ЛитВек: бестселлеры недели
Бестселлер - Влада Ольховская - Синдром Джека-потрошителя - читать в ЛитвекБестселлер - Кэтлин Эйзенхардт - Простые правила - читать в ЛитвекБестселлер - Роберт Сапольски - Биология добра и зла. Как наука объясняет наши поступки - читать в ЛитвекБестселлер - Фрэнк Патрик Герберт - Дюна - читать в ЛитвекБестселлер - Винифред Ватсон - Один день мисс Петтигрю - читать в ЛитвекБестселлер - Анастасия Тарасова - Сам себе финансист: Как тратить с умом и копить правильно - читать в ЛитвекБестселлер - Стюарт Тёртон - Семь смертей Эвелины Хардкасл - читать в ЛитвекБестселлер - Джереми Хейманс - Новая власть. Какие силы управляют миром – и как заставить их работать на вас - читать в Литвек
Литвек - электронная библиотека >> Мирослава Сендзиковська и др. >> Сборники, альманахи, антологии и др. >> Фантастичні оповідання польських авторів про святого Миколая, Діда Мороза і... >> страница 43
німецький шолом.

(обратно)

41

Дослівно: "водяниста польська (мова)".

(обратно)

42

Автор (мабуть) спеціально робить помилку в написанні, поєднуючи "мадам" та "мадемуазель".

(обратно)

43

Farorz – фарар, парафіяльний священик.

Niy ma o czym godać – Нема про що говорити (сілезька говірка)

Щось тут у автора не сходиться. Війна з СРСР розпочалася 22 червня 1941 року. Отже, весілля мало відбутися в грудні (гаразд, наприкінці листопада). Але тоді обставини, про які йтиметься далі, ніяк не могли б ще статися.

(обратно)

44

Ще одна дивина у Автора: гора Арарат знаходиться на території Туреччини, за власне Кавказським хребтом. Німців там не було, в горах вони билися значно північніше.

(обратно)

45

Польска Військова Організація (Polska Organizacja Wojskowa)

(обратно)

46

Selbstschutz - самозахист (нім.)

(обратно)

47

Feldgrau – захисний, сіро-мишиний колір німецьких мундирів.

(обратно)

48

"Тоді для мене стало зрозуміло, що паніка, тінь якої завжди розстилається над кожним з наших великих міст, має свою відповідність у відважній гордині тих небагатьох, які, ніби орли, кружляють над пригніченим стражданням. Якось Capitano, випиваючи з нами, глянув на запітнілий келих немов у скляну кулю, що показує минуле і мрійливо сказав: - Ніякий з келихів з шампанським не був кращим за той, який нам подали в машини тієї ночі, коли ми перетворили Сагунт на руїни. з ним, чим жити з тими, кого страх змушує повзати в пилюці.

Ернст Юнгер "На мармурових каменях"

(обратно)

49

Гімн був написаний 24 грудня 1818 року в різдвяний святвечір в австрійському селі Оберндорф під Зальцбургом. Текст пісні написав вікарний священик церкви святого Миколая Йозеф Мор, а музику написав органіст Франц Грубер. Прем'єра гімну відбулася того ж дня на урочистій різдвяній месі. За однією з версій, гімн, який легко можна було співати а-капелу або під гітару, створювався в такому поспіху через те, що миші прогризли міхи церковного органу.

Через деякий час пісня широко поширилася по Європі, в німецьких церковних пісенних збірниках вона з'явилася в 1831, причому в них значилося: "Автори тексту і музики невідомі". Авторство Мора і Грубера вдалося остаточно встановити лише 1854 року.

На початку XX століття церква в Оберндорфі була зруйнована повінню. Нині на її місці споруджено невелику капличку, а в сусідньому будинку відкрито "Музей Тихої ночі". Найстаріша з авторських партитур (близько 1820 року) зберігається в зальцбурзькому музеї "Кароліно-Августеум".

Пісня перекладена на безліч мов, існує також кілька українських перекладів, в яких перший рядок звучить по-різному: "Тиха ніч, дивна ніч", "Тиха ніч, свята ніч", "Тиша і спокій у ночі святій", "Ніч тиха, ніч свята" і т.д.

Ніч тиха, ніч свята,

Люди сплять, далечінь чиста;

Лише у печері свічка горить;

Там святе подружжя не спить,

В яслах спить Дитя, в яслах спить Дитя.

Ніч тиха, ніч свята,

Осяяла висота,

Світлий Ангел летить з неба,

Пастухам він приносить звістку:

«Вам народився Христос, вам народився Христос!»

Ніч тиха, ніч свята,

У небі горить зірка;

Пастухи давно в дорозі,

До Віфлеєму поспішають прийти:

Там побачать Христа, там побачать Христа.

Ніч тиха, ніч свята,

Щастя чекають на всі серця.

Боже, дай усім до Христа прийти,

Радість світлу в Ньому знайти.

Вічно слався, Христе, вічно слався, Христе!

(обратно)

50

Фріцек, Фріцек. Вставай, синку, вставай, щоб не запізнитися (сілезька говірка).

(обратно)

51

Від перекладача: "Спортових" не пам'ятаю, але у нас на початку семидесятих років були в продажу сигарети "Sportowiec" – "Спортсмен" (!), 8 копійок за пачку. Навіть болгарські "Шипка" і "Сонце" були дорожчими – 10 копійок. А от скільки коштував наш "Памір" не пам'ятаю, чи то 9, чи то 10 копійок.

(обратно)

52

Тобто у 1970 році – прим.перекладача

(обратно)

53

Говорити, як Пекарський на муках — говорити дурниці, говорити безглуздо. Ця фраза походить з історії Польщі, а точніше вона пов’язана з убивством короля Сигізмунда III Вази психічно хворим шляхтичем Міхалом Пєкарським.

(обратно)

54

Курія - установа - загальна назва папських урядових установ, яким належить верховне управління римською католицькою церквою.

(обратно)