Литвек - электронная библиотека >> Карл Май >> Приключения про индейцев и др. >> Віннету ІІ >> страница 122
— місто в північно-східній частині Техасу на межі округів Дéнтон та Кóллін.

(обратно)

65

Сонóра — місто та адміністративний центр округу Туалемі у штаті Каліфорнія.

(обратно)

66

Сьєрра-Блáнка — нині адміністративний центр округу Гáдспет у Техасі.

(обратно)

67

Форт-Скотт — адміністративний центр округу Бурбóн у штаті Канзас, на північ від штату Техас, де розгортаються події.

(обратно)

68

В окрузі Колýмбія розташована столиця США Вáшинґтóн, на сході США. Оскільки Сонора — на заході, то вислів «між Сонорою та округом Колумбія» означає, що Віннету відомий на всі штати, від заходу до сходу.

(обратно)

69

Сíу (також дакóта, лакóта — «Ті, що Уклали Мир») — індіанський народ у США та Канаді, що уклав на початку XIX століття договірні відносини зі США. Оскільки білі порушували ці договори (захоплювали землі, винищували бізонів), дакóта чинили збройний опір.

(обратно)

70

Пóнка — індіанський народ, який підписав мирний договір з США 1817 року. У 1858 році плем’я було змушене підписати новий договір, згідно з яким поступалося частиною своїх земель в обмін на «захист» і постійне місце проживання в резервації.

(обратно)

71

Атабáски — група корінних народів Америки. Населяють захід США й Канади. Атабаски діляться на три групи: північні, тихоокеанські та південні (апачі та навахо).

(обратно)

72

Флюгер — прилад для визначення напрямку і швидкості вітру. Найчастіше флюгери чіпляли на банях церков, соборів та на фортечних вежах. Найпоширеніша форма флюгера — півень.

(обратно)

73

Ассінібóйни — етнічна група індіанців, проживали на території нинішнього Саскачевану. Назва походить від їхнього звичаю варити їжу, кидаючи в горщик з водою розпечений на вогні камінь.

(обратно)

74

Чорнонóгі (Конфедерація чорноногих, ніітсітапі — «оригінальні люди») — група корінних американських народів, складається з чотирьох споріднених племен: північні пікані, південні пікані, кайна та сіксікі.

(обратно)

75

Обсидіáн — вулканічна гірська порода, що має вигляд темного скла.

(обратно)

76

Через здатність горіти американські індіанці всі міцні алкогольні напої називали «вогняною водою»; подібне походження має також українське слово «горілка».

(обратно) Віннету ІІ. Иллюстрация № 34
(обратно)