ЛитВек: бестселлеры недели
Бестселлер - Анастасия Вячеславовна Плотникова - Как создать свой онлайн-курс, или Сам себе методолог - читать в ЛитвекБестселлер - Александра Вячеславовна Шинкаренко - Приключение Беллы и её друзей - читать в ЛитвекБестселлер - Александр Гор - Дикий прапор. Книга 2 - читать в ЛитвекБестселлер - Максим Олегович Ильяхов - Ясно, понятно. Как доносить мысли и убеждать людей с помощью слов - читать в ЛитвекБестселлер - Николай Свечин - Уральское эхо - читать в ЛитвекБестселлер - Анна и Сергей Литвиновы - Смерть за добрые дела - читать в ЛитвекБестселлер - Виктор Державин - Агентурная разведка. Часть 1. Внедрение «Спящих» - читать в ЛитвекБестселлер - Виктор Державин - Агентурная разведка. Часть 2. Нелегальный резидент. Поиск - читать в Литвек
Литвек - электронная библиотека >> Джаред Даймонд >> Научно-популярная и научно-познавательная литература >> Зброя, мікроби і сталь

Джаред Даймонд


ЗБРОЯ, МІКРОБИ і СТАЛЬ

Витоки НЕРІВНОСТЕЙ між НАРОДАМИ

КМБУКС

видавнича група

УДК9

Д14

Переклад з англійської та наукова редакція канд. соціол. каук Т. Цимбала Даймонд Дж.

Д14 Зброя, мікроби і сталь: Витоки нерівностей між народами / Пер. з англ. Т. Цимбала. — К.: Видавнича група КМ-БУКС, 2018. — 512 с.:

32 окр. арк. іл.

ISBN 978-617-7535-97-2

Смілива наукова розвідка американського еволюційного біолога Джареда Дай- монда «Зброя, мікроби і сталь» — це світовий науковий бестселер, який розійшовся багатомільйонними накладами і продовжує долати нові рубежі. Автор розкриває первинні історичні причини нерівностей сучасного світу, які, на його думку, криються в глибинах доісторичного минулого людства. На основі масштабних міжконтинентальних порівнянь і залучення широкого спектра новітніх досягнень історії, біології, лінгвістики, археології, епідеміології, біогеографії, палеонтології та екології Джаред Даймонд намагається пояснити «найзагальнішу схему історії», давши відповідь на головне питання книги: чому вогнепальна зброя, найзгубніші мікроби та сталь з’явилися у суспільствах одних частин світу, даючи їм переваги у завоюванні народів інших частин світу.

УДК9

В оформленні обкладинки використано фрагмент картини Джона Еверетта Міл- ле «Пісарро бере у полон перуанських інків» (1846).

All rights reserved. No part of this publication may be reproduced or stored in a retrieval system or transmitted in any form or by any means, whether electronic, mechanical, photocopying, recording or other kind, without the prior permission in writing of the owners.

Усі права застережено. Жодну частину цієї публікації не можна відтворювати, зберігати в системі пошуку інформації чи передавати в будь-якій формі будь-яким способом — електронним, механічним, ксерокопіюванням або іншим способом — без попереднього письмового дозволу власника.

© Jared Diamond, 1997, 2003, 2005 © Т. Цимбал, 2018

© ТОВ «Видавнича група КМ-БУКС», 2018

ISBN 978-617-7535-97-2

ЗБРОЯ, МІКРОБИ і СТАЛЬ

ПЕРЕДМОВА

Чому світова історія схожа на цибулину?

ПРОЛОГ

Питання Ялі

ВІД ЕДЕМУ ДО КАХАМАРКИ

Назад до точки відліку

Природний експеримент історії

Зіткнення під Кахамаркою

ВИНИКНЕННЯ ТА ПОШИРЕННЯ ВИРОБНИЦТВА ХАРЧУ

Могутність рільника

Імущі й неімущі народи історії

Виробляти чи присвоювати?

Як одомашнити мигдаль

Яблуня чи індіанці?

Зебри, нещасливі подружжя та принцип «Анни Кареніної»

Безкраї обрії та похилі осі

ВІЛ ХАРЧУ ДО РУШНИЦЬ, МІКРОБІВ І СТАЛІ

Смертоносний дар свійських тварин

Скопійовані зразки та навіяні ідеї

Мати необхідності

Від егалітаризму до каептократії

НАВКОЛО СВІТУ ЗА П’ЯТЬ РОЗДІЛІВ

Народ Ялі

Як Китай став китайським

Повним ходом до Полінезії

Зіткнення півкуль

Як Африка стала чорною

Епілог

Майбутнє історії людства як науки

Хто такі японці?

Післямова до видання 2003 року:

ПОДЯКИ

Додаткова література

Поляки за ілюстрації

Алфавітний покажчик


Присвячую Есі, Каринізі, Омваю, Парану, Сауакарі, Вівору та всім іншим моїм новогвінейським друзям і наставникам — господарям складного довкілля

ПЕРЕДМОВА

Чому

світова

історія схожа на цибулину?

Ц

я книжка — це спроба написати коротку історію всіх людей за останні 13 тис. років та дати відповідь на питання: чому історія по-різному розгорталася на різних континентах? Якщо ви здригаєтеся від думки, що вам потрапив до рук расистський трактат, — не хвилюйтеся: далі ви побачите, що мої думки з цього приводу не мають нічого спільного із расовими відмінностями між людьми. В книзі зроблено акцент на пошуку глибинних пояснень і на якнайдальшому відстеженні ланцюга історичних причин.

Більшість книг, присвячених світовій історії, зосереджують увагу на розвитку письменних суспільств Євразії та Північної Африки. Тубільні суспільства інших частин світу — Субсахарської Африки, Америки, острівної частини Південно-Східної Азії, Австралії, Нової Гвінеї та Океанії — привертають дуже мало уваги, до того ж здебільшого в контексті того, що сталося з ними на пізньому етапі історії — після того, як їх відкрили й підкорили західноевропейці. Навіть у межах Євразії значно більше уваги приділяється історії Західної Євразії, ніж історії Китаю, Індії, Японії, тропічної Південно-Східної Азії та інших східних суспільств. Також мало уваги приділяється періоду історії до появи письма, яке з’явилося близько 3000 р. до н. е., — і це попри те, що вона становить 99,9% всієї історії існування людського виду, що розпочалася п’ять мільйонів років тому.

Такі вузькоглядні виклади світової історії потерпають від трьох збиткових для них обставин. По-перше, сьогодні багато людей із цілком зрозумілих причин цікавляться іншими суспільствами, крім суспільств Західної Євразії. Врешті-решт, ці «інші» суспільства охоплюють більшу частину населення світу та переважну більшість етнічних, культурних і мовних груп світу. Деякі з них уже належать, а інші починають входити до когорти наймогутніших політичних і економічних сил світу.

По-друге, обмеження історії її писемним відтинком не задовольняє навіть тих, хто цікавиться конкретно цим періодом, оскільки такий підхід нездатний забезпечити глибокого розуміння. Негласне припущення, згідно з яким суспільства різних континентів були приблизно однаковими раніше 3000 р. до н. е., після чого західноєвразійські суспільства раптово розвинули письмо і вперше вирвалися вперед в інших аспектах розвитку, хибне. Насправді ще до 3000 р. до н. е. вже існували євразійські й північноафри- канські суспільства, які створили не лише зачаткове письмо, а й централізовану державну владу та міста, широко застосовували металеві знаряддя і зброю, свійських тварин для транспортування і тяглової та механічної роботи, а в харчовому плані базувалися на рільництві та тваринництві. Усього цього на той час не було в більшості або й у всіх частинах інших континентів. Деякі, але не всі з цих ознак згодом з’явилися в окремих частинах тубільної Америки та Субсахарської Африки, однак лише впродовж наступних п’яти тисячоліть, і жодна з них не сформувалася в тубільній