настільки важким, що я думала про відхід. (Насправді мої точні слова були такими, "Видалити цей гарячий безлад, зламати Dropbox, щоб дістатися до резервних копій у ньому, скинути мій ноутбук зі скелі, разом з машиною, підпаливши їх обох, а потім використати екскаватор, щоб поховати докази. Вам необхідна спеціальна ліцензія, щоб управляти екскаватором?") Кейт Елліотт (ще одне підтвердження того, що таке вічний наставник і друг) називає такі моменти, як цей "безоднею дурості", - кожен письменник потрапляє у нього під час великого проекту, шахта була настільки ж глибокою і жахливою, як прірва під Юменесом.

  Інші люди, які допомогли мені поговорити зі скелями: Роза Фокс; Даніель Фрідман, мій медичний консультант; Міккі Кендалл; моя група підтримки; мій денний куратор і бос (я не впевнена, чи хоче він бути названим); і мій кіт, KING OZZYMANDIAS. Так, навіть цей чортів кіт. Він хоче в село, і утримує письменницю від втрати здорового глузду, гаразд?

  І як завжди, спасибі всім читачам.