ЛитВек: бестселлеры недели
Бестселлер - Элизабет Гилберт - Есть, молиться, любить - читать в ЛитвекБестселлер - Андрей Валентинович Жвалевский - Время всегда хорошее - читать в ЛитвекБестселлер - Розамунда Пилчер - В канун Рождества - читать в ЛитвекБестселлер - Олег Вениаминович Дорман - Подстрочник: Жизнь Лилианны Лунгиной, рассказанная ею в фильме Олега Дормана - читать в ЛитвекБестселлер - Джон Перкинс - Исповедь экономического убийцы - читать в ЛитвекБестселлер - Людмила Евгеньевна Улицкая - Казус Кукоцкого - читать в ЛитвекБестселлер - Наринэ Юрьевна Абгарян - Манюня - читать в ЛитвекБестселлер - Мария Парр - Вафельное сердце - читать в Литвек
Литвек - электронная библиотека >> Кшиштоф Борунь >> Научная Фантастика >> Восьме коло пекла >> страница 30
поправить…

Але небо було глухе.

Невже бог одвернувся від нього у цю жахливу годину? А може, дотеперішнє життя — справді помилка?.. Що, коли кров, пролита з його волі, спопелілі тіла людей, що їх прирік на смерть, звинувачують його?.. Звинувачують перед лицем Всевишнього?! Ні! Адже він не чинив цього сам од себе. Адже він був одним із багатьох, безмежно відданих ділам господнім… Діла ті мусили бути праведні… бо хто ж тоді насправді той, що його ошукав? Чому він дозволяв, коли слуги його зле чинили?..

Ішов далі й далі вглиб долини і вже не молився, не просив, а звинувачував і погрожував тому, хто не хотів вислухати його благання.

Раптом в голові сяйнула богохульна думка: коли не господь, то, може, сатана зарятує?.. Гнав ту думку, а вона поверталася, довбала мозок… І, переможений врешті, закликав на поміч пекельні сили. І знав: вороття вже немає, з минулим покінчено назавжди.

Одначе надаремне сподівався, що дістане відповідь…

Мюнх ішов повільніше й повільніше. Чимдалі важчим ставало мертве вже Камине тіло. Не чув холоду, а лише страшенну втому й сонливість. Дедалі частіше спотикався. Падав, підводився і знову падав. Нарешті посковзнувся, безсило опустився на тіло дівчини і застиг.

Він не чув і не бачив нічого: ні гулу двигунів повітряної машини, що йшла на посадку, ні штучної зірки, яка зненацька спалахнула високо над долиною й розсіяла нічний морок…


Восьме коло пекла. Иллюстрация № 23
Восьме коло пекла. Иллюстрация № 24 Восьме коло пекла. Иллюстрация № 25

1

Цитується за виданням: Данте Алігієрі, “Божественна комедія”. Державне видавництво художньої літератури. Київ, 1956.

(обратно)

2

Метр — шаноблива назва людини видатного хисту і знань (тут і далі — примітки перекладача).

(обратно)

3

Бургграф — у середньовічній Німеччині — начальник замку й міста, який мав військові й судові права.

(обратно)

4

Літанія — католицька молитва.

(обратно)

5

Овідій, Публій Назон (43 до н. е. — 17 н. е.) — римський поет.

(обратно)

6

Гіпнопедія — навчання під час сну.

(обратно)

7

Кляштор — католицький монастир.

(обратно)

8

Елоїза — ім’я учениці й дружини видатного середньовічного французького філософа й богослова П’єра Абеляра (1079–1142), що його католицька церква оголосила єретиком. Елоїза належить до найосвіченіших жінок середньовіччя.

(обратно)

9

“Молот відьом” (1489) — середньовічна книга, в якій викладено вчення католицької церкви про чаклунство. Це пам’ятка дикого бузувірства й фанатизму середньовічної інквізиції, спроба дати “теоретичне” обґрунтування кривавих розправ католицької церкви з “єретиками”, “відьмами”, “чаклунками”.

(обратно)

10

Клєнчнік — ослінчик з пюпітром (щоб стояти навколішках під час молитви).

(обратно)

11

Йдеться про майдан і собор Святого Петра в Римі.

(обратно)

12

Стелла — надгробна кам’яна плита з написом, у костьолі править за почесне місце.

(обратно)

13

Тридентський собор — “вселенський” собор католицької церкви, що засідав у італійських містах Тренто (лат. Tridentum) (1545-47, 1551-52, 1562-63) і Болонья (1547-49). Прийняте собором “Тридентське сповідування віри”, що діє й досі, зберігає середньовічні догмати католицизму.

(обратно)