Литвек - электронная библиотека >> Джон Кехо >> Психология >> Квантовий воїн

Квантовий воїн. Иллюстрация № 1

Квантовий воїн. Иллюстрация № 2


Квантовий воїн. Иллюстрация № 3


Квантовий воїн. Иллюстрация № 4


Квантовий воїн. Иллюстрация № 5

Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля» 2020

ISBN 978-617-12-7824-0 (epub)

Жодну з частин цього видання не можна копіювати або відтворювати в будь-якій формі без письмового дозволу видавництва

Електронна версія зроблена за виданням:

Ukrainian translation rights arranged with Zoetic Inc. and Hemiro Limited

Перекладено за виданням:

Kehoe J. Quantum Warrior: The Future of the Mind / John Kehoe. — Vancouver: Zoetic Inc., 2011. — 208 p.

Переклад з англійської Марії Кравцової

Дизайнер обкладинки Анастасія Попова

Кехо Дж.

К37 Квантовий воїн / Джон Кехо ; пер. з англ. М. Кравцової. — Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2020. — 288 с.

ISBN 978-617-12-7613-0

ISBN 978-0-9878714-0-4 (англ.)

УДК 159.9

© John Kehoe, 2011

© DepositPhotos.com / SergeyNivens, akiyoko74, kaowenhua, get4net, dimdimich, chones, Olivier26, macrovector, ra2studio, grechka333, R-studio, обкладинка, 2020

© Hemiro Ltd, видання українською мовою, 2020

© Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», переклад і художнє оформлення, 2020

Слова подяки

Мені завжди важко писати слова вдячності — не через те, що я не знаю, кому саме хочу подякувати, а через те, що не спроможний включити до цього переліку геть усіх. Це може прозвучати як кліше, проте, оскільки я письменник, який до того ж старанно вивчає питання самопізнання, кожна людина та подія в моєму житті мають свій сенс і значення. Будь-яка людина, котру я зустрічаю, збагачує мене, впливає на бачення світу й буквально опиняється на сторінках моєї книжки.

Чи пишу я слова подяки своїм масажистам Еліс та Рею, які тиждень за тижнем упродовж усього процесу написання книжки переживали зі мною хвилини радощів і відчаю (залежно від того, як усе йшло)? Чи дякую тим учителям, інтелектуалам, містикам та візіонерам, які своїми книжками, вченнями, лекціями й подекуди дружбою надихнули мене? А коли мова вже зайшла про приятелювання, то чи слід згадати безліч друзів і товаришів, котрим довелося вислуховувати мої роздуми щодо змісту цієї книжки й відгуки та думки яких я вважаю неоціненними? А як щодо моїх студентів і вірних читачів із багатьох країн, які спілкувалися зі мною через веб-сайт, а також відвідували мої семінари; звісно, я маю подякувати їм, адже вони надали мені матеріал для опрацювання і стали моїм натхненням. Годі вже й казати про духовні джерела: предків, батьків, братів і сестер — цей перелік можна продовжувати нескінченно. Як ви вже помітили, свою лепту до цієї книжки внесло чимало людей, які стали джерелом мого натхнення та заслуговують на слова вдячності. Хочу висловити безмежну подяку їм усім.

Також завдячую Дженніфер та Ріку Беайрсто за редагування й вичитування тексту, а надто за їхню підтримку. Редактори відіграють вирішальну роль, допомагаючи авторові розкритися, і ця книжка є результатом їхніх старань. Зрештою, хочу сказати спасибі своїй дружині, яка незмінно читає чорнові варіанти моїх робіт і завжди дає їм свою безжальну та чесну оцінку. Вона не тільки мій «перший редактор» (як я її називаю), а ще й джерело натхнення та нових ідей на всіх етапах роботи над книжкою. Вона — мій найкращий друг, любов, друга половинка, моя незмінна супутниця, і я — благословенний чоловік, адже вона є в моєму житті. Дякую вам усім.

Джон Кехо

Розділ 1. Сила розуму

Життя — це музичний інструмент, і ми повинні навчитися на ньому грати.

Кредо Мутва*

Ми живемо в дивовижний час, коли наука відкриває нам вражаючу правду про Всесвіт, від якої просто-таки перехоплює подих. Виявляється, наш Всесвіт — це місце, де чорні діри поглинають галактики, між субатомними часточками існує інтуїтивна взаємодія, минуле взаємопов’язане з майбуттям, а простір викривляється та деформується довкола наявних у ньому фізичних тіл1. Новітні відкриття в галузі фізики свідчать про те, що в основі всього лежить коливання квантових струн, а виміри, які ми сприймаємо як простір і час, цілком здатні існувати в межах багатовимірного Всесвіту, де розташувалися на велетенській мембрані, поруч з іншими вимірами, відкриття яких ще чекає на нас у майбутньому2.

Якби це був науково-фантастичний роман, то ви цілком могли б відкинути все це як чисту вигадку, та все ж це не роман і не наукова фантастика, натомість — разюча нова реальність, яку для нас відкрили найсвітліші наукові уми. Та, хоч би яким дивовижним і фантастичним це не здавалося, мабуть, найвеличнішою загадкою може стати питання нашого місця в усій цій системі динамічної світобудови. Незмінним залишається одвічне питання: чи була поява людства малозначною випадковістю, породженою природою без особливої на те причини та певного значення, чи, либонь, ми — щось набагато більше й наразі ще не зрозуміли своєї космічної долі? Багато дослідників та людей, котрі не мають жодного стосунку до науки, висувають власні вагомі докази, палко підтримуючи той чи той бік питання, але, як ми дізнаємося дещо згодом, сьогодні існує нове переконливе свідчення, що дозволяє припустити: насправді питання «хто ми?» є значно заплутанішим, аніж будь-хто з нас навіть наважувався собі уявити. Тимчасом як філософи та містики протягом тисяч років відчайдушно намагалися збагнути мету й сенс життя, нині, як це не парадоксально, саме наука допомагає знайти відповіді на питання, хто ми і де наше місце у Всесвіті.

Відомо, що ми — складні та надзвичайні створіння зі свідомості й енергії. Між свідомістю та енергією існують динамічні й симбіотичні взаємовідносини, проте природу цього зв’язку вченим вдалося виявити зовсім нещодавно3. Хоча фізики вже давно дізналися, що фізична реальність утворюється з вібруючої енергії, мало хто з них припускав, що свідомість теж є частиною цієї системи. Учені завжди вважали, що свідомість не має нічого спільного з матерією або ж енергією, а лише суб’єктивно інтерпретує те, що відбувається довкола нас. Однак ця точка зору змінилася кардинально: тепер свідомість розглядають як невід’ємну частину загальної схеми світобудови. Сьогодні ми знаємо, що свідомість відіграє значно вагомішу роль у створенні нашої реальності, аніж вважали раніше.

Нейробіологія, квантова фізика, теорія струн, глибинна психологія та