Литвек - электронная библиотека >> Pavlo >> В прозе >> МУСТАФА ЧАМРОН І ЙОГО СТИЛЬ ЖИТТЯ

МУСТАФА ЧАМРОН  І ЙОГО СТИЛЬ ЖИТТЯ. Иллюстрация № 1


МУСТАФА ЧАМРОН

І ЙОГО СТИЛЬ ЖИТТЯ


Перекладено за виданням:


22: Not a new lifestyle for those who thirst for humanity


Ahlulbayt Itd, 2012


Переклав з англійської Осип Леміш


2023


ПОСВЯТА

ЦЯ КНИГА ПРИСВЯЧЕНА КОЖНОМУ, ХТО ШУКАЄ ПРАВДУ.

ПРИСВЯЧЕНА КОЖНОМУ, ХТО НЕ ВІДІЙДЕ ВІД НЕЇ, КОЛИ ЗНАЙДЕ ЇЇ.

ПРИСВЯЧЕНА ВСІМ СОНЯШНИКАМ1.

ЦЯ КНИГА ПРИСВЯЧЕНА ЧАМРОНУ.


ПОДЯКА

Ми2 б воліли висловити вдячність багатьом тим, хто дивився на нас зі сторінок цієї книжки; всім тим, хто нас підтримував, старанно обговорював, читав, писав, надавав пояснення, дозволив нам посилатися на себе, допомагав редагувати, перекладати, читати коректуру та планувати, а найбільше:

Егсану Назарі


Масуду Новіну


Фатеме Астерекі


Ясеру Шаба


Беньяміну Хесобі


Ніку Робінсону


ПЕРЕДМОВА

Це книжка для тих, хто шукають правду та ще не знайшли її. Вона для тих, хто мають свободу думки й ненавидять тих, хто позбавляють свободи інших, байдуже чи це звичайні люди на вулицях міста, чи великі медіа, які не тільки не думають вільно, а й не дають іншим думати вільно. І щоразу, коли правда доходила до широких мас, коли вона могла затривожити високі палаци, звідки керують громадською думкою, її придушували в зародку.

Це книжка для тих, хто шукають щось нове чим жити… нову ідею…

Хоча воно, звісно, не є чимось геть новим, бо існувало від самих початків людства, проте нове для нас із вами, кого виховали медіа.

Нова ідея для нового стилю життя! На перший погляд, стиль життя видається болючим, та якщо вдуматись, він як погідливий океан, якого не турбує навіть легкий вітер.

За стилем життя, людині не легко споглядати за болем своїх близьких; він або вона готові ризикувати своїм життям, аби не страждали інші.

Стиль життя призвів до написання цих рядків:

Діти роду людського – руки-ноги один одного

Вони всі від одного творця

Коли хто з них зазнає горя

Інші не спочинуть осторонь3

Стиль життя є результатом всебічного розвитку людини; він не робить вас карикатурою самого себе. Ви ж бачили карикатуру, чи не так?

Стиль життя виключає несправедливість. Відступати, обдурювати, зраджувати й бути лихим нерозумно.

Звичайно, ви можете подумати, що це все удаване.

Ні, друже! Є люди, які так живуть, ба навіть більше.

Було колись, коли в Ірані людей, які жили за таким стилем, стало з’являтися більше. Після того, як великі сили зла не зуміли ніяк викоренити цей спосіб життя, вони атакували Іран воєнним шляхом руками Іраку, своєї тодішньої маріонетки, та не змогли передбачити наслідків. Ви можете в це не вірити, але то була саме та війна, що виявила отой стиль життя, існуванню якого вони не були раді.


Доктор Мустафа Чамрон один із тих, про кого йдеться. Він видний приклад людини, яка не відступає. Він прекрасний взірець шляхетних зусиль і загальнолюдських інтересів; він – голосний крик тим, хто живуть у тумані. Мустафа це саме той живий чоловік, що шукав і знаходив людей, яких він мав оживляти, де б вони не були – в Ірані, Америці, Єгипті, Лівані чи де-інде.

Життя Мустафи це зразок для тих, кому набрид огидний запах болота, одноманітне застигле життя; тепер вони шукають річку, яка символізує для них плин життя.

Якщо ви простежите його життя, то побачите, що з того часу, як він почав учитися ходити, він давав щось у долоні кожному, на кого натрапляв. Якщо вдуматись, то це був довгий шлях, який розпочався біля ліхтарного стовпа на Сарпулаці, далі був університет, потім Америка, Єгипет, Ліван і, після всього, повернувся до Ірану. На цій довгій путі Мустафа Чамрон розділив своє життя на частинки і кожну з них віддав комусь. Коли ж нікого не знаходив, то все одно брав частинку й записував її як сувенір.

А тепер ми складемо ці частинки, деякі з них, одну за одною, аби ще раз відобразити його життя. Проте не можна переповісти історію такої людини всього кількома оповідками та записками.




1

Він сидів і гірко плакав, а всі решта скупчились навколо нас. Я не знав, що він заплаче. “З Мустафою все гаразд, – сказав я. – Це я завалив математику і тому він засмучений.” Це ж треба!




2

Він блискуче знав математику. Ночами він збирав дітей біля ліхтарного стовпа поряд із площею Сарпулак, позаду мечеті. Там він навчав їх математики.




3

Він виринав в уяві разом зі своєю мамою. То була вбога людина, що не мала теплого одягу й тремтіла на перехресті вулиць. Тоді була холодна зима, а в нього не було рукавиць. Вранці Мустафа важко захворів. Перед цим уночі він не зміг заснути вдома у теплому ліжку.




4

Його батько мав шкарпетковий бізнес. Була одна деталь у в’язальній машинці, що постійно ламалась і зупиняла роботу. Аббас, брат Мустафи, розібрав її на частини і переробив. Мустафа теж зацікавився цим і сам зробив одну штуку. Вони стали робити їх дуже багато й заснували невелике підприємство. Відтоді їхній батько продавав не шкарпетки, а запчастини до в’язальних машинок.




5

Директор його школи подумав і вирішив, що Мустафі нема чого вчитися в цій школі. Він відрахував його та попросив піти до школи Альборз і поговорити з її директором щодо навчання. Альборз була хорошою вищою школою, але платною. Коли Мустафа прийшов туди, директор поставив йому кілька питань, а потім дав листок паперу й попросив розв’язати задачу. Не встиг Мустафа закінчити з відповіддю, як доктор сказав: “Синку, ти склав іспит. І ти звільняєшся від плати за навчання.”




6

Він вивчав електромеханіку в Тегеранському університеті та був найкращим студентом. Він не лише навчався, а й займався всім, що вважав правильним, – від спорту і відпочинку до громадської та політичної діяльности.




7

Якби ви пролистали його записники, то подумали б, що це їх удала копія, яку написав майстер каліграфії. Вони написані добре і стильно.




8

На другому році навчання в університеті був у нас професор, який наполягав, аби всі носили краватки. Мустафа ніколи не вдягав краватку, в тому числі на іспитах. Професор знизив йому оцінку на 2 бали і поставив 18 балів. То був найкращий результат у класі.




9