Литвек - электронная библиотека >> Вільям Шекспір >> Трагедия >> Отелло, венеціанський мавр >> страница 33
призначити командувачем, але, за його відсутністю, призначив Отелло.

Кассіо вас не знає... - Кассіо, звичайно, знає Родріго в обличчя; але Родріго послухався поради Яго ("зміни своє лице фальшивою бородою"), і Кассіо його не впізнав.

...чи не побували часом ваші інструменти в Неаполі, що вони так гугнявлять? - Натяк або на "неаполітанську хворобу", як у ті часи називали сифіліс, або на гугнявість вимови неаполітанців.

Лежав я з Кассіо недавно поруч... - В Англії часів Шекспіра окремі ліжка рідко у кого були. Звичай спати з приятелями або із зовсім чужими людьми в одному ліжку зберігався до XVII ст. навіть серед вищих класів суспільства.

Геллеспонт - давньогрецька назва Дарданелльської протоки.

Я радий, що ума ви позбулися. - Лодовіко щойно повідомив Отелло про даний йому наказ їхати в Венецію і призначення Кассіо на його місце. Дездемона радіє тільки з першого, однак Отелло пояснює її радість другим повідомленням і вважає, що вона втратила розум, відкрито радіючи з удачі свого коханця.

У тузі сиділа вона край струмка...- Старовинна англійська пісня про зелену вербу дійшла до нас у кількох варіантах. Найдавніший список належить до 1600 р.

Настане тьма... Й під нами сколихнеться Від жаху вся земля! - Уявлення про зв'язок між затемненнями і землетрусами зустрічається у Плінія, англійський переклад якого був виданий 1601 р.

Це загартований в льодових водах Іспанський меч.- Про гартування іспанських мечів у льодовій воді також згадується у Плінія.

Дивлюсь йому на ноги - ні, то казка... - Вважалося, що у чорта мають бути копита; Отелло вважає Яго чортом.

Пес спартанський! - Спартанські собаки, як твердять стародавні автори, були особливо люті.