Литвек - электронная библиотека >> Марк Твен >> Современная проза и др. >> Оповідання та памфлети. Твори: В 2-х т. Т. II. >> страница 68
міжнародного авторського права в січні 1886 р., де Уелш заявив, що говорить від імені п'яти мільйонів членів американського профспілкового об'єднання «Лицарі праці», хоч насправді їх було тоді бл. 700 тисяч.

(обратно) Мається на увазі біблійний вислів: «Пусти хліб свій по воді, бо через багато днів знову найдеш його».

(обратно) Капітан не міг пригадати, що то було за слово,— певно, якесь іншомовне (М. Т.).

(обратно) Міліція — народне ополчення в США, виникло в 1620—1630 рр., коли в країні були відсутні регулярні збройні сили. У мирний час члени міліції збирались лише для коротких військових навчань.

(обратно) Муді Дуайт і Сенкі Айра — популярні в 70—80 рр. XIX ст. американські проповідники-євангелісти.

(обратно) Толмедж Томас (1832—1902) — пресвітеріанський пастор, якого Твен у 1870 р. дошкульно висміяв у пресі за його слова, що «запах трударів ображає чуття більш витончених членів його пастви».

(обратно) Кідд Уїльям (1650—1701) — легендарний піратський ватажок і авантюрист, повішений у Лондоні; герой пригодницької літератури. Існує багато переказів про сховані в різних місцях скарби Кідда.

(обратно) Сенді-Хук — півострів на південь від Нью-Йорка; його маяк направляє кораблі в нью-йоркську гавань.

(обратно) Савонарола Джіроламо (1452—1498) — флорентійський монах-домініканець, виступав проти тиранів Медічі, проповідував аскетизм. Був відлучений від церкви і спалений як єретик.

(обратно) Мерілл і Белот — шерифи округу Керол (штат Джорджія) і Прінстона (штат Індіана). Вони приборкували зграї лінчувателів завдяки тому, що мали репутацію надзвичайно хоробрих людей (М. Т.).

(обратно) Гобсон Річмонд Пірсон (1870—1937) — морський офіцер США, затопив судно «Меррімак» коло входу до бухти Сантьяго (Куба), щоб заперти в ній іспанський флот під час американо-іспанськоі війни.

(обратно) Тобто коли уряд США готував імперіалістичну війну на Кубі (1898 р.), а уряд Англії — в Південній Африці (1899—1902 рр.).

(обратно) Загарбницька війна 1846—1848 рр., внаслідок якої США захопили більше половини території Мексіки, анексувавши штати Техас, Нью-Мексіко, Невада, Арізона і Каліфорнія.

(обратно) Промова виголошена 1906 р. на зборах, присвячених заснуванню фонду допомоги революційному рухові в Росії. Головними промовцями на зборах були Марк Твен і Максим Горький.

(обратно)