ЛитВек: бестселлеры недели
Бестселлер - Сергей Васильевич Лукьяненко - Искатели неба. Дилогия - читать в ЛитвекБестселлер - Роберт Гэлбрейт - Шелкопряд - читать в ЛитвекБестселлер - Александр Анатольевич Ширвиндт - Склероз, рассеянный по жизни - читать в ЛитвекБестселлер - Грег МакКеон - Эссенциализм. Путь к простоте - читать в ЛитвекБестселлер -  Сборник - Нефть. Люди, которые изменили мир - читать в ЛитвекБестселлер - Донна Тартт - Щегол - читать в ЛитвекБестселлер - Артур А Думчев - Помнить всё. Практическое руководство по развитию памяти - читать в ЛитвекБестселлер - Джаннетт Уоллс - Замок из стекла - читать в Литвек
Литвек - электронная библиотека >> Автор неизвестен >> Православие >> Правильник УПЦКП >> страница 2
богоугодне і благочестиве діло; тільки щоб чинилося це не під час співу на ранній відправі (тобто не в храмі).

Після ранкових молитов відразу, без «Достойно є,..», читається полуношниця від «Блаженні непорочні…» (17 кафизма); якщо ж ні, то — і «Достойно є…» і відпуст.

Полуношницю та шестипсалміє у храмі необхідно слухати з уважністю, і в цей час священику не варто нічого читати, крім ранніх молитов зі служебника, а слухати читання та церковний спів або читати ті ж канони, які читаються на ранній.

Неприпустимо під час ранкового співу в храмі читати молитви до Причастя, акафіст або що-небудь інше. Бог дарував нам загальні та спільні ранні, вечірні молитви, щоб єдиним серцем і єдиними устами Його славити та оспівувати.

Після закінчення ранньої та першого часу в келії або вдома можна читати за бажанням: або уривки з Євангелія й Апостола, або акафіст із канонами. Коли настане час, за звичаєм, читаються 3-й і 6-й часи з тропарями, у великопісні дні, коли служиться літургія Ранішеосвячених Дарів, потрібно читати і 9-й час або уважно вислухати його читання в храмі.

У надвечір’я Різдва Христового та Богоявлення, якщо є піст, слухають Царські часи, що читаються в храмі.

ЧИТАННЯ КОНДАКІВ НА ЧАСАХ І ЗОБРАЖАЛЬНИХ УПРОДОВЖ ВСЬОГО ТИЖНЯ

У неділю після «Полегши, відпусти…» та «Отче наш…» — недільний кондак і храму на честь святого. «Слава…», кондак на честь святого цього дня, «І нині…», кондак храму Богородиці. Якщо ж храм не Богородиці, то на «І нині…» читається «Заступнице християн…».

Якщо в цей день святкується Різдво Христове чи Богоявлення, чи Преображення, чи Воздвиження чесного хреста, то читається один кондак цього свята. Якщо ж на цей день припадає інше Господське свято або Богородичне, тоді читається недільний кондак, «Слава…», «І нині…» і кондак свята.

Під час Святої Чотиридесятниці читаються недільний кондак, «Слава…», кондак Тріоді, неділі за гласом, «І нині…», храму Богородиці. Якщо ж храм не Богородиці, то читається: «Слава…», кондак храму святого, «І нині…» Тріоді.

Те ж саме й у Святу П’ятидесятницю, в усі неділі до відання свята Пасхи: спочатку читається кондак Тріоді. «Слава…», кондак храму святого, «І нині…», кондак Пасхи. Після Вознесіння Господнього читається кондак даного свята до неділі Всіх святих.

У понеділок після «Полегши, відпусти…» і після «Отче наш…», якщо храм на честь Господа або Богородиці, то читається кондак храму, потім дня й денного святого. «Слава…», «Зі святими упокой…», «І нині…». «Заступнице християн…», а якщо храм святого першим читається кондак дня і храму, також кондак денного святого. «Слава…», «Зі святими упокой…», «І нині…», «Заступнице християн…».

У вівторок після «Отче наш…» — кондак храму на честь Господа або Богородиці, і дня, також денного святого. «Слава…», «Зі святими упокой…», «І нині…», «Заступнице християн…». У храмі Іоана Хрестителя читається кондак храму у вівторок на часах після «Полегши, відпусти…» не читається тому, що читається денний кондак Іоану Хрестителю.

У середу після «Полегши, відпусти…» і по «Отче наш…» — кондак дня «Вознісся на хрест…» і храму святого, і денного святого. «Слава…», «Зі святими упокой…», «І нині…», «Заступнице християн…».

У четвер після «Полегши, відпусти…» і по «Отче наш…» — кондак храму на честь Господа або Богородиці, і дня — святих апостолів і святителя Миколая, також і святого денного. «Слава…», «Зі святими упокой…», «І нині…», «Заступнице християн…».

У п’ятницю після «Полегши, відпусти…» і після «Отче наш…» кондаки читаються так, як і в середу.

У суботу, після «Полегши, відпусти…» і після «Отче наш…» — кондак храму на честь Господа або Богородиці і дня, а також денного святого. «Слава…», «Зі святими упокой…», «І нині…», «Заступнице християн…». Якщо ж збігається свято Господське або Богородичне з попраздництвом, у суботу і в усю седмицю (крім неділі) читається кондак тільки даного свята до його відання, а денні кондаки опускаються. Якщо пам’ять святого припадає на попраздництво і заради цього відбувається полієлей або славослів’я, то читається кондак цього святого. «Слава: і нині…» — кондак свята, якого відбувається попраздництво. У дні П’ятидесятниці читається спочатку кондак Тріоді, «Слава…» — святого денного, «І нині…» — кондак Пасхи. А після відання Пасхи — «І нині…» — кондак цього свята, до неділі Всіх святих.

Варто також пам’ятати, що якщо Октоїх не співається увесь тиждень, зберігаються тропарі і кондаки денні.

За традицією, готуючись до ранньої літургії, правило до Святого Причастя починати із псалмів: «Господь пасе мене…» та інше, молитви та канон до Причастя. За іншою традицією, починають від Зображальних, тобто від «Благослови, душе моя, Господа…», а після закінчення Зображальних промовляють зазначені вище псалми, канон і молитви до Причастя, а потім — часи та відпуст. Це допустимо, тому що здавна святі апостоли й богоносні отці узаконили, і відвели певним молитвам відповідний час, щоб кожна молитва звершувалася у свій час: полуношниця та рання — вночі; часи — кожний у свою годину; вечірня — увечері.

У Світлу седмицю замість звичайного правила читається канон Пасхи з Богородичними та Пасхальні часи. Перед звершенням літургії також прочитуються канон і молитви до Святого Причастя.

Обов’язково і необхідно кожній людині будь-якого віку та статі знати молитви: «Отче наш…», «Богородице Діво…», «Вірую…» і читати їх кілька разів щодня.

Кожен, хто бажає причаститися, повинен гідно приготуватися до цього Святого Таїнства. Приготування це (у церковній практиці називається говінням) триває декілька днів і стосується як тілесного, так і духовного життя людини. В тілесному житті необхідно дотримуватися поміркованості, тобто тілесної чистоти, обмеження в їжі (піст). У дні посту виключається їжа тваринного походження: м’ясо, молоко, яйця, а під час суворого посту, — риба. Хліб, овочі, фрукти вживаються в помірній кількості. Розум не повинен розсіюватися на маловартісні речі чи перебувати у веселощах.

У дні говіння потрібно відвідувати богослужіння в храмі, якщо дозволяють обставини, та виконувати домашнє молитовне правило: хто читає звичайно не всі ранкові й вечірні молитви, нехай читає всі повністю, хто не читає канони, нехай у ці дні читає хоча б по одному канону. Напередодні Причастя необхідно бути на вечірньому богослужінні й прочитати вдома, крім вечірніх молитов, канон покаянний, канон Богородиці і Ангелу Охоронителю. Канони читаються або один за іншим повністю, або з’єднуючи в такий спосіб: читається ірмос першої пісні покаянного канону («Як по суші…») і тропарі, потім