ЛитВек: бестселлеры недели
Бестселлер - Патрик Кинг - Харизма - читать в ЛитвекБестселлер - Патрик Кинг - Законы привлекательности - читать в ЛитвекБестселлер - Дэниел Ергин - Новая карта мира. Энергетические ресурсы, меняющийся климат и столкновение наций - читать в ЛитвекБестселлер - Джессика Чон - Сияй - читать в ЛитвекБестселлер - Райан Холидей - Стоицизм на каждый день - читать в ЛитвекБестселлер - Anne Dar - Металлический Ген - читать в ЛитвекБестселлер - Даниэль Канеман - Думай медленно… Решай быстро - читать в ЛитвекБестселлер - Виктор Метос - Жена убийцы - читать в Литвек
Литвек - электронная библиотека >> Вашинґтон Ірвінґ >> Классическая проза >> Легенда про Сонну Балку та інші історії >> страница 43
часи родини. Відомо, що це ім'я було дано як комплімент вродливій дівчині з цієї родини за її гарні руки. (Прим. авт.)

(обратно)

11

Хельденбух — німецький героїчний епос XIII ст. В основі цих епосів лежать національні саги.

(обратно)

12

Гейдельберзька діжка — надзвичайно велика діжка для вина, яка зберігалася у підвалах Гейдельберзького замку; вміщувала 219 тис. л.

(обратно)

13

Hell Gut (голл.) — пекельна діра.

(обратно)

14

Дуже цікава розповідь про диявола і «камінь диявола», див. у мемуарах, прочитаних на з’їзді історичного товариства у Нью-Йорку після смерті пана Нікербокера його другом, відомим місцевим юристом. (Прим. авт)

(обратно)

15

Буканьєри — пірати, котрі грабували колонії європейських держав (найчастіше іспанські, проте часто й французькі, голландські та британські) та торговельні і транспортні кораблі цих держав у районі Карибського моря у XVII ст.

(обратно)

16

Маються на увазі буревісники. На думку моряків, буревісник є передвісником поганої погоди, надісланим Дівою Марією.

(обратно)

17

Квакери — послідовники однієї з протестантських сект, заснованої Джорджем Фоксом близько 1650 р. і поширеної в Англії та США. Основна віра — вчення про внутрішнє світло. Квакери відкидають таїнства, ритуальні та формальні служіння. (Прим. ред.)

(обратно)

18

Салемські відьми — дев’ятнадцять жінок, що були повішені в 1692–1693 роках за звинуваченням у чаклунстві в новоанглійському місті Салемі, одну було забито камінням, ще близько 200 осіб ув’язнено. Ця подія відома під назвою «полювання на салемських відьом». (Прим. ред.)

(обратно)

19

Скриня Деві Джонса — так моряки називають могилу для моряків.

(обратно)

20

Без сумніву, це той, про кого згадується в історії Дольфа Хейлігера. (Прим. авт.)

(обратно)

21

Гермам Бургаве (1668–1738) — нідерландський лікар, ботанік і хімік, один із найвидатніших лікарів XVIII ст.; Ян Баптист Ван Гельмонт (1579–1644) — голландський натураліст, лікар і теософ-містик, котрий запровадив у наукову термінологію слово «газ».

(обратно)

22

На додачу до цього рукопису пана Нікербокера було знайдено таку нотатку: «Про таких легковірів, котрі готові дивуватися таємницям природи, було написано багато божевільного, але я беззаперечно підтримую доктора Кніппергаузена, цілковито йому довіряючи. Не буду наполягати на ефективності його відкриттів у виявленні вкрадених речей, лікувальних каменів, слідів грабіжників і вбивць або навіть підземних джерел і струмків, хоча, гадаю, такі вміння не легко заперечити. Але в його потенціалі виявляти коштовні метали, закопані гроші й коштовне каміння не маю жодних сумнівів. Дехто стверджував, що рамка працює лише в руках тих людей, котрі народилися в певні місяці року, отже, астрологи зважали на вплив зірок, коли створювали такий талісман. Інші заявляли, що властивості рамки — або ефект випадковості, або шахрайство власника, або робота нечистого. У цьому переконував преподобний отець Гаспар Шотт у своєму трактаті про магію: „Факт і залізний аргумент свідчать про те, що перетворення енергії за допомогою рамки не є природним, однак призводить до зубожіння, отже, є або ошуканством, або шахрайством не без втручання диявола“.

Георгій Агрікула також вважав, що це облуда диявола, щоб загарбати в свої лапи нову душу. У своєму трактаті „Dere Metallica“ він особливу увагу приділяв магічним словам, які промовляють люди, котрі працювали з такою рамкою свого часу, але я не сумніваюсь, що такий засіб є однією з таємниць природної магії, секрет якої пояснюється відповідністю, що існує між фізичними речами, якими керують планети, і є ефективним завдяки сильній вірі особистості. Рамку треба використовувати в належну фазу Місяця, вирізавши її правильної форми і супроводжуючи обряд необхідними церемоніями беззаперечно вірячи в ефективність методу, тому можу впевнено рекомендувати його співгромадянам як єдиний засіб для пошуку різних місць на острові Манхеттен, де здавна закопували скарби.

Д. Н.» (Прим. авт.)

(обратно)

23

Мудрагелі з Ґотема — в англійській мові так називають недалеких і не надто розумних людей.

(обратно)

24

Potstausends (фризьк.) — тисячу чортів.

(обратно)