Литвек - электронная библиотека >> Анатолій Птіцин и др. >> Детские приключения и др. >> Не гальмуй!
Не гальмуй!. Иллюстрация № 1

Анатолій Птіцин, Ігор Ільєнко Не гальмуй!

Частина I Грамотка від Божени

Розділ 1 Ура! Гноми на Мосту!

Чи знаєте ви, де з’єднуюються всі дороги?

Де саме всі ці дороги з’єднуються, сплутуються, перемішуються і переплутуються? А напевне не знаєте! То я вам скажу: всі дороги з’єднуються-збираються на Мосту-Ярмарку. І звісно, разом з дорогами на Мосту-Ярмарку збираються всі чарівні дорожні створіння — гноми, шляховички, роуді й банники, хлопчики-мізинчики й чоловічки-нігтики, а ще — восьминіжки дорожні, дівчатка-веї на роликах, манівці, простеці і навіть китайські гноми доо. Еге ж. Тож якщо ви хочете побачити дорожніх створінь, нема нічого простішого: треба лише зазирнути на Міст — справжнісінький Ярмарок Доріг. Прошу.

Були б ви гномом — у вас подих перехопило б від захоплення. Машин було стільки, що вони юрмились на мосту, ніби бджолиний рій. Якби вам пощастило поглянути на міст із космосу, вам би відразу стало зрозуміло, чому цей міст дорожні гноми називають Ярмарком. Лише на ярмарок може вести стільки доріг. А ще ви зрозуміли б відразу, чому дорожній гном Гролик і шляховичок Добринька так рвалися сюди. Ви б це негайно зрозуміли, якби були гномом.

Неймовірна кількість машин, що бігли назустріч одна одній і втікали одна від одної. Ряди машин, що мчали в одному напрямку, ряди машин, що мчали в іншому напрямку, машини, що звертали з Мосту праворуч-ліворуч, спліталися, розпліталися… І бігли, бігли, ніби стрічка Мьобіуса, назустріч самим собі. Тож коли б ви все це бачили й до того ж були справжніми дорожніми гномами, а не якоюсь шляховою волоцюжкою — отоді б ви дізналися, що саме відчував дорожній гном Гролик, який нарешті дістався цього місця, і що відчував шляховичок Добринька.

Навколо гномів усе мигтіло: мільйон люстерок заднього огляду, мільйон дверцят у салонах, мільйон бардачків у купе. А попереду, біля мільйона лобових шибок, дорожньому гному Гроликові й шляховичкові Добриньці вклонявся мільйон іграшкових мавпочок, слонів та інших дрібничок, що зазвичай прикрашають автомобілі.

Ви гадаєте, це все, від чого перехопило подих у дорожніх чоловічків? Звісно, не все.


Не гальмуй!. Иллюстрация № 2
Ще Мостом-Ярмарком проходила лінія метро. До Ярмарку-мосту бігли рейки, якими поїзди метро ганяли вагони то в один, то в інший бік. Рейки весело блищали на сонці, а над ними грали алюмінієвими відблисками денного світла ліхтарі.

Та й це ще не все. Ще рівнями Мосту-Ярмарку мчали машини з миготливими ліхтариками: пожежні машини, величезні вантажні самоскиди — й шерех шин, гудки клаксонів, вереск гальм і ревіння моторів розносилися далеко навкруги.

А в усьому цьому морі машин, у всьому тому машинаріумі, ніби дельфіни в океанаріумі, хлюпалися дорожні родичі Гролика та шляховичка — восьминіжки дорожні, банники, роуді й навіть китайські гноми. Тут був хлопчик-мізинчик і чоловічок-нігтик, також тут були місцеві дорожні гноми — шляховички, простеці, манівці, а ще ті й ті, ці й ці. І навіть такі, котрих ми досі не помітили, про котрих ми ще не згадали жодного разу чи про котрих ми взагалі нічого не знаємо. Усі вони насолоджувалися перебуванням на Ярмарку-Мосту, де — ура! — з’явилися нарешті двоє наших: гном Гролик і шляховичок Добринька.

Розділ 2 Хто кого

Гном Гролик і шляховичок Добринька вискочили з автомобіля й застрибнули на поруччя мосту — щоб огледітися. Шляховичок стояв, роззявивши рота, а дорожній гном Гролик завмер. Усі відчуття дорожнього гнома Гролика, усі його почуття німіли від захвату: і друге, і четверте, й сьоме, й восьме. Відчуття прекрасного, відчуття дотику й почуття дружби.

Усе його єство сповнилося світлом… любов’ю… готовністю виявити себе якнайповніше…

Коли — геп! — у спину дорожньому гному Гролику втикається злющий шершень Бу.

Якщо ви не знаєте, звідки він узявся, — спитайте в мене. Злющий шершень Бу прибув на Міст-Ярмарок у тій самій машині, що й дорожній гном Гролик зі шляховичком. А дорожній гном Гролик прибув на Міст-Ярмарок, сподіваючись позбутися злющого шершня Бу. Гролик дуже прагнув позбутися злющого Бу, а Бу зовсім не хотів, щоб Гролик його позбувався. Адже злющий шершень Бу мав завдання досаджати дорожньому гномові Гролику — що й робив. Пригоди, пережиті злющим шершнем на перехресті й під час переслідування гнома Гролика навчили його диявольській спритності.[1]

Усе це сталося тому, що дорожній гном Гролик дуже невигідно поселився в одному з трьох пеньочків на узбіччі дороги, позаяк територію навколо південного пеньочка займало сімейство злопів — бридких придорожніх створінь, заклопотаних тільки тим, щоб захопити та забруднити щонайбільше місця. Злопи розмножувались із неймовірною швидкістю, тому вони були страшенно невдоволені новим сусідою — дорожнім гномом Гроликом. Південний пеньок, котрий Гролик зайняв по закону, за магічним обміном, знаходився в самому центрі володінь злопів. Тому злопи намагалися по-всякому вижити з південного пеньочка дорожнього гнома Гролика, а південний пеньочок прибрати до власних лапок. Злопи підсипали Гролику скла на доріжку. Плювали в його бік. Розвішували навколо південного пеньочка на травинках своє закисле взуття та підкидали дорожньому гному Гролику іржаві бляшанки з-під консервів. Одним словом, злопи поводилися зовсім не по-сусідськи з єдиною метою: аби дорожній гном Гролик щонайшвидше забрався геть зі славного південного пеньочка, котрий злопи нагледіли для свого потомства. Але дорожньому гному Гролику подобалося в його південному пеньочку, він терпів усі утиски та знущання сімейки й нікуди не збирався вибиратися. Нічого, якщо я дозволю собі так висловитись?

Отож, злопи нічого не могли вдіяти з дорожнім гномом Гроликом — аж допоки не придумали нацькувати на Гролика злющого шершня Бу. Злопи неабияк сподівалися, що шершень Бу допоможе їм здихатися гнома Гролика. Що Гролик не витримає такого сусідства і накиває п’ятами з пеньочка. Того, що з південного боку розташований.

Гном Гролик від шершня Бу просто не міг відчепитися. Куди Гролик — туди й шершень: бубонить, буцається, а бува, ще й кусається. Укуси в шершня Бу страх які болючі були.

Тож ледь благословиться на світ, то шершень Бу починає діставати гнома Гролика:

Бу-дить,

Бу-хтить,

Бу-бонить,

Бу-янить,

Бу-цається,

Бу-кає… — тобто лякає і взагалі жити не дає. Відтоді як злопи придумали діставати гнома Гролика за допомогою шершня Бу, у житті того настала чорна
ЛитВек: бестселлеры месяца
Бестселлер - Джеймс Холлис - Обретение смысла во второй половине жизни. Как наконец стать по-настоящему взрослым - читать в ЛитвекБестселлер - Ха-Джун Чанг - Как устроена экономика - читать в ЛитвекБестселлер - Дмитрий Алексеевич Глуховский - Метро 2035 - читать в ЛитвекБестселлер - Марина Фьорато - Венецианский контракт - читать в ЛитвекБестселлер - Бретт Стинбарджер - Психология трейдинга. Инструменты и методы принятия решений - читать в ЛитвекБестселлер - Джонатан Херринг - Что делать, когда не знаешь, что делать - читать в ЛитвекБестселлер - Джилл Хэссон - Преодоление. Учитесь владеть собой, чтобы жить так, как вы хотите - читать в ЛитвекБестселлер - Александр Евгеньевич Цыпкин - Женщины непреклонного возраста и др. беспринцЫпные рассказы - читать в Литвек