ЛитВек: бестселлеры недели
Бестселлер - Паола Дмитриевна Волкова - Мост через бездну. Вся история искусства в одной книге - читать в ЛитвекБестселлер - Лиля Град - Танцуйте свою жизнь. Психологические эссе о том, как вернуть себе себя - читать в ЛитвекБестселлер - Джералдин Брукс - Год чудес - читать в ЛитвекБестселлер - Матильда Старр - Школа чернокнижников - читать в ЛитвекБестселлер - Сергей Овчинников - Евгений Водолазкин. Брисбен. Рецензия - читать в ЛитвекБестселлер - Сергей Овчинников - Гузель Яхина. Дети мои. Рецензия - читать в ЛитвекБестселлер - Ольга Викторовна Примаченко - С тобой я дома. Книга о том, как любить друг друга, оставаясь верными себе - читать в ЛитвекБестселлер - Ольга Викторовна Примаченко - К себе нежно - читать в Литвек
Литвек - электронная библиотека >> Вальтер Скотт >> Исторические приключения >> Айвенго >> страница 93
про мій народ, як ваші простолюдини. Невже ви гадаєте, що я ціную ці блискучі камінчики більше, ніж власну свободу? Чи що мій батько вважає їх дорожчими за честь своєї єдиної дочки? Візьміть їх, леді. Мені вони зовсім не потрібні. Я ніколи більше не носитиму коштовностей.

— Значить, ви нещасливі? — спитала Ровена, вражена тоном, яким Ревека вимовила останні слова. — О, залишайтеся з нами! Праведні наставники зуміють переконати вас відмовитися від вашої хибної віри, а я буду вам замість сестри.

— Ні, леді, — відповідала Ревека з тим же спокійним смутком, що й раніше, — це неможливо. Не можу я змінювати віру предків моїх, як змінюю одяг залежно від клімату тієї країни, де збираюся оселитись. А нещасливою я не буду. Той, кому я присвячу решту свого життя, буде мені утішителем, якщо я виконаю його волю.

— Значить, і у вас є монастирі, і ви хочете піти до одного з них? — запитала Ровена.

— Ні, леді, — відповідала єврейка, — але в нашому народі від часів Авраама і до наших днів завжди були жінки, котрі присвячували свої думки Богові, а справи — подвигам любові до людей. Вони доглядають хворих, годують голодних, допомагають бідним. Ревека робитиме те саме. Скажи це твоєму володареві, якщо він запитає про долю тієї, яку врятував від смерті.

Голос Ревеки мимоволі затремтів, і в ньому почулася така ніжність, яка виявила більше, ніж вона хотіла висловити. Дівчина поспішила проститися з Ровеною.

— Прощавайте, — сказала Ревека, — нехай той, хто створив і євреїв, і християн, обсипає вас усіма благами життя… Корабель, на якому ми відпливаємо звідси, підніме якір, як тільки ми дістанемося до гавані.

Вона тихо вийшла з кімнати, залишивши Ровену в такому здивуванні, наче їй з'явилась якась примара. Прекрасна саксонка не забула розповісти про цю надзвичайну відвідувачку своєму чоловікові, на якого її розповідь справила глибоке враження.

Айвенго довго й щасливо жив з Ровеною, бо з ранньої юності їх зв'язували узи взаємної любові. І кохали вони одне одного ще більше тому, що зазнали стільки перешкод до свого з'єднання. Але було б ризикованим надто допитуватися, чи не спадав йому на думку спогад про красу й великодушність Ревеки значно частіше, ніж це могло сподобатися прекрасній спадкоємиці короля Альфреда.

Айвенго успішно служив при Річардові і, як і раніше, мав ласку у короля. Мабуть, він досяг би найвищих почестей, якби цьому не перешкодила передчасна смерть Левиного Серця, який загинув у замку Шалю, коло Ліможа[100]. Із кончиною цього великодушного, але необачного і романтичного монарха загинули всі честолюбні мрії і прагнення Уілфреда Айвенго. А героїчна постать короля-лицаря та його звитяжні подвиги надихали поетів і письменників багатьох поколінь.



Айвенго. Иллюстрация № 19
Айвенго. Иллюстрация № 20

Примітки

1

Річард І Левине Серце — англійський король (1189–1199), учасник Третього хрестового походу. Під час його правління в Англії продовжувалися феодальні смути і міжусобна боротьба.

(обратно)

2

Вільгельм І Завойовник (бл. 1028–1087) 1066 р. напав на Англію і захопив англійський трон. Після придушення бунту англосаксонських баронів заселив їхні землі норманськими лицарями.

(обратно)

3

Битва під Гастінгсом (1066) — битва, в якій Вільгельм Завойовник переміг англійського короля Гарольда II і остаточно захопив англійські землі.

(обратно)

4

Друїди — жерці у давніх кельтів, що населяли територію Британії до англосаксонського завоювання (V ст.).

(обратно)

5

Прелат — у католицькій та англіканській церквах: представник вищого духівництва.

(обратно)

6

Пріор — настоятель, духовна особа, що стояла на чолі католицького монастиря (абатства).

(обратно)

7

Франклін — землевласник саксонського походження в Англії.

(обратно)

8

Тан — титул найповажніших та найзнатніших англосаксів.

(обратно)

9

Ель — густе, міцне світле англійське пиво з ячменю.

(обратно)

10

Сен-Жан д'Акр — фортеця в Сирії, за яку хрестоносці билися з сарацинами під час Третього хрестового походу.

(обратно)

11

Мається на увазі Філіпп IV Август (1165–1223), політика якого була спрямована на зміцнення королівської влади і розширення володінь.

(обратно)

12

Купідон — у давньогрецькій міфології бог кохання, мав вигляд крилатого хлопчика з луком і стрілами.

(обратно)

13

Симара — верхній жіночий одяг у євреїв.

(обратно)

14

Цехін — стародавня венеціанська золота монета.

(обратно)

15

Хай їдуть! (Франц.)

(обратно)

16

Босеан — священний прапор ордену тамплієрів.

(обратно)

17

Ярд — англійська міра довжини, що дорівнює приблизно 0,9 метра.

(обратно)

18

Канцлер — одна з вищих посадових осіб у середньовічній Англії. Канцлер відав оформленням королівських актів та державною печаткою.

(обратно)

19

Паламар — служитель церкви, нижчий рангом від священика.

(обратно)

20

Настоятель — тут: доглядач за каплицею. Каплиця — невелика споруда без вівтаря для релігійних відправ і молитов.

(обратно)

21

Аграф — пряжка, застібка, що прикрашає одяг.

(обратно)

22

За давньогрецькою легендою, сиракузький тиран Діонісій підвісив гострий меч на кінському волосі над головою Дамокла. посадовивши його на своє місце, бо той йому заздрив. У переносному значенні — грізна нависла небезпека.

(обратно)

23

Амбразура — отвір у стіні укріплення, призначений для стрільби та спостереження.

(обратно)

24

Ендорсъка чарівниця, за біблійною легендою, передрекла загибель царя Саула в бою з філістимлянами.

(обратно)

25

Цариця Савська — легендарна цариця царства Саба в Південній Аравії.

(обратно)

26

Давньоєврейський цар Соломон, за Біблією, мав сімсот дружин і триста наложниць.