Литвек - электронная библиотека >> Чак Палагнюк >> Ужасы >> Прокляті >> страница 62
надійному, точному годиннику, до півночі Гелловіна залишилось десять хвилин.

Тим, хто читає все це, але ще не помер, я бажаю удачі. Чесно. Просто продовжуйте ковтати вітаміни. Продовжуйте бігати навколо водоймищ і намагатися уникати диму чужих сигарет. Схрестіть пальці… може, ви і не зустрінете смерть.

Отже, мені тринадцять, я мертва і я дівчина. Може, я трохи садистична і трішки обмежена… але принаймні я не жертва — більше не жертва. Сподіваюсь. Я сподіваюсь — отже, я існую. Дякувати Богові за надію.

Всім іншим — будь ласка, не бійтеся. Коли ви потрапите до Раю — то й молодці. Але коли потрапите… в інше місце — що ж, розшукайте мене. Єдине, через що ми відчуваємо себе на Землі, як у Пеклі, чи у Пеклі як у Пеклі, — це наші очікування, що нам тут має бути добре, наче в Раю. Земля — то Земля. Мертві — то мертві. Ще один факт про загробне життя від його мешканки: коли ви порушите опівнічну комендантську годину у ніч проти Дня всіх святих, ви застрягнете на Землі і блукатимете нею у вигляді привида, що застряг серед живих, аж до наступного Гелловіна.

А тепер, прошу пробачити мене: вже пізно, а мені аж свербить, так хочеться піти надерти одну сатанинську дупу.

Про автора

Чак Палагнюк (Паланік) (Charles Michael «Chuck» Palahniuk) (нар. 1962) — сучасний американський український письменник. Колись батьки взяли його та його сестру на цвинтар, де були поховані його дідусь (він приїхав до Америки з України на початку ХХ сторіччя) та бабуся. Побачивши на могилах написи «Paula» та «Nick», діти чомусь розсміялися (діти є діти), та з того часу почали вимовляти своє прізвище як «Поланік» або «Паланік». Нині він — один з найпопулярніших авторів у світі, а кожна його нова книжка водночас стає бестселером. У видавництві «Фоліо» виходили друком його романи «Бійцівський клуб», який свого часу призвів до справжнього вибуху в літературному світі, «Рент: усна біографія Бастера Кейсі», «Снаф», «Карлик», «Щоденник».

Примітки

1

Англійський рок-музикант, один із провідників анархістського руху
в 1975—1979 pp., культова постать панк-культури.

(обратно)

2

Подружка Сіда Вішеза; була вбита під час п'яної гульні. Головним
підозрюваним був Сід Вішез.

(обратно)

3

Американський письменник, журналіст, драматург, кінорежисер
(1923—2007).

(обратно)

4

Цитата з «Божественної комедії» Данте надається в перекладі
Є. Дроб’язка.

(обратно)

5

Через цей острів поблизу Нью-Йорку до США прибувають іммігранти.

(обратно)

6

Плюшеве ведмежа, персонаж коміксів для дорослих.

(обратно)