ЛитВек: бестселлеры недели
Бестселлер - Анна Бабич - Внутренняя опора - читать в ЛитвекБестселлер - Арт Гаспаров - Как стать дипломатом в разговоре - читать в ЛитвекБестселлер - Борис Акунин - Собачья смерть - читать в Литвек
Литвек - электронная библиотека >> Марчін Швьонтковський >> Альтернативная история и др. >> Пси господні >> страница 69
дрібні підрозділи могли бути розгорнуті окремо або разом, задля того, щоб сформувати стрій, який іноді називають "іспанський квадрат". Ці потужні піхотні квадрати також часто використовувалися іншими європейськими державами, особливо в Цісарській Армаді Священної Римської імперії.

(обратно)

13

Пуффери – колісцові кавалерійські пістолети.

(обратно)

14

Тут слово "ганза" використана в значенні "компанія" (може бути торгівельна, дружня, розбійницька).

(обратно)

15

jonge vrouw (нідерл.) – молода дівчина, молода шляхтянка.

(обратно)

16

Плундри, або шаравони - короткі, мішкуваті чоловічі штани з сукна або оксамиту, з вертикальними прорізами, що відкривають підкладку, тому їх також називали "штани з начинкою".

(обратно)

17

В оригіналі: Pokrzyw (чоловічий рід від "кропива" в польській мові). Але ж ми в Німеччині…

(обратно)

18

Ордалії — це те ж саме, що й "Божий суд"; у вузькому сенсі - суд шляхом випробування вогнем та водою.

(обратно)

19

commotio cerebri (лат) – струс мозку

(обратно)

20

Не забувайте, що ця книга написана в жанрі альтернативної історії. В цьому світі Церков – він.

(обратно)

21

Півторбк — назва срібної розмінної монети номінальною вартістю 1Ѕ гроша. Карбувалася на монетних дворах Речі Посполитої: в 1614–1628 роках — в Бидгощі, Кракові, в 1618–1619 — Вільнюсі, в 1616–1620 — Ризі. Цікаво: польська монета у Німеччині??? І ще: за срібну монету лише глечик пива, це здирство. Шинкаря повинні були живцем розірвати.

(обратно)

22

Шеволежери - (франц. chevau-lйgers, от chevaux — коні та lйger — легкий) полки легкої кавалерії, озброєні шаблями, пістолетами та карабінами. Зазначається, що шеволежери відносилися до середньої кінноти, так як драгуни, і карабінери.

(обратно)

23

Ринграф – (з німецької "ringkragen", дослівно "округлий комір") – нагрудний знак воєначальника, офіцера у вигляді бляхи, розмірами наближеної до малого нагрудника, переважно серцевидної форми.

(обратно)

24

Малефіції – тут, чаклунські злі закляття.

(обратно)

25

praeciosum incendens (лат.) – прецизія (дорогоцінність) спалення

(обратно)

26

praeciosum sapiens (лат.)- прецизія (дорогоцінність) сну

(обратно)

27

Котарді (cotardie, cotehardie) - вузький верхній одяг, що облягає фігуру, поширений в середньовічній Європі XIV - початку XV століть. Розвиток котти.

Чоловіче котарді являло собою подовжену куртку (зазвичай до коліна) із застібками по центру переда та низько розташованим поясом. Рукави могли пришиватися або бути пристібними. Після 1350 року в моду увійшли короткі рукави і стали популярні "типітс" — стрічки, смуги, що звисають з ліктів. Котарді часто складалися з тканини двох кольорів.

Жіноче котарді було вузьким до середини стегон, розширювалося донизу. У спідниці часто були розрізи, які служили кишенями.

На початку XV століття зміну котарді приходить дублет.

(обратно)

28

Віли (самотіли, самодіви) – персонаж балканського (!) фольклору, аналог русалок, мавок.

Стри?га (рум. Strigoi) — в румунській міфології злий дух, який уночі покидає могилу і вселяється в людину. Згідно з повір'ями перетворює цю людину на жахливу потвору, подібну до перевертня, котра знищує все, що рухається. Стригоайке (ж. р., рум. strigoaică) — відьма, сукубба. В оповіданні "Відьмин" А. Сапковського стригу називають ще упирицею.

(обратно)

29

Мається на увазі Фрідріх V Віттельсбах, курфюрст пфальцський, чеський король Фрідріх І. На троні Чехії пробув лише зиму. В 1623 році був позбавлений і трону, і всього іншого. Якщо хочете дізнатися більше, дивіться https://pikabu.ru/story/fridrikh_v_zimniy_korol_7599132

(обратно)

30

Моріц Оранський (1567-1625) — принц Оранський, граф Нассауський, син Вільгельма I, поклав початок незалежності Нідерландів, штатгальтер Нідерландів, Зеландії, Гелдерланда, Гронінгена й Оверейсела.

Сімо?н Сте?він (1548-1620) — фламандський математик-універсал, інженер-винахідник.

(обратно)

31

praeciosum agnoscem (лат.) – прецизія (дорогоцінність) пізнання

(обратно)

32

viridium praeciosium vocans (лат.) – зелена прецизія виклику

(обратно)