Литвек - электронная библиотека >> Віктор Васильович Савченко >> Исторические приключения и др. >> Золото і кров Сінопа >> страница 77
січовика в національного героя і символ України, для якого Батьківщина була понад усе. У романі ж “Золото і кров Сінопа” береться реальна історична подія і реальна історична постать.

Письменник щедро наділяє своїх героїв всіма людськими якостями. Люди під пером Віктора Савченка постають на сторінках роману завершеними, близькими і зрозумілими у своїх вчинках і помислах. Вони наче живі, як наші сучасники. Автор глибоко проникає в духовний світ своїх героїв. Кожен з них живе власним життям, відрізняється своєю самобутністю. Це живі люди, а не безликі манекени, мальовані байдужими мазками, як це подекуди трапляється.

Надто вражають образи представників ворожого табору з мусульманського світу. Вони виписані настільки довершено, і по людському зрозуміло, що у читача, принаймні у автора цих рядків, не виникає до них ненависті. А ненавидіти й прагнути помсти, ой, як було за що нам, українцям. Ми розуміємо їхні вчинки, поведінку, мораль, знаємо, що інакше вони не могли діяти у тому світі, в якому жили. Затяті вороги християнства, і зокрема православної віри, жорстокі та невблаганні нападники, в сімейному ж житті і спілкуванні поміж собою мають багато позитивних рис і являються звичайними людьми зі своїми болями та бідами, помислами й надіями. При читанні твору часом виникає відчуття, що його написано двома авторами — українцем і турком. І обоє однаково добре знають історію, культуру й духовність своїх народів.

Довершеність персонажів роману свідчать про вміння письменника працювати над словом та образом, про його глибокі духовні цінності, а відтак гуманне ставлення до інших народів, нехай навіть до запеклих тодішніх ворогів.

Дуже колоритна фігура одного з найголовніших персонажів Петра Потурнака. Перипетії нелегкого життя не змінили чистої від народження людської душі, хоч і наклали сильний відбиток на його дії та поведінку. Це натура складна, суперечлива й одночасно по-людськи зрозуміла.

Автор вміло і доцільно вплів у канву роману дані з української демонології та езотерики. Блискуче виписані образи віщуна-характерника Оникія Колодуба та вивідника-ієзуїта Кубуся. Опис похорон останнього збуджує не тільки уяву, а й викликає моторошне містичне відчуття… На мій погляд, цей — езотеричний момент один з найбільш вражаючих у романі.

Чи є помилки в зображенні історичних подій? Напевне, є. Але їх не більше, ніж у будь-якій дисертації чи монографії, творених фахівцями-істориками.

І на завершення. Історичні джерела (французькі, турецькі та інші) згадують про цей похід тому, що при взятті міста-фортеці Сіноп козаками вперше були застосовані підводні човни. Про це зокрема пишуть монах-домініканець Урньє, який на власні очі бачив покинутий козаками підводний човен, французький дослідник флоту Монжері, український історик Супруненко, який, до речі, й розшукав ці джерела, та інші. Про сам же перебіг походу, від його підготовки й до завершення, історія мовчить. Якщо колись буде віднайдено історичне джерело з описом деталей походу, то, скоріше за все, він — похід відбувався так, як відтворив його автор у своєму творі.

Дякуючи за насолоду спілкування з героями роману “Золото і кров Сінопа”, побажаємо авторові подальшого творчого натхнення і нових блискучих здобутків.


Володимир МОРОЗ,

історик, Заслужений працівник Культури України



Примітки

1

* (тут і далі) — узято з автентичних джерел.

(обратно)

2

Казікермен — Дівоча фортеця. Нині місто Берислав Херсонської області.

(обратно)

3

Кафа — місто, де був найбільший невільничий ринок. Нині місто Феодосія.

(обратно)

4

Шайтан — дідько, чорт.

(обратно)

5

Рабат — базар.

(обратно)

6

Сажень — 2,1336 м.

(обратно)

7

Невір-царство — Крим.

(обратно)

8

Гезлев — нині місто Євпаторія.

(обратно)

9

Пси господні — інквізиція.

(обратно)

10

Веремія — тактика морського бою запорожців. Наблизившись до турецького судна, вони давали залп з рушниць і гармат і миттєво відпливали у відкрите море; по якомусь часі, вже з іншого боку, знову давали залп і знову відпливали; потім утретє і вчетверте, а з настанням темряви вони всіма чайками йшли на абордаж.

(обратно)

11

Діти султана — яничари.

(обратно)

12

Акерман — фортеця в Дністровському лимані. До завоювання турками (1486 р.) — Білгород. Нині місто Білгород-Дністровський.

(обратно)

13

Согдейська фортеця — споруджена генуезцями на стрімкій горі над морем. Була завойована турками в 1475 році Нині це фортеця в місті Судаку в Криму. Збереглася дотепер.

(обратно)

14

Келеп — бойовий молоток з руків’ям завдовжки в один аршин.

(обратно)

15

Хутба — моління за царюючого султана.

(обратно)

16

Охляп — без сідла.

(обратно)

17

Узун-Кале — нині Очаків.

(обратно)

18

Ози-Зуч — Дніпро.

(обратно)

19

Фана Кара Тенгіз — Зле Чорне море.

(обратно)

20

Міндер — подушка для сидіння.

(обратно)

21

За шаріатом, сорокову частину всіх прибутків заможний мусульманин зобов’язаний віддати знедоленим. Шаріат — система мусульманського права.

(обратно)

22

Ударами бубна на галерах створювали ритм для веслярів.

(обратно)

23

У Турецькій імперії турки носили білі, греки — зелені, євреї — жовті чалми.

(обратно)

24

Саз — щипковий музичний інструмент.

(обратно)

25

Нюрнберзький квадрант — прилад для орієнтації.

(обратно)

26

Ібліс — демон, чорт.

(обратно)

27

Імам — вища духовна особа.

(обратно)

28

Румелі — фортеця на Босфорі.

(обратно)

29

Білий козак — новачок.

(обратно)

30

Чауш — урядовець, якого падишах посилав з грамотою до інших країн.

(обратно)

31

Константинополь — столиця Візантії; після завоювання турками стала називатися Стамбулом.

(обратно)

32

Нині Старокостянтинів.

(обратно)
ЛитВек: бестселлеры месяца
Бестселлер - Людмила Евгеньевна Улицкая - Казус Кукоцкого - читать в ЛитвекБестселлер - Наринэ Юрьевна Абгарян - Манюня - читать в ЛитвекБестселлер - Мария Парр - Вафельное сердце - читать в ЛитвекБестселлер - Юрий Осипович Домбровский - Хранитель древностей - читать в ЛитвекБестселлер - Элияху Моше Голдратт - Цель-2. Дело не в везении  - читать в ЛитвекБестселлер - Дэниел Гоулман - Эмоциональный интеллект - читать в ЛитвекБестселлер - Джейн Энн Кренц - Разозленные - читать в ЛитвекБестселлер - Михаил Юрьевич Елизаров - Библиотекарь - читать в Литвек