Литвек - электронная библиотека >> Наталя Паняєва и др. >> Научная Фантастика и др. >> Пригоди. Подорожі. Фантастика - 88 >> страница 88
населення стягали податки, які йшли головним чином на утримання армії. Крім того, старшина намагалася зайняти місце великої польської шляхти і примусити селян виконувати колишні феодальні повинності. В цілому ж феодально-кріпосницький гніт на Україні був дуже ослаблений.

(обратно)

31

 …Антонія і Феодосія Великих, двох святих країни козаків… — Антоній і Феодосій Печерські були засновниками Києво-Печерської лаври.

(обратно)

32

 …напередодні 6-ї неділі після п’ятидесятниці… — тобто 1 липня 1654 року.

(обратно)

33

 …прибули до великого міста з муром, ровом… — Мається на увазі укріплення Києво-Печерської лаври.

(обратно)

34

 …колишній митрополит козаків… — Петро Могила (1596–1647) був з 1627 року архімандритом Києво-Печерської лаври, а з 1632 року також і київським митрополитом.

(обратно)

35

 …чудесний, славнозвісний друкарський дім… — друкарня Києво-Печерської лаври, заснована 1616 року. В різні часи її керівниками були видатні українські письменники та вчені Єлисей Плетенецький, Захарій Копистенський, Памво Беринда, Тарас Земка.

(обратно)

36

 Сильвестр Косов — письменник, учитель Львівської братської школи та Київського колегіуму, з 1647 року до своєї смерті в 1657 році був київським Митрополитом.

(обратно)

37

 …ворота… що їх називають Золотими… — Київські Золоті ворота, збудовані 1037 року, отримали свою назву за аналогією із Золотими ворітьми в Константинополі.

(обратно)

38

 …сестрою царя Василя, на ім’я Ольга… — Ім’я сестри імператора Василя, дружини Володимира Святославовича — Анна. Сам же Володимир — онук великої княгині київської Ольги. Подальша розповідь про її діяльність також неточна.

(обратно)

39

 …грек родом, що живе в місті Парижі. — Даниїл Калугер, що був на дипломатичній службі у Швеції, згодом виконував також важливі доручення Богдана Хмельницького. Нижче автор помилково іменує його Іллею.

(обратно)

40

 …від цариці великого шведського народу… — Королева Кристіна правила у Швеції з 1633 по 1654 рік.

(обратно)

41

 Нас увели до благоліпної кам’яної церкви… в ім’я Пречистої Богородиці. — Успенська церква на Подолі, збудована в 1132–1136 роках за Володимира Мономаха, пізніше неодноразово перебудовувалась. У “Слові о полку Ігоревім” названа церквою Богородиці Пирогощі.

(обратно)

42

 …він упав і скрутив собі в’язи… — Таке твердження про загибель Ієремії Вишневецького не відповідає дійсності.

(обратно)