Литвек - электронная библиотека >> Володимир Іванович Савченко >> Научная Фантастика >> Чорні зорі >> страница 53
і ракет та керування ними з землі.

Рентген — прийнята в ядерній техніці одиниця вимірювання радіації.

Респіратор — маска для захисту носа і рота людини від шкідливих випарів.

Сельсин-мотор — один з елементів системи керування на віддалі.

Сенсація — повідомлення про надзвичайну подію, що викликає загальний інтерес.

Спектральний аналіз — визначення складу хімічної речовини за світловим випромінюванням, що його дає вміщена в полум’я вольтової дуги проба цієї речовини.

Телескоп-рефлектор — телескоп, у якому збільшення досягають за допомогою увігнутого дзеркала (на відміну від рефрактора — лінзового телескопа).

Феномен — тут: незвичайне, виняткове явище природи.

Циклотрон — електромагнітний прискорювач заряджених ядерних частинок.

Андерсон Карл Давид (нар. 1905 р.) — американський фізик, досліджувач космічного проміння; відкрив існування позитрона і мезона.

Беккерель Анрі (1852–1908) — французький фізик, який відкрив у 1896 році явище радіоактивності в сполуках урану.

Дірак Поль (нар. 1902 р.) — англійський вчений, один з найвидатніших сучасних фізиків-теоретиків. Створив так звану квантову теорію вакууму (порожнечі), теоретично передбачив існування антиелектрона (позитрона), антипротона та антинейтрона.

Ейнштейн Альберт (1879–1955) — видатний американський фізик-теоретик, автор теорії відносності або — релятивістської механіки, яка на відміну від класичної механіки Галілея-Ньютона пов’язує властивості простору й часу з рухом і матерією.

Лоуренс Ернест Орландо (нар. 1901 р.) — американський фізик, винахідник циклотрона.

Менделєєв Дмитро Іванович (1834–1907) — великий російський хімік, який звів усі відомі йому прості речовини до єдиної періодичної системи елементів, а також передбачив властивості деяких нових, ще не відкритих на той час елементів.

Резерфорд Ернест (1871–1937) — великий англійський фізик-експериментатор. Проробив багато важливих досліджень в галузі ядерної фізики; відкрив атомне ядро.

Скобельцин Дмитро Володимирович (нар. 1892 р.) — відомий радянський фізик, досліджувач космічних променів і радіоактивності.


ЛитВек: бестселлеры месяца
Бестселлер - Борис Акунин - Аристономия - читать в ЛитвекБестселлер - Бенджамин Грэхем - Разумный инвестор  - читать в ЛитвекБестселлер - Евгений Германович Водолазкин - Лавр - читать в ЛитвекБестселлер - Келли Макгонигал - Сила воли. Как развить и укрепить - читать в ЛитвекБестселлер - Мичио Каку - Физика невозможного - читать в ЛитвекБестселлер - Джеймс С. А. Кори - Пробуждение Левиафана - читать в ЛитвекБестселлер - Мэрфи Джон Дж - Технический анализ фьючерсных рынков: Теория и практика - читать в ЛитвекБестселлер - Александра Черчень - Счастливый брак по-драконьи. Поймать пламя - читать в Литвек