Литвек - электронная библиотека >> Валентин Терлецький >> Современная проза >> В.І.Н. (Вибору іншого немає)

Валентин Терлецький В.І.Н. (Вибору іншого немає)

* * *

«Ні, не жилець Він був на цьому світі. Не жилець. Це одразу кидалося в очі всім, хто був поруч. Це бачили і відчували всі ми. Просто душу Він мав настільки прозору і тонку, що вона рвалася, де тільки можна — то в одному місці, то в іншому. І дірок у Його душі було неміряно. Спочатку ці дірочки були невеличкі, ледь помітні, а потім почали розростатися, більшати, поєднуватися між собою — допоки не перетворилася Його душа на одну суцільну велику діру, чи то пак — рану. Люди ж рвали її із якимось тваринним задоволенням, а потім ще й плювали у той страхітливий кратер. З часом це навіть стало загальною розвагою, і ми, Його послідовники і друзі, вже нічого не могли з цим вдіяти. Дехто з нас робив вигляд, що нічого не відбувається, що все йде, як і раніше, що все гаразд. Дехто бачив все це, але не наважувався якось підтримати Його, якось допомогти — бо просто не знав, чим саме. А дехто навіть радів, коли бачив, як Він страждає — бо немає нічого кращого ніж, як бачити, як страждає той, хто подарував тобі мету. Мету, до якої тобі самому, наодинці, віч-на-віч із жахливою реальністю, так і не дорости. І вони раділи. А Він страждав, марнів і розчинявся, пропадав у всьому цьому. Він танув просто на очах. І ми всі це бачили», — вже доволі літній білобородий чоловік у джинсовому прикиді, панківській бандані з черепушками та великих чорних окулярах глибоко затягнувся цигаркою без фільтру, і випустив у напрямку прочиненого кабінетного вікна густе кільце синюватого диму.

Шульц нарешті відірвав очі від блокнота, в якому, за старою журналістською звичкою, тезами дублював усе, що пише його диктофон, і пильно подивився на співрозмовника. Чоловік був, вочевидь, задоволений бесідою, і мовчки, з насолодою ковтав терпкий дим міцного тютюну. Зазвичай у редакції курити заборонялося, але іноді головний редактор дозволяв робити виняток для особливо важливих або занадто вередливих гостей, які не входили у потрібний контакт без сигарети. Взявши на себе відповідальність за гостя, Шульц саме зараз і зробив такий виняток, хоча сам уже кілька тижнів намагався кинути палити, і тютюновий дим був для нього неабияким подразником і спокусою.

Тепер Шульц був твердо переконаний — йому врешті-решт вдалося віднайти справжню сенсацію, до якої його вже кілька тижнів поспіль настирливо спонукав головний редактор їхнього глянцевого журналу, де Шульц опинився після двох місяців похмурого і безнадійного безробіття. Якимось шостим чуттям він розумів — зараз йому випадає шанс не лише закріпитися у штаті цього поважного видання, а ще й відкопати дійсно цікаву, гідну уваги широкої читацької аудиторії історію.

Він ганявся за подібною сенсацією вже давно, але всі ті дрібні скандали і спекуляції, якими зазвичай щодня годували пресу нецікаві й нудні будні, остаточно набридли і йому, і керівництву видання, яке прагнуло лише зростання накладу і прибутків. Тепер же він мав таку історію яка мусить збурити та неабияк заінтригувати пересічних читачів — хоча слово «пересічні» він не любив і ніколи не вживав у професійному лексиконі, бо воно відгонило не любими йому провінційністю і вульгарністю. І він вчепився у цю історію, наче кліщ, бо також розумів, що це, можливо, його останній шанс стати якщо не видатним, то, принаймні, високооплачуваним журналістом.

Чоловік, чи, радше, вже дід, що сидів навпроти, був першим, з ким Шульц говорив про Нього, але всілякі кумедні, чудернацькі, а іноді й просто фантастичні розповіді про дивного земляка журналіст чув і раніше. Його знали всі у цьому місті, та й далеко за його межами, однак Шульцу все ніяк не вдавалося познайомитися з Ним ближче, хоча вони часто перетиналися на різноманітних презентаціях та прес-конференціях, і навіть обережно віталися один з одним легким порухом голови. І ось тепер він збирався написати про Нього серію статей, а, можливо, навіть цілу книгу - це спало йому на думку саме зараз, під час бесіди з цим дідом, який відрекомендувався Татусем Борею. Шульц уважніше глянув на співрозмовника і запитав:

«А що такого незвичайного Він дав особисто вам? Заради чого саме ви пішли за Ним?»

Дід на кілька секунд замислився, а потім загадково посміхнувся і сказав:

«Розумієте, до зустрічі з Ним я думав, що для мене життя закінчене. Усі мої справи були давно вирішені, всі жінки підкорені, всі роботи пороблені. Чим мені зоставалося жити на цім світі? Лише очікуванням тихої старості і смерті. І тут з’явився Він — завжди усміхнений, лагідний, інтелігентний і надзвичайно сильний, сповнений різних планів та ідей, моторний, швидкий, палаючий, увесь якийсь світлий та живий. Він випромінював радість життя, буквально сяяв бажанням творити, і мав здатність блискавично переконувати людей. Вже під час першої нашої розмови я зрозумів — ця людина дасть мені новий стимул жити. Згодом так і сталося. Несподівано для мене Він допоміг спочатку з роботою, де я відразу відчув себе потрібним, а потім вирішив продюсувати мою творчість, і саме завдяки Йому я записав та видав свій перший музичний альбом. До мене повернулася впевненість, я знову почав радіти життю, і старість та смерть раптом віддалилися від мене, бо тепер я не мав права думати про них. Він мав таку чудову здатність — відшукувати для людей якісь нові цікаві заняття, нові справи, що одразу ставали їхніми улюбленими, нові місця роботи. Коротше кажучи, міг влаштовувати чужу долю. Я особисто знаю декілька десятків людей, котрим Він подарував цей стимул жити. Він обнадіював, запалював бажанням, знаходив такі слова і мотивації, що просто неможливо було Його не послухати. Він умів переконувати з двох слів. Ото, бува, подивиться на тебе своїми глибокими сірими очима, посміхнеться, покладе долоню на плече, скаже щось оксамитовим баритоном — і одразу всі проблеми як рукою знімає, начебто і не було ніякої біди. А потім підкаже щось конкретне, дієве, про що ти і не здогадувався, хоча воно було завжди поруч, на поверхні. Одне Його слово могло надихнути на вчинок. І так само легко воно могло вбити. Але Він дуже рідко цим користався. Точніше, майже не користався. А ось щодо підтримки і добра — Він сіяв їх скрізь, де тільки з’являвся... Як вам ще пояснити, якою людиною Він був?», — дід замовк, прискіпливо роздивляючись журналіста, котрий записував щось у блокнот.

«Усе це зрозуміло, але мені й досі не ясно, яким чином Він зумів об’єднати навколо себе стільки народу? Вірніше, чим саме Він притягував людей, адже Він не був ані багатим, ані достатньо відомим, не мав особливих зв’язків, не обіймав високих посад?», — журналіст підвів очі на