Литвек - электронная библиотека >> Володимир Павлович Горбулін >> Документальная литература >> Світова гібридна війна: український фронт >> страница 191
впливу, що спрямовуються на руйнування життєво важливих систем противника, та об’єднання їх на цій підставі з власне військовими методами ведення війни.

Сили оборони — Збройні Сили України, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України, Державна спеціальна служба транспорту, інші утворені відповідно до законів України військові формування, а також правоохоронні та розвідувальні органи, в частині залучення їх до виконання завдань з оборони держави[13].

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ — місія неозброєних цивільних спостерігачів ОБСЄ, яка тимчасово проводить моніторинг та звітує про ситуацію з дотримання прав людини та гуманітарну ситуацію.

Стійкість критичної інфраструктури — спроможність критичної інфраструктури надійно функціонувати в нормальному режимі, адаптуватися до умов, що постійно змінюються, протистояти й швидко відновлюватися після аварій і технічних збоїв, зловмисних дій, природних лих та небезпечних природних явищ.

Стратегічні комунікації — скоординоване і належне використання комунікативних можливостей держави — публічної дипломатії, зв’язків із громадськістю, військових зв’язків із громадськістю, інформаційних та психологічних операцій, заходів, спрямованих на просування цілей держави[14].

Торговельна війна — конфлікт двох або кількох країн у сфері зовнішньоторговельних відносин, який супроводжується застосуванням дискримінаційних умов торгівлі та реалізується тарифними і нетарифними (торговельних, санітарних та фітосанітарних бар’єрів, технічних вимог тощо) методами. Застосовується як у межах існуючих міжнародних та національних норм, так і поза ними, з метою отримання економічних і політичних переваг над іншою країною (супротивником). Торговельна війна може бути спрямована як на захоплення ринків інших країн так і на захист національного ринку. Є різновидом економічних війн, таких як валютна, енергетична, продовольча тощо.

Примітки

[1] Подано з метою пояснення окремих процесів і явищ, без яких розуміння сутності світової гібридної війни може бути ускладненим. Тлумачення окремих термінів і понять може бути дискусійним, оскільки у глосарії вони переважно наводяться вперше.

[2] Дії, які вважаються збройною агресією проти України визначаються Законом України «Про оборону України».

[3] Парахонський Б. О., Яворська Г. М. Модернізація та опір: зовнішньополітична доктрина української держави . Стратегічна панорама. — 2015. panorama.niss.gov.ua/content/articles/files/6s-1456309268.pdf

[4] Закон України «Про військово-цивільні адміністрації» від 03.02.2015 № 141-VIII [Електронний ресурс]. — Режим доступу : http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/141-19

[5] За Законом України «Про інформацію», в редакції 2010 року.

[6] За Законом України «Про Основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007—2015 роки».

[7] За Військовим стандартом 01.004.004 — 2014 (01) «Інформаційна безпека держави у воєнній сфері. Терміни та визначення».

[8] Конах В. К. Національний інформаційний простір України: проблеми формування та державного регулювання : аналіт. доп. — К. : НІСД, 2014. — 76 с.

[9] За Військовим стандартом 01.004.004 — 2014 (01) «Інформаційна безпека держави у воєнній сфері. Терміни та визначення» та Joint Publication 3-13.2 [Електронний ресурс] // Psychological Operations. 2010. — 07 January. — Режим доступу : https://fas.org/irp/doddir/dod/jp3-13-2.pdf

[10] За Військовим стандартом 01.004.004 — 2014 (01) «Інформаційна безпека держави у воєнній сфері. Терміни та визначення».

[11] Encyclopedia Brittanica Joint Publication 3-13.2 [Електронний ресурс] // Psychological Operations. 2010. — 07 January — Режим доступу : https://fas.org/irp/doddir/dod/jp3-13-2.pdf

[12] Поняття сформульовано і оприлюднено вперше.

[13] Визначення цих термінів дано у пункті 4 Воєнної доктрини України, затвердженої Указом Президента України від 24 вересня 2015 року № 555.

[14] За Воєнною доктриною України, 2015.