Литвек - электронная библиотека >> Александр Владимирович Ганичкин и др. >> Сад и огород и др. >> Справочник умелого садовода

Жанр: Сад и огород, Справочники

Серия:

Год издания:

Язык книги: русский

Страниц: 207

Издано в серии:

Издательство: Эксмо

Город печати: Москва

ISBN: 978-5-699-60627-6

Книга закончена

Доступен ознакомительный фрагмент книги!

   просмотрело человек за:

день: 1  месяц: 14   год: 54   всего: 393

Читать онлайн

Эта книга основана на многолетнем профессиональном опыте авторов и содержит ответы на самые главные вопросы садоводов. Читатель не только получит исчерпывающую информацию, но и познакомится с самыми плодоносящими сортами любимых культур, правилами обрезки, прививки и формировки, тонкостями размножения, подготовки сада к зиме, а главное – современными и безопасными для урожая средствами борьбы с вредителями и болезнями.

Саджанці плодових дерев: як їх правильно вибрати?


Маючи свою ділянку землі, там обов'язково потрібно посадити хоча б кілька дерев. По-перше, це дозволить мати якісь свої фрукти. А по-друге, в тіні дерев можна відпочивати, розслабитися після роботи на городі. Ось тільки потрібно знати, як правильно вибирати саджанці плодових дерев, щоб вони не виявилися поганої якості.
Вибір саджанців для саду
Необхідно враховувати наступне: саджанці дерев, навіть якщо вони купуються з розплідника, де вони вирощуються, починають плодоносити тільки через 3-5 років після висадки. Все залежить від їх віку. А якщо в цьому не мати ніякого досвіду, то можна купити хворий саджанець, з яким будуть одні проблеми. Тому потрібно знати кілька простих правил, як вибирати такі рослини. Розсадник рослин Кліома Сервіс займається тільки якісними саджанцями, які приносять найсмачніші плоди.
Дуже важливу роль відіграють такі показання:
- вік саджанця;
- наскільки надійною є коренева система;
- товщина штамба (так правильно називається стовбур);
- яка кількість бічних пагонів;
- наскільки довгими є пагони.
І вже тільки після цього необхідно дивитися, чи є якась хвороба у саджанця чи ні. Наприклад, рослини можуть хворіти кореневим раком. Ця хвороба визначається дуже просто: на кореневій системі утворюються нарости, через що рослина буде хворіти.
Вік саджанця: чому це так важливо?
Багато покупців на ринку або в розпліднику намагаються вибрати саджанці побільше. Вони вважають, що це дозволить їм мати плоди з даних рослин якомога швидше. Адже відомо, що садові рослини починають плодоносити тільки на 5-й або навіть 6-й рік життя. Але вибір великого саджанця - це не завжди правильно. Адже може виявитися так, що це рослини, які не були продані в минулому сезоні. Чим це може закінчитися?
Все дуже просто: якщо саджанець не проданий, його знову прикопують в землю до наступного сезону. Наприклад, плодові рослини (втім, як і всі інші) продаються навесні, а потім восени. І якщо їх викопати перший раз, потім другий раз, то вони починають хворіти. Це обов'язково позначиться на їх зростанні. Помічено, що великі саджанці часто відстають у розвитку, ніж ті, які є одно- або дворічними. Чому так буває, яка основна причина відсталості в розвитку великих саджанців?
Ця проблема пояснюється дуже просто. Вся справа в тому, що велику рослину неможливо викопати, не пошкодивши кореневу систему. Вона у них вже потужна і цілком розвинена. Навіть якщо це трирічна рослина, при викопуванні в землі залишиться від 70 до 80 відсотків всієї кореневої системи.
Все товсті пагони можуть зберегтися, а ось дрібні усмоктувальні корінці (вони називаються «мочки») обов'язково залишаться в землі. Так що, чим менше саджанець, тим краще, тому що дозрівання повноцінної кореневої системи у нього ще попереду. Якщо це саджанець яблуні і груші, то він повинен бути тільки дворічним, не більше. А сливи, абрикоси або черешні необхідно купувати однорічними.
Ключевые слова: дачный участок плодовые деревья кустарники садоводам дачникам садоводство

  : 0 : 0 : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  

Оставить комментарий: