Литвек - электронная библиотека >> Ральф Дутлі >> Современная проза и др. >> Остання подорож Сутіна >> страница 64
аукціоні Крісті за рекордну для цього художника ціну понад 28 мільйонів доларів. Прославився Сутін і своїми неспокійними пейзажами та портретами, насамперед дитячими. Сутін, дитинство і юність якого минули в постійному голоді, мучився від виразки шлунка, яка і стала для нього в роки німецької окупації Франції смертельним вироком. Операція запізнилася. За деякими спогадами, на цвинтарі Монпарнас над його труною стояла одна людина — Пабло Пікассо.


Ральф Дутлі

Швейцарський лірик, есеїст і перекладач, народився 1954 року. Вивчав романістику і русистику в університетах Цюриха й Парижа. Широкий читацький загал знає його як видавця, упорядника і перекладача десятитомного повного видання Осипа Мандельштама німецькою. Автор біографії Мандельштама «Вік мій, звір мій». У 1985 році захистив дисертацію про творчість Мандельштама. 14 років прожив у Франції, зараз живе в Німеччині, у Гайдельберзі. Побував в Україні як учасник IV поетичного фестивалю Mieridian Czernowitz. Тільки нещодавно взявся писати і значні за обсягом прозові художні твори. Перший його об’ємний твір, виданий у 2015 році роман «Остання подорож Сутіна», публіка сприйняла захоплено. За фіктивно-біографічний роман про Сутіна Ральфа Дутлі було відзначено в 2014 році Дюссельдорфською літературною премією. У 2015 році з’явився друком його наступний роман «Коханці з Мантуї».

Примітки до електронної версії

Перелік прмилок набору, виявлених та виправлених верстальником
с. 100: Гендрік’є, яка [купаєтсья] => купається в річці.

с. 200: А тепер, [задється] => здається, говорив один з вихованців у синьому.

с. 212: Я пробула там три місяці й мене вимучило це життя з запахом сіна і молока, тож я вирішила поїхати [да] => до Парижа.

с. 225: Ночами мені не раз снилися у віллі Сера чорні випари сміттєзвалищ, на смітті [лежили] => лежали поранені ангели, крила яких ще потріпувалися.

с. 231: Бідний доктор Ліворно! — кричить голос вже [звідалля] => звіддаля.

с. 235: Мозок [художика] => художника прошивають запитання: Чи викрив доктор Бог змову?


Остання подорож Сутіна. Иллюстрация № 4
Остання подорож Сутіна. Иллюстрация № 5
Остання подорож Сутіна. Иллюстрация № 6
Остання подорож Сутіна. Иллюстрация № 7