Литвек - электронная библиотека >> Ґюнтер Ґрас >> Современная проза >> Моє сторіччя >> страница 81
Подвійне рішення НАТО — система прийнятих лідерами США, Англії, Франції та ФРН військово-стратегічних рішень від 12 грудня 1979 року в рамках НАТО про застосування двох паралельних і взаємодоповнюючих підходів: зміцнення оборонних потужностей і сприяння переговорам щодо роззброєння та контролю за озброєнням.

(обратно)

54

Серія масових мирних політичних демонстрацій у Лейпциґу в 1989—1990 роках, із закликом до демократизації НДР.

(обратно)

55

У кнайпі «Адлер» у Ґроссгольцльойте 1958 року зібралася «Група 47».

(обратно)

56

Розмовна назва корупційного скандалу довкола підкупу баварського політика Макса Штрайбля та інших членів партії ХДС, який призвів 1993 року до відставки Штрайбля. Відтоді назва «аміґо-афера» вживається в німецькій мові як загальна — на означення корупційних скандалів.

(обратно)

57

Натяк на трастові фонди, за допомогою яких здійснювалися ці незаконні оборудки: німецькою «траст» — Treuhand, буквально: treu — вірний, die Hand — рука.

(обратно)

58

У німецьких назвах селищ приховані значення, які окреслюють ці місця як затуркані та забуті: Fürstenau — Панське, Gottgetreu — Богобоязне, Hemmschuh — Гамівний Черевик.

(обратно)

59

Treuhandgesellschaft — німецька назва товариства з обмеженою відповідальністю (трасту), яке було створене після 1990 року і поставило собі за мету передати всю державну власність колишньої НДР у приватні руки; при цьому було здійснено чимало незаконних трансакцій.

(обратно) Моє сторіччя. Иллюстрация № 5
(обратно)
ЛитВек: бестселлеры месяца
Бестселлер - Абрахам Вергезе - Рассечение Стоуна - читать в ЛитвекБестселлер - Евгений Германович Водолазкин - Авиатор - читать в ЛитвекБестселлер - Роберт Тору Кийосаки - Богатый папа... Бедный папа... - читать в ЛитвекБестселлер - Стивен Р Кови - 7 навыков высокоэффективных семей - читать в ЛитвекБестселлер - Михай Чиксентмихайи - В поисках потока. Психология включенности в повседневность - читать в ЛитвекБестселлер - Энн Тайлер - Катушка синих ниток - читать в ЛитвекБестселлер - Эмили Нагоски - Как хочет женщина.Мастер-класс по науке секса - читать в ЛитвекБестселлер - Георгий Иванович Челпанов - Учебник логики - читать в Литвек