ЛитВек: бестселлеры недели
Бестселлер - Алина Углицкая (Самая Счастливая) - (Не)нужная жена дракона - читать в ЛитвекБестселлер - Пальмира Керлис - Любовь с первого ритуала - читать в ЛитвекБестселлер - Елена Александровна Обухова - Украденный ключ - читать в ЛитвекБестселлер - Александр Горный - 50 бизнес-моделей новой экономики. Уроки компаний-единорогов - читать в ЛитвекБестселлер - Данияр Сугралинов - Сидус. Вида своего спаситель - читать в ЛитвекБестселлер - Алеся Кузнецова - Русский пасодобль - читать в ЛитвекБестселлер - Наталья Ринатовна Мамлеева - Невеста Василиска, или Любимая Чаровница короля - читать в ЛитвекБестселлер - Маргарита Ардо - Академия волшебства. Дар взаймы - читать в Литвек
Литвек - электронная библиотека >> Бодо Шефер >> Личные финансы >> Шлях до фінансової свободи. Bаш перший мільйон за сім років >> страница 3
події Усі ми переживали події, що справили на нас великий вплив. Ці знаменні моменти переінакшили наш світогляд та переконання про людей, можливості, гроші та світ. Вони змінили наше життя на краще або на гірше.

Мені було лише шість років, коли я пережив те, що сформувало моє ставлення до грошей. Мого батька поклали в лікарню з цирозом печінки. Там він мусив перебувати загалом дванадцять місяців, адже потребував абсолютного спокою. Також йому не слід було читати.

Одного дня я почув, як лікар сказав моїй матері, що в нього ніколи ще не було пацієнта з такою великою кількістю відвідувачів. Мого батька щодня відвідували щонайменше шість різних осіб, хоча він справді потребував абсолютного спокою. Отже, ми довідалися, що тато продовжував працювати навіть у лікарні. Він був адвокатом й окрім основної роботи заснував дещо, що називав «практикою для бідних». Людей з низьким доходом він консультував безкоштовно.

Мати негайно зажадала від батька пояснень. Він мусить припинити роботу, інакше йому не покинути лікарню живим. Лікарі також умовляли його «схаменутися». Та батько був упертюхом і продовжував робити те, що вважав за потрібне. Я часто годинами сидів біля його ліжка й слухав, що йому розповідали люди. І знаєте що? Завжди йшлося про гроші. Вони постійно скиглили. Завжди винними були обставини чи інші люди. Юридичних фактів я не розумів, тому мені здавалося, що я знову й знову чую ту саму історію: фінансові проблеми, фінансові проблеми, фінансові проблеми… Спочатку слухати було цікаво. Та незабаром це стало мене дратувати. У мене почала розвиватися відраза до бідності. Бідність зробила людей нещасливими. Вона заставляла їх розшукувати мого батька в його лікарняній палаті і, зігнувшись, благати про допомогу. Я хотів бути заможним і твердо вирішив стати мільйонером до тридцяти років.

Лише одного рішення недостатньо

Однак це не початок стрімкої історії успіху. Хоч я й досягнув своєї мети до тридцяти років, та за п’ять років до того ще був у боргах, мав 18 кілограмів зайвої ваги та значну невпевненість у собі. Через напружену фінансову ситуацію гроші стали центром мого життя.

Адже гроші завжди мають саме те значення, яке ми їм надаємо. І в той час, коли ви переживаєте фінансові негаразди, вони стають занадто важливими.

Та я сподівався, що все зміниться на краще. Якось воно налагодиться. Проте нічого не стається, якщо ми лише сподіваємося. Надія — це заспокійливий засіб для інтелекту, геніальний самообман. На кого чи на що ми сподіваємося? На Бога чи долю? Бог однозначно не є космічною нянею, яка нагороджує нас за бездіяльність. Стара приказка виправдана: «Усі дурні та невігласи живуть у надії та очікуванні».

Наші цінності повинні узгоджуватися з нашими цілями

Я був у розпачі: як можливо те, що, заробляючи відносно багато, я перебував у боргах? Коли я нарешті знайшов відповідь на це запитання, то був вражений. У глибині душі я не вірив, що гроші хороші. Я саботував власний успіх.

Врешті-решт після восьми років хвороби мій батько помер, і я чув, як люди знову й знову казали: «Він запрацювався до смерті». У жодному разі я не хотів теж працювати до смерті. З іншого боку, не бажав бути таким, як бідняки, що відвідували батька в лікарні, щоб випросити юридичну допомогу. Я хотів бути багатим і, якщо змога, нічого для цього не робити.

До цього додалося й те, що після смерті батька матір шукала порятунку в релігії. Вона була твердо переконана, що «легше верблюдові пройти через вушко голки, ніж багатому ввійти в Царство Боже». З одного боку, я хотів бути хорошим і думав, що бідність — це добре. З іншого, я хотів бути багатим, адже ненавидів бідність.

Мої різні цінності тягнули мене в двох протилежних напрямках. Доки я не міг вирішити конфлікт свого світосприйняття, тупцював на одному місці.

У будь-якому разі, я спробував стати заможним. І завжди, коли ми щось намагаємося зробити, дещо стримує нас від конкретних дій. Ми залишаємо собі можливість відступу. Той, хто силкується щось зробити, очікує врешті-решт на якусь перешкоду, що стримає його від реалізації задуманого. Ми чекаємо на перешкоди, адже не віримо насправді, що це для нас добре й що ми гідні того, щоб це зробити.

Оптимізм і впевненість у своїх силах

Відкладіть на хвильку весь ваш оптимізм убік. Я охоче поясню вам причину такої вимоги. Оптимізм, звісно, хороша риса характеру, яка допомагає бачити позитив у всьому. Та одного лише оптимізму, не пов’язаного з іншими якостями, замало, щоби зрушити щось із місця. Оптимізм часто несправедливо плутають із впевненістю у своїх силах.

Саме тоді, коли оптимізм дозволяє бачити позитив, упевненість у своїх силах дає можливість пересвідчитися, що Ви можете впоратися із негативом. Життя — це не симфонія лише з гарних і світлих нот, є в ній також ноти темні та тужливі. Та тому, хто впевнений у собі, не варто боятися складних ситуацій.

Упевненим у собі є той, хто, спираючись на власне минуле, знає, що може на себе покластися. Упевнена в собі людина не дозволяє нічому себе зупинити, адже свідома того, що може подолати будь-які труднощі. Це вона вже неодноразово довела. Як упродовж короткого проміжку часу набути впевненості в собі, ви дізнаєтеся в Розділі 3.

Надзвичайно важливими для набуття впевненості в собі є ваші фінанси. Гроші залишають менше простору невиправданому оптимізму. Стан рахунку легко перевіряється й не залишає місця красномовству. Якщо ви хочете розвинути впевненість у собі, то маєте контролювати власні фінанси. Ваші гроші мають бути доказом, що вас нічого не може стримати.

Ви не можете допустити, щоб фінансова ситуація перешкоджала вашій упевненості в собі. Адже без неї ви приречені лише на жалюгідне існування. Ви ніколи не дізнаєтеся, що ховається всередині вас. Ви не наважитеся на ризик. Ви не зростаєте, як особистість. Ви не робите того, на що здатні. Ви не використовуєте свій справжній потенціал. Людина без упевненості в собі нічого не робить, нічим не володіє і є ніким.

Це все не має нічого спільного з оптимізмом. Погляд на стан вашого рахунку має довести вам, що гроші — підтримка у вашому житті. Погляд на фінанси має давати вам впевненість у власних здібностях.

Саме про це й ідеться в цій книжці. Ідеться про те, як відрегулювати ваше фінансове становище в такий спосіб, щоб ваші гроші працювали не проти вас, а на вас. Гроші можуть не лише ускладнити ваше життя, але й полегшити його.

Як щодо вас?

Ви думаєте, що здатні на більше? Ви гадаєте, що «це» — ще не межа? Ви заслуговуєте