Литвек - электронная библиотека >> Популярные авторы >> Олекса Влизько

КОММЕНТАРИИ 1848

Комдив
Александр Анатольевич Берг

Книгу прочёл с удовольствием. Только вот есть ошибки и несуразицы. Орудия в 100 мм не заряжаются раздельно, у них унитарный снаряд, то есть снаряд запрессован в гильзу и подается в орудие целиком. Так что танки Кв-3 заряжались одним человеком и одним унитаром. Далее, я вообще в ауте. При прорыве блокады Ленинграда, 2-я армия Власова прорвала окружение и по словам автора Власов не попал в плен, а продолжал ею командовать. И вдруг автор рассказывает, как в Харькове схватывают генерала Власова-предателя и по приговору вешают в Москве. Такое ощущение, что автор не следит за своим же написанным и потерял берега. Но, книга неплохая. Желаю автору еще написать хороших книг, но и следить за им же написанным и не попадать в такие идиотские ситуации.

Серый лис     #192108
Сказка на Рождество
Алиса Орлова-Вязовская

Прочитала «Сказку на Рождество» Алисы Орловой-Вязовской, и она заставила меня поверить в настоящую зимнюю сказку. С первых страниц я погрузилась в уютный мир, полный снега, искрящихся огней и рождественских чудес. Герои и их истории согревали мне душу, заставляя поверить в то, что даже в самые темные времена есть место для добра, надежды и волшебства. Это идеальная книга, чтобы погрузиться в праздничное настроение и поверить в рождественское чудо.

ivgorenko     #192101
Краеугольный камень
Александр Сергеевич Донских

Странно, почему о романе "Краеугольный камень" мало говорят? Тут такая сосредоточенность мыслей, авантюрности, любви, ненависти, войны, мира и бог знает чего ещё, что читать его как дышать. Жизнь в нём и такая какая есть и такая, какая должна быть. Противоречия стянуты крепко и убедительно.Читали в бумаге, и в бумаге надо читать, потому что вещь традиционная, через бумагу так и глядит в тебя тот и другой герой романа. Язык глубокий и крепкий, настоящий глубинно русский. Читать!!

Фетрова В.Б.     #192098
Евангелие Достоевского
Митрополит Иларион (Алфеев)

"Евангелие Достоевского" митрополита Илариона (Алфеева) - глубокая и увлекательная работа, которая проливает свет на религиозное мировоззрение и влияние христианства на творчество величайшего русского писателя. Митрополит Иларион блестяще анализирует духовные ценности, нравственный выбор и религиозно-философские вопросы, которые Достоевский затрагивает в своих произведениях. Эта книга - ценный вклад в понимание как Достоевского, так и роли религии в формировании русской литературы.

rom-mak     #192091
Льды возвращаются
Александр Петрович Казанцев

Эта книга захватывает с первых страниц. Невероятная смесь научной фантастики, приключений и философских размышлений. Я был поражен изобретательностью Казанцева и его способностью заставить читателя задуматься о важных вопросах, таких как цикличность жизни и неизбежность перемен. Герои были хорошо прописаны и реалистичны, их борьба за выживание на суровой планете была настолько правдоподобной, что я чувствовал себя частью этой истории. Роман оставил во мне глубокое впечатление, напомнив о хрупкости жизни и необходимости ценить каждый момент.

modeba972     #192087
Потерян в море
О. Рейтерн

На Author.Today книга выложена полностью и бесплатно.

О.Рейтерн     #192084
Субъект. Часть четвертая
Андрей Но

Очередная часть "Субъекта" Андрея Но поражает своей глубиной и провокативностью. Автор не только создает захватывающий мир сверхспособностей, но и исследует фундаментальные вопросы человеческой природы и возможностей нашего разума.

Книга бросает вызов привычным представлениям о том, что значит быть человеком. Она заставляет задуматься о границах нашего сознания и потенциале, который таится в наших собственных умах. Рекомендую эту книгу всем, кто интересуется интеллектуальной фантастикой, психологическими исследованиями или просто хочет задуматься о том, на что мы способны как вид.

sam47i     #192081

ВСЕ КОММЕНТАРИИ

главная 1 2 ... 2 »
 

Влизько Олекса - 21 книг. Главная страница.

Влизько ОлексаОлекса Федорович Влизько – талановитий український поет та дотепний прозаїк (автор оповідань та нарисів). Йому, жертві сталінських репресій, судилося прожити лише 26 років. Проте він залишив помітний слід в українській літературі.
Олекса Влизько – один із найяскравіших представників революційного романтизму в українській поезії 20-30-х рр. ХХ ст. Поет завжди намагався жити на рівні великої мрії, працювати в літературі по новому, по-ударному. Він тільки тоді давав свій твір на суд читачеві, коли був переконаний, що це справді поезія.
Олекса Влизько народився 4 (17 за старим стилем) лютого 1908 р. на станції Боровьонка Крестецького повіту Новгородської губернії, де його батько служив дяком, псаломником. 1917 року родина переїхала на батьківщину діда — в село Сигнаївка Звенигородського повіту Київської губернії (нині — Шполянський район Черкаської області). У 1919 — в с. Станіславчик, далі в с. Лебедин. Хлопець ходив до школи в Лебедині. Життєва доля Олекси склалася драматично. Тринадцятилітнім, після захворювання на скарлатину і тяжких ускладнень, він став глухим. Незрима стіна відгородила його од людських голосів, од усіх звуків життя.
Ще з малих літ Олекса вражав усіх начитаністю і гострою пам’яттю. Тож не дивно, що він легко вступив на мовно-літературний факультет Київського інституту народної освіти (на базі Державного університету ім. Т.Г. Шевченка). Саме на той час припадають і перші його літературні спроби. О. Влизько почав писати вірші російською мовою, згодом складав їх українською мовою за словником. У 1926 р., уже набувши певних знань, створив вірне «За всіх скажу».
Швидко змужнів його талант. Легко й невимушено ввійшов у літературу Олекса Влизько. Ввійшов трохи екстравагантним і водночас романтично замріяним. Світлий пафос, молодеча безжурність, надлишок нерозтрачених душевних сил відзначають автора книжки «За всіх скажу». Ця тоненька книжечка з’явилася навесні 1927 р. і стала подією в молодій українській радянській поезії. Динамізм думки, вибухова енергія почуття проймають кожен її рядок; кожен вірш – мов сторінка своєрідного ліричного щоденника, з якого постає яскравий духовний автопортрет поета гранично відритої душі й щирого слова.
Влизько енергійний, гарячковитий і в житті, і в творчості – подекуди схильний і до містифікацій. Так, одного дня до редакцій кількох газет надійшли телеграми, в яких сповіщалося про загибель Олекси Влизька (потонув у Дніпрі за невідомих обставин). Як стверджують у своїх спогадах Л. Первомайський та приятель Влизька журналіст Л. Пом’янський, то була витівка самого поета. Йому доконче хотілося знати, чого варта книжка «За всіх скажу», так би мовити, «з погляду вічності». За цим, м’яко кажучи, легковажним вчинком – справді серйозні мотиви, бажання побачити себе очима інших.
Поривчастий, бурхливо емоційний, Влизько постійно у роз’їздах. Він – один з небагатьох українських письменників, що їздили до Німеччини. Після цієї поїздки з’явилися численні репортажі й дорожні нариси, а також вірші, зібрані в книжку „Hoch, Deutschland”. Він зарекомендував себе справжнім репортером – спостережливим на характерні соціальні деталі, здатним на широкі узагальнення.
На час виходу першої збірки поезій О.Влизько належав до літературного угрупування «Молодняк», куди входили Л. Первомайський, П. Усенко, Т. Масенко, Є. Фомін та ін. Своєю творчістю, і своїм неординарним життям, поет надзвичайно імпонував українським футуристам. У 30-х рр. він переважає особливе творче піднесення: пише вірші, прозу, публіцистику, перекладає. Одна за одною з’являються його книжки: «Живу, працюю» (1930), «Рейс» (1930), «Книга балад2 (1930), «П’ятий корабель» (1933), «Мій друг Дон-Жуан» (1934).
Чехословацький дослідник творчості Влизька Орест Зілинський писав про цей період у літературній біографії поета: «Весь його шлях, усі зусилля спрямовані після першої збірки до все нових заперечень того, що вже здобуту, до іронічного зниження всього в собі й навколо себе… Отой гарячковитий неспокій Влизька, можливо, знищив його як визначного поета, але розкрив у ньому трагічного речника нездійсненних, навіть до кінця не усвідомлених перспектив поезії, що їх заглушувала епоха, яка не хотіла розуміти повсякчасного права поезії на круті й виняткові шляхи…».
Проте всього за якихось п’ять-шість років безслідно розвіявся оптимізм поета, зник його енергійний, вольовий порив. Причини цієї разючої метаморфози, думається треба шукати в тому, що відбувалося у нашому суспільстві на початку 30-х рр. Сталінізм, остаточно зміцнивши свої позиції, приступив до винищення народу. На Україну хвиля за хвилею накочувалися «оргзаходи», після яких зникали сотні людей. Процеси над «ворогами народу», колективізація, голод, знову процеси… – така «аура», звичайно, не була сприятливою для розвитку літератури взагалі і молодого таланту Влизька зокрема.
В його віршах з’являлося дедалі більше болісних рефлексів і неусвідомлених тривог. З поезій зникла романтика, не було вже в ній тієї одухотвореності, що так пристрасно звучала зі сторінок збірки «За всіх скажу».
О. Влизько, на жаль, не встиг реалізувати всі свої творчі задуми. Так, він готував всі свої поезії до видавництва «Література і мистцецтво» 1934 р. Поет включив шість віршів, написаних ще 1926 р., та «Пісню про колгоспне зерно» до неопублікованої збірки з багатозначною назвою «Пісня, якої не вбити!» для масової бібліотеки. О. Влизько відчував на собі жорстку тінь безпідставного звинувачення, втіливши його в образ підступної ночі.
Влизька розстріляли у грудні 1934 р. Ім’я поета зникло з літератури аж до початку шістдесятих, коли народові поверталися тисячі імен невинних жертв кривавого терору.
Олекса Влизько – талант, який, по суті, лише почав розкриватися, так багато обіцяючи. Можна тільки здогадуватися, скільки було йому посильно зробити в літературі, уявляти ті книжки, які він міг би написати, з болем і подивом замислюватися над цим коротким, але напрочуд яскравим літературним шляхом. Це – біографія справжнього поета, відданого сина свого народу. Без таких біографій всі наші уявлення про літературу, її історію і про сам час були б вельми схематичними і катастрофічно вбогими.
Книга - Hoch, Deutschland!. Олекса Влизько - читать в Литвек

Жанр: Поэзия

Серия: -

Год издания: 1930

Язык книги: украинский

Страниц: 77

Читать

Формат: pdf

 Скачать

Після поїздки українського поета Олекси Влизька до Берліна, у 1930 році було видано дві його книжки про це: збірка прозових текстів «Поїзди йдуть на Берлін» (у Харкові видавництвом ЛіМ) та збірка віршів “Hoch, Deutschland!” (у Києві видавництвом... ... Полное описание книги

[Комментировать]   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
Книга - Автомати. Олекса Влизько - читать в Литвек

Жанр: Советская проза

Серия: Поїзди йдуть на Берлін #5

Год издания: 1930

Язык книги: украинский

Страниц: -

Читать

Формат: fb2

 Скачать

Текст «Автомати» є п’ятим твором у авторській збірці прози Олекси Влизька «Поїзди йдуть на Берлін», виданої 1930 року державним видавництвом «Література і мистецтво», Харків-Київ. ... Полное описание книги

[Комментировать]   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
Книга - Акційне т-во Фрідріх Круп в Есені. Олекса Влизько - читать в Литвек

Жанр: Советская проза, Сатира

Серия: Поїзди йдуть на Берлін #7

Год издания: 1930

Язык книги: украинский

Страниц: -

Читать

Формат: fb2

 Скачать

Текст «Акційне т-во Фрідріх Круп в Есені» є сьомим (заключним) і найбільшим твором у авторській збірці прози Олекси Влизька «Поїзди йдуть на Берлін», виданої 1930 року державним видавництвом «Література і мистецтво», Харків-Київ. ... Полное описание книги

[Комментировать]   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
Книга - Ваш труп зі Шпре. Олекса Влизько - читать в Литвек

Жанр: Советская проза

Серия: Поїзди йдуть на Берлін #3

Год издания: 1930

Язык книги: украинский

Страниц: -

Читать

Формат: fb2

 Скачать

Текст «Ваш труп зі Шпре» є третім твором у авторській збірці прози Олекси Влизька «Поїзди йдуть на Берлін», виданої 1930 року державним видавництвом «Література і мистецтво», Харків-Київ. ... Полное описание книги

[Комментировать]   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
Книга - Вибрані поезії. Олекса Влизько - читать в Литвек

Жанр: Поэзия

Серия: -

Год издания: 1963

Язык книги: украинский

Страниц: 246

Читать

Формат: pdf

 Скачать

Збірка віршів (включно з поемою "Мій друг Дон-Жуан") українського поета Олекси Влизька, видана 1963 року. До книги увійшли твори, що друкувалися в 20-30-ті роки XX сторіччя у різних українських газетах та журналах, а також авторських збірках поета. ... Полное описание книги

[Комментировать]   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
Книга - Гарматний марш. Олекса Влизько - читать в Литвек

Жанр: Поэзия

Серия: -

Год издания: 1931

Язык книги: украинский

Страниц: -

Читать

Формат: djvu

 Скачать

Збірник військових віршів українського поета, прозаїка, що став жертвою сталінського терору, Олекси Федоровича Влизька (1908-1934) побачив світ у 1931 році. До видання також увійшли твори зі збірки «Книга баляд» (1930). В кінці вміщено авторський... ... Полное описание книги

[Комментировать]   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
Книга - Експериментальний депутат. Олекса Влизько - читать в Литвек

Жанр: Советская проза, Юмор: прочее

Серия: З часопису "Нова ґенерація" 1927-1930

Год издания: 1927

Язык книги: украинский

Страниц: 15

Читать

Формат: fb2

 Скачать

«Експериментальний депутат» Олекси Влизька – гумористичне оповідання в стилі американського вестерну; дещо нагадує дотепні оповідки Марка Твена та О’Генрі. Вперше було опубліковано у часописі «Нова ґенерація» (Харків) № 1, 1927 р. ... Полное описание книги

[Комментировать]   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
Книга - За всіх скажу. Олекса Влизько - читать в Литвек

Жанр: Поэзия

Серия: -

Год издания: 1927

Язык книги: украинский

Страниц: -

Читать

Формат: djvu

 Скачать

Збірка віршів Олекси Влизька "За всіх скажу", видана 1927 року видавництвом письменників "МАСА" (Київ) невиличким накладом у 1000 примірників. ... Полное описание книги

[Комментировать]   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
Книга - Золоті рядки української поезії. Розстріляне Відродження. Микола Хвильовий - читать в Литвек
Читать

Формат: djvu

 Скачать

Розстріляне Відродження — це назва трагічного періоду, який пережила вітчизняна культура в 30-ті роки XX століття. Понад двісті поетів, прозаїків, перекладачів, літературних критиків, літературознавців, викладачів, театральних діячів стали тоді... ... Полное описание книги

[Комментировать]   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
Книга - Історія закордонного пашпорту. Олекса Влизько - читать в Литвек

Жанр: Советская проза, Юмор: прочее

Серия: Поїзди йдуть на Берлін #1

Год издания: 1930

Язык книги: украинский

Страниц: -

Читать

Формат: fb2

 Скачать

Гумористичні роздуми щодо закардонного паспорта з дотепними прикладами з історії. Текст "Історія закордонного пашпорту" є першим твором у збірці прози Олекси Влизька "Поїзди йдуть на Берлін", виданої 1930 року харківсько-київським видавництвом "ЛІМ". ... Полное описание книги

[Комментировать]   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
Книга - Книга балад. Олекса Влизько - читать в Литвек

Жанр: Поэзия

Серия: -

Год издания: 1930

Язык книги: украинский

Страниц: -

Читать

Формат: djvu

 Скачать

Збірка поезій Олекси Влизька «Книга баляд» видана 1930 року у Києві видавництвом «Книгоспілка». Збірку склали твори: «Баляда про басмача Мамета-Абдулу», «Баляда колоніяльних вправ з англійської мови», «Баляда про зайві очі», «Затишна баляда серед... ... Полное описание книги

[Комментировать]   : 1 : 0 : 0 : 0 : 0  
Книга - Мій друг Дон-Жуан. Олекса Влизько - читать в Литвек

Жанр: Поэзия

Серия: -

Год издания: 1934

Язык книги: украинский

Страниц: -

Читать

Формат: djvu

 Скачать

Останній прижиттєвий збірник творів українського поета, що став жертвою сталінського терору, Олекси Федоровича Влизька (1908–1934). До видання увійшли лірико-епічна поема «Мій друг Дон-Жуан» та окремі вірші. У творах Олекси Влизька цього періоду... ... Полное описание книги

[Комментировать]   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
Книга - Моє ударне. Олекса Влизько - читать в Литвек

Жанр: Поэзия

Серия: -

Год издания: 1931

Язык книги: украинский

Страниц: -

Читать

Формат: djvu

 Скачать

Збірник віршів українського поета, прозаїка, що став жертвою сталінського терору, Олекси Федоровича Влизька (1908–1934) побачив світ у 1931 році. До видання увійшли агітаційні поезії, написані з метою надихнути робітників на працю, викрити ледарів... ... Полное описание книги

[Комментировать]   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
Книга - Негри, карти, аперитиви. Олекса Влизько - читать в Литвек

Жанр: Советская проза

Серия: Поїзди йдуть на Берлін #6

Год издания: 1930

Язык книги: украинский

Страниц: -

Читать

Формат: fb2

 Скачать

Текст «Негри, карти, аперитиви» є шостим твором у авторській збірці прози Олекси Влизька «Поїзди йдуть на Берлін», виданої 1930 року державним видавництвом «Література і мистецтво», Харків-Київ. ... Полное описание книги

[Комментировать]   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
Книга - Поезії. Олекса Влизько - читать в Литвек

Жанр: Поэзия

Серия: -

Год издания: 1927

Язык книги: украинский

Страниц: -

Читать

Формат: djvu

 Скачать

Збірник віршів українського поета, прозаїка, що став жертвою сталінського терору, Олекси Федоровича Влизька (1908–1934) побачив світ у 1927 році. Тематика творів поета різноманітна, поезія наповнена силою та молодецьким запалом. Автор шукає нові... ... Полное описание книги

[Комментировать]   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
главная 1 2 ... 2 »