ЛитВек: бестселлеры недели
Бестселлер - Наринэ Юрьевна Абгарян - Манюня - читать в ЛитвекБестселлер - Мария Парр - Вафельное сердце - читать в ЛитвекБестселлер - Юрий Осипович Домбровский - Хранитель древностей - читать в ЛитвекБестселлер - Элияху Моше Голдратт - Цель-2. Дело не в везении  - читать в ЛитвекБестселлер - Дэниел Гоулман - Эмоциональный интеллект - читать в ЛитвекБестселлер - Джейн Энн Кренц - Разозленные - читать в ЛитвекБестселлер - Михаил Юрьевич Елизаров - Библиотекарь - читать в ЛитвекБестселлер - Владимир Владимирович Познер - Прощание с иллюзиями - читать в Литвек
Литвек - электронная библиотека >> Ярослав Михайлович Стельмах >> Детская проза и др. >> Вікентій Прерозумний >> страница 3
«Буду за 20 хвилин», розводять теревені у робочий час і тому подібне. Для нас людина, її думки, бажання - це все. І нам байдуже, яку користь приносять хлопчакам і дівчаткам наші чудеса. Допомогти правильно вибрати, що кому потрібно - наш святий обов’язок.

- А чому ви так одягнені? - запитав Віка.

- А-а, - посміхнувся балакучий молодик. - Ти, певно, подумав, раз продавець чудес, то це має бути якийсь дідуган із довжелезною бородою, бажано в чалмі й халаті? Просто я щойно відтранспортував одного допитливого громадянина семи років у епоху Людовика XIV. Знаєш, усілякі там дуелі, шпаги - і не встиг перевдягнутись. Якшо хочеш - будь ласка.

Він спритно шмигонув за ящики і негайно з’явився знову. Тепер уже замість ботфортів на ньому були зелені оксамитові пантофлі із загнутими носаками, з плечей і справді спускався аж до землі довгий смугастий халат, а на голові чомусь виблискувала пожежна каска початку століття.

- Ну як? - переможно глянув він на Віку.

- Здорово, - усміхнувся хлопець. - А навіщо вам оце? - вказав на каску.

- Пробач, - зніяковів продавець чудес. - І справді ні до чого. Все через поспіх.

Він узяв каску і недбало швиргонув її під стіл.

- Ну то… До речі, маю одразу тебе попередити - чудеса ми не продаємо, а даруємо, тож насправді мене слід було б називати дарувальником чудес. А «продавець» - то вже так, традиція. То яке твоє бажання?

- А що ви можете подарувати? - поцікавився Віка.

- І він іще питає! - сплеснув долонями дарувальник чудес. - Усе! Усе я можу, звісно, в розумних межах. А от що ти хочеш?

Віка замислився. Якби ж то в нього був час подумати хоча б день… А так одразу й не скажеш.

- А канікули зараз ви можете зробити? - запитав він.

- Канікули… Можу, - якось нерадо проказав продавець-дарувальник.

- Ну, не канікули, - Віка збагнув, що бородань чомусь невдоволеиий таким бажанням, - а зробити так, щоб у мене замість двійок стояли п’ятірки? Це не складно? Мене тоді вдома не лаяли б.

- Не складно, - спохмурнів дарувальник іше більше. - Але навіщо воно тобі? Гадаю, тобі потрібне шось важливіше. Бач, я вже казав - ми намагаємося принести своїми чудесами якомога більше користі. Звичайно, можна і канікули, і п’ятірки. А далі? Знову почнеться навчання, замість цих двійок ти нахапаєш нових… А там й кінець чверті не за горами, - проказав раптом голосом Людмили Петрівни.

Віка здригнувсь і уважно поглянув на співрозмовника, але той, мов нічого й не сталося, продовжував:

- Та й не у чверті справа, і навіть не в річних оцінках. Вибач мені, мій юний друже, бажання твої надто примітивні, і я не помилюсь, коли скажу: мілко плаваєте, юначе, мілко плаваєте. Покладись на мій досвід. Мені здається, тобі потрібно щось більше - не за розмірами, певна річ, - а, так би мовити, достойніше. Те, що залишиться при тобі і через місяць, і через рік… Ну, словом, якесь внутрішнє переконання, таке, що згодилось би тобі у подальшому житті… Га?

- Ну… Може… - погодився Віка, не зовсім, проте, розуміючи останні слова.

- Такий, знаєш, урок…

Хлопець скривився.

- Ні-ні, не звичайний урок у прямому розумінні цього слова, а… До речі, котра година? - зовсім недоречно поспитав продавець і сам собі відповів: - За п’ять хвилин третя. Ото! Ну то як? Покладаєшся на мене? Пригадую, якось… Ну та це неважливо. То згода? Вибрати тобі щось на свій смак?

- Давайте, - кисло погодився Віка. Він уже геть зневірився у чудесах дивакуватого балакуна і погодився скоріш із ввічливості, та й дістати хоч якусь дрібничку теж кортіло.

- От і добре, - зрадів продавець. - От, скажімо, що тобі хотілося зранку? Ага, - мовив тут-таки. - Щоб ударив двадцятиградусний мороз і відмінили заняття в школі… Щоб тебе не викликали на другому уроці, так… Щоб Людмила Петрівна не залишила тебе після занять, далі… Ну, це вже нікуди не годиться… А отут… Гм… Здається, дещо цікавеньке. Так-так… Справді. От і все. Готово! Думаю, це тобі підійде.

- Ви певні? - спитав обережно Віка.

- А кому ж про це знати краще од мене! Певен! - І він безцеремонно став підштовхувати хлопчину до виходу. - А зараз вибачай - за тридцять секунд третя година. Мені час. Бажаю успіху.

Віка й незчувсь, як опинився знову надворі. На мить од сліпучого світла він зажмурив очі і тут збагнув - йому ж так нічого й не подарували!

- То що ж ви мені… - почав він, повертаючись до продавця, і так і застиг із напівроззявленим ротом.

Позад нього нікого не було, а на дверях висів здоровенний замок.

Віка поторгав його - замкнено. Приклав вухо до тонкої дощаної стіни - ані звуку.

Тоді він загамселив у двері кулаком і закричав:

- Дядю! Дядю! Відчиніть!

- І чого? І чого б ото стукати? - почув сердитий голос і озирнувся. Перед ним стояв приймальник посуду. - Не бачиш, що зачинено? Повилазило тобі? Чи, може, весь день отут сидіти накажеш, тебе дожидаючи, без обіду?

- Та… Ме-е… Не-е… - промимрив Віка.

- Отож бо! - погодився приймальник. Він одімкнув замок і зайшов усередину.

Віка спробував і собі зазирнути слідом, але дядько так грюкнув дверима, що хлопець аж відскочив.

- Ох і цікавий, - мовив дядько уже з буди і виглянув з віконця. - Давай!

- Що? - не второпав Віка.

- Що «що»? Ти ж пляшки приніс, чи як?

- Е-е… Ні, - відказав спантеличено.

- То чого ж тоді грюкати? «Дядю-дядю!» Я от зараз вийду та покажу тобі дядю. І тьотю покажу. Племінничок! Ходять тут усякі. Давай-давай звідси. Так і нишпорять. Так і лізуть. Школяр називається! Замість того, щоб уроки вчити… Знайшов дядю!

Віка підхопив свій портфель і кинувся геть. Він одбіг метрів із тридцять, на ходу озирнувся на приймальника, аж раптом відчув під ногами порожнечу і, вже падаючи вниз, збагнув, що втрапив у одну з виритих хлопцями ям.

Уже лежачи на піщаному дні. Віка подумав із неприємністю, що сердитий дядько, певно, бачив його ганебне падіння й оце зловтішається у своїй буді. Тож, шоб не виказати роздратування чи навіть удати, що то він стрибнув у яму навмисне, хлопець зіпнувся на ноги, скривив губи у фальшивій посмішці, виткнув голову у білий світ… і остовпів.

Приймальника посуду не було. Віка сторопіло покрутив головою навсібіч, але й сліду будки ніде не помітив. Мало того, йому здалося, ні, він уже виразно бачив - навколишня місцевість змінилася теж.

Неохайний, брудний, привабливий лише для хлоп’ячого ока своєю запущеністю пустир з безліччю ям і вибоїн перетворився на порослий травою й рідким чагарем видолинок. А ліс, що мрів десь аж на обрії, підступив зовсім близько - чутно було навіть, як співає на деревах лісове птаство.

Спантеличений такими змінами у природі рідного краю, хлопець вибрався з ями, шукаючи пояснення незбагненним перемінам, повернувся до рідного містечка, і вже не здивування, а