Литвек - электронная библиотека >> Популярные авторы >> Ґео Шкурупій

КОММЕНТАРИИ 1848

Комдив
Александр Анатольевич Берг

Книгу прочёл с удовольствием. Только вот есть ошибки и несуразицы. Орудия в 100 мм не заряжаются раздельно, у них унитарный снаряд, то есть снаряд запрессован в гильзу и подается в орудие целиком. Так что танки Кв-3 заряжались одним человеком и одним унитаром. Далее, я вообще в ауте. При прорыве блокады Ленинграда, 2-я армия Власова прорвала окружение и по словам автора Власов не попал в плен, а продолжал ею командовать. И вдруг автор рассказывает, как в Харькове схватывают генерала Власова-предателя и по приговору вешают в Москве. Такое ощущение, что автор не следит за своим же написанным и потерял берега. Но, книга неплохая. Желаю автору еще написать хороших книг, но и следить за им же написанным и не попадать в такие идиотские ситуации.

Серый лис     #192108
Сказка на Рождество
Алиса Орлова-Вязовская

Прочитала «Сказку на Рождество» Алисы Орловой-Вязовской, и она заставила меня поверить в настоящую зимнюю сказку. С первых страниц я погрузилась в уютный мир, полный снега, искрящихся огней и рождественских чудес. Герои и их истории согревали мне душу, заставляя поверить в то, что даже в самые темные времена есть место для добра, надежды и волшебства. Это идеальная книга, чтобы погрузиться в праздничное настроение и поверить в рождественское чудо.

ivgorenko     #192101
Краеугольный камень
Александр Сергеевич Донских

Странно, почему о романе "Краеугольный камень" мало говорят? Тут такая сосредоточенность мыслей, авантюрности, любви, ненависти, войны, мира и бог знает чего ещё, что читать его как дышать. Жизнь в нём и такая какая есть и такая, какая должна быть. Противоречия стянуты крепко и убедительно.Читали в бумаге, и в бумаге надо читать, потому что вещь традиционная, через бумагу так и глядит в тебя тот и другой герой романа. Язык глубокий и крепкий, настоящий глубинно русский. Читать!!

Фетрова В.Б.     #192098
Евангелие Достоевского
Митрополит Иларион (Алфеев)

"Евангелие Достоевского" митрополита Илариона (Алфеева) - глубокая и увлекательная работа, которая проливает свет на религиозное мировоззрение и влияние христианства на творчество величайшего русского писателя. Митрополит Иларион блестяще анализирует духовные ценности, нравственный выбор и религиозно-философские вопросы, которые Достоевский затрагивает в своих произведениях. Эта книга - ценный вклад в понимание как Достоевского, так и роли религии в формировании русской литературы.

rom-mak     #192091
Льды возвращаются
Александр Петрович Казанцев

Эта книга захватывает с первых страниц. Невероятная смесь научной фантастики, приключений и философских размышлений. Я был поражен изобретательностью Казанцева и его способностью заставить читателя задуматься о важных вопросах, таких как цикличность жизни и неизбежность перемен. Герои были хорошо прописаны и реалистичны, их борьба за выживание на суровой планете была настолько правдоподобной, что я чувствовал себя частью этой истории. Роман оставил во мне глубокое впечатление, напомнив о хрупкости жизни и необходимости ценить каждый момент.

modeba972     #192087
Потерян в море
О. Рейтерн

На Author.Today книга выложена полностью и бесплатно.

О.Рейтерн     #192084
Субъект. Часть четвертая
Андрей Но

Очередная часть "Субъекта" Андрея Но поражает своей глубиной и провокативностью. Автор не только создает захватывающий мир сверхспособностей, но и исследует фундаментальные вопросы человеческой природы и возможностей нашего разума.

Книга бросает вызов привычным представлениям о том, что значит быть человеком. Она заставляет задуматься о границах нашего сознания и потенциале, который таится в наших собственных умах. Рекомендую эту книгу всем, кто интересуется интеллектуальной фантастикой, психологическими исследованиями или просто хочет задуматься о том, на что мы способны как вид.

sam47i     #192081

ВСЕ КОММЕНТАРИИ

главная 1 2 ... 2 »
 

Шкурупій Ґео - 24 книг. Главная страница.

Шкурупій ҐеоНародився Ґео Шкурупій (справжнє ім'я Георгій або Юрій Данилович Шкурупій) 20 квітня 1903 р. в м. Бендерах. Мати вчителювала, батько служив машиністом на залізниці. Дитинство промайнуло на Поділлі. Вчився в 2-ій Київській гімназії. Дебютний прозовий твір «Ми» опублікував у літературно-мистецькому альманасі «Ґроно» (1920).
Перша збірка поезій — «Психотези. Вітрина третя» (1922) — побачила світ у київському видавництві панфутуристів «Гольфштром». Через рік вийшла збірка «Барабан. Вітрина друга». Обидві написані в стилістиці футуристичної поетики, чим дев'ятнадцятирічний автор здобув неабияку приязнь панфутуристів і навіть увійшов до ядра київського Аспанфуту.
Власне, Шкурупій виходив на літературну арену, коли футуристичний рух в Україні вступив у свій другий етап, себто коли він ідеологічно почав сходитися з російським «комфутом», і це повною мірою позначилось на згаданих збірках — заполітизованість автора не заперечити. Щоправда, в добу романтиків революції це сприймалося позитивно. Переважає у творах суспільно-політична тематика, вона давала підстави першому критикові М. Йогансену сподіватися, що із Ґ. Шкурупія вийде якщо «не поет революції, то визначний поет революційної доби».
З 1925 р. Ґ. Шкурупій виступає і як прозаїк. Про його першу книжку гостросюжетних оповідань «Переможець дракона» О. Білецький відгукнувся як про цікаве явище в нашій белетристиці: «збірник розмаїтий, талановитий», хоча надміру залітературений.
У 1928 р. побачив світ роман Ґ. Шкурупія «Двері в день», який засвідчив ще один напрям пошуків тогочасної прози — «ліво»-експериментальний. Автор по-своєму реалізував тут ідею синтезу, поєднавши елементи авантюрного й пригодницького романів та репортажний жанр. Ще в своїй першій поетичній збірці він закликав «двигунами двигати по голові міщан». Ця популярна на той час тема розкривається в романі. Головний герой твору Теодор Гай намагається вирватися із міщанського середовища в простір оновленої України, де панує рух вперед і завзята боротьба, символом якої стає Дніпрельстан. Щоправда, авторські міркування щодо його ролі у майбутньому України нині звучать наївно. А деякі думки суголосні й сьогоденню. Так, автор відчуває «нефутуристичний» пієтет перед старовиною, розмірковує про українізацію південноукраїнських земель.
Якщо роман «Двері в день» не втрачає певного пізнавального значення й донині, то зовсім по-іншому прочитується схвально зустрінута свого часу репортажна новела «Січневе повстання». По-перше, сучасна переоцінка історичних подій примушує нас сприймати січневе повстання київських робітників 1918 р. проти Центральної ради як підтримку однієї з найбільших кривавих провокацій. Відкрилася правда і про сумнозвісну «муравйовщину» (в оповіданні Муравйов поспішає до Києва «на допомогу» з бородатими сибірськими стрільцями, що «наводили жах на гайдамаків»). По-друге, оповідання слабке з художнього боку: примітивний, «спекулятивний» сюжет, невмотивована, дешева розв'язка.
Порівняно з ним, художніші «Монгольські оповідання», що з'явилися внаслідок подорожі Ґ. Шкурупія до Монголії влітку 1930 р. Автор у передньому слові стверджує: у країні, щойно звільненій від китайського ярма та російського купецтва, його насамперед цікавить «людина з її звичаями, свідомістю, психологією, боротьбою за існування». Свідомість та психологія цікавили письменника і в романі «Жанна-батальйонерка» (1930), де він простежував роль інтелігенції в час розвалу царської імперії. На жаль, розв'язання цих проблем уже йшло у річищі вимог радянської історикр-революційної прози.
У 1930 р. Ґ. Шкурупій очолив київську філію «Нової ґенерації», ставши редактором її друкованого органу — «Авангарду-альманаху пролетарських митців «Нової ґенерації» (вийшло всього два номери). Хоча він опублікував на сторінках альманаху кіносценарій О. Довженка «Земля», репортаж О. Влизька «Поїзди їдуть на Берлін», вірші І. Маловічка, П. Мельника, Ю. Палійчука, статті К. Малевича, М. Ушакова, слід наголосити, що на його власних працях («Нове мистецтво в процесі розвитку української культури» та «Реконструкція мистецтва») позначилися не так позиція «Нової ґенерації» чи авторське розуміння мистецького процесу, як нездоровий дух тогочасної загальної суспільно-політичної атмосфери.
Ґ. Шкурупія заарештували в 1935 р. Подальші сліди його губляться на Соловках.
Для літературного процесу 20—30-х років Ґео Шкурупій — постать характерна: він то «одкривав семафори в майбутнє», бадьорився, то плутався і невтомно шукав, бідкаючись, що «нащадки не побачать краси руїн». Письменник-авангардист, він так і не встиг роздмухати «жарини слів» своїх, але в ньому «жив непереможний гін модернізації і росту української літератури».
Книга - «Нарком». Ґео Шкурупій - читать в Литвек

Жанр: Советская проза, Юмор: прочее

Серия: Новелі нашого часу #7

Год издания: 1931

Язык книги: украинский

Страниц: -

Читать

Формат: fb2

 Скачать

"Нарком" - гумористичне оповідання Ґео Шкурупія, котре за життя автора було видано 8 разів. Тут представлене за публікацією 1931 року. ... Полное описание книги

[Комментировать]   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
Книга - Божественна комедія. Ґео Шкурупій - читать в Литвек

Жанр: Поэзия

Серия: -

Год издания: 1931

Язык книги: украинский

Страниц: -

Читать

Формат: djvu

 Скачать

"Божественна комедія" Ґео Шкурупія - це збірка віршованих памфлетів. Зміст: "Божественна комедія", "Реабілітація Т. Г. Шевченка", "Міркування Ґео Шкурупія про кримські гори й вічність", "Старого світу бридкий намул - кожне пияцтво й прогул", "Знято... ... Полное описание книги

[Комментировать]   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
Книга - В долині ріки Іро. Ґео Шкурупій - читать в Литвек

Жанр: Советская проза

Серия: Монгольські оповідання #4

Год издания: 1932

Язык книги: украинский

Страниц: -

Читать

Формат: fb2

 Скачать

«В долині ріки Іро» — четверте оповідання в збірці Ґео Шкурупія (Георгія або Юрія Даниловича Шкурупія, 1903-1937 рр.) «Монгольські оповідання». Збірка була видана 1932 року харківським видавництвом «Рух». Загалом у збірці 9 оповідань («Вчинок гуна»,... ... Полное описание книги

[Комментировать]   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
Книга - Вчинок гуна. Ґео Шкурупій - читать в Литвек

Жанр: Советская проза

Серия: Монгольські оповідання #1

Год издания: 1932

Язык книги: украинский

Страниц: -

Читать

Формат: fb2

 Скачать

«Вчинок гуна» — перше оповідання в збірці Ґео Шкурупія (Георгія або Юрія Даниловича Шкурупія, 1903-1937 рр.) «Монгольські оповідання». Збірка була видана 1932 року харківським видавництвом «Рух». Загалом у збірці 9 оповідань («Вчинок гуна», «Кар’єра... ... Полное описание книги

[Комментировать]   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
Книга - Герой. Ґео Шкурупій - читать в Литвек

Жанр: Советская проза

Серия: Монгольські оповідання #7

Год издания: 1932

Язык книги: украинский

Страниц: -

Читать

Формат: fb2

 Скачать

«Герой» — сьоме оповідання в збірці Ґео Шкурупія (Георгія або Юрія Даниловича Шкурупія, 1903-1937 рр.) «Монгольські оповідання». Збірка була видана 1932 року харківським видавництвом «Рух». Загалом у збірці 9 оповідань («Вчинок гуна», «Кар’єра... ... Полное описание книги

[Комментировать]   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
Книга - Гобі. Ґео Шкурупій - читать в Литвек

Жанр: Советская проза

Серия: Монгольські оповідання #5

Год издания: 1932

Язык книги: украинский

Страниц: -

Читать

Формат: fb2

 Скачать

«Гобі» — п’яте оповідання в збірці Ґео Шкурупія (Георгія або Юрія Даниловича Шкурупія, 1903-1937 рр.) «Монгольські оповідання». Збірка була видана 1932 року харківським видавництвом «Рух». Загалом у збірці 9 оповідань («Вчинок гуна», «Кар’єра... ... Полное описание книги

[Комментировать]   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
Книга - Гульо. Ґео Шкурупій - читать в Литвек

Жанр: Советская проза

Серия: Монгольські оповідання #3

Год издания: 1932

Язык книги: украинский

Страниц: -

Читать

Формат: fb2

 Скачать

«Гульо» — третє оповідання в збірці Ґео Шкурупія (Георгія або Юрія Даниловича Шкурупія, 1903-1937 рр.) «Монгольські оповідання». Збірка була видана 1932 року харківським видавництвом «Рух». Загалом у збірці 9 оповідань («Вчинок гуна», «Кар’єра... ... Полное описание книги

[Комментировать]   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
Книга - Долина смерті. Ґео Шкурупій - читать в Литвек

Жанр: Советская проза

Серия: Монгольські оповідання #6

Год издания: 1932

Язык книги: украинский

Страниц: -

Читать

Формат: fb2

 Скачать

«Долина смерті» — шосте оповідання в збірці Ґео Шкурупія (Георгія або Юрія Даниловича Шкурупія, 1903-1937 рр.) «Монгольські оповідання». Збірка була видана 1932 року харківським видавництвом «Рух». Загалом у збірці 9 оповідань («Вчинок гуна»,... ... Полное описание книги

[Комментировать]   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
Книга - Жанна батальйонерка. Ґео Шкурупій - читать в Литвек

Жанр: Военная проза, Роман, Раритетные издания

Серия: -

Год издания: 1930

Язык книги: украинский

Страниц: -

Читать

Формат: fb2

 Скачать

Антивійськовий роман про події 1-ї Світової війни в Україні та, зокрема, про жіночий батальйон смерті в армії Російської Імперії. ... Полное описание книги

[Комментировать]   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
Книга - Злий дух. Ґео Шкурупій - читать в Литвек

Жанр: Советская проза

Серия: Монгольські оповідання #9

Год издания: 1932

Язык книги: украинский

Страниц: -

Читать

Формат: fb2

 Скачать

«Злий дух» — дев’яте оповідання в збірці Ґео Шкурупія (Георгія або Юрія Даниловича Шкурупія, 1903-1937 рр.) «Монгольські оповідання». Збірка була видана 1932 року харківським видавництвом «Рух». Загалом у збірці 9 оповідань («Вчинок гуна», «Кар’єра... ... Полное описание книги

[Комментировать]   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
Книга - Кар

Жанр: Советская проза

Серия: Монгольські оповідання #2

Год издания: 1932

Язык книги: украинский

Страниц: -

Читать

Формат: fb2

 Скачать

«Кар’єра святого» — друге оповідання в збірці Ґео Шкурупія (Георгія або Юрія Даниловича Шкурупія, 1903-1937 рр.) «Монгольські оповідання». Збірка була видана 1932 року харківським видавництвом «Рух». Загалом у збірці 9 оповідань («Вчинок гуна»,... ... Полное описание книги

[Комментировать]   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
Книга - Легенда. Ґео Шкурупій - читать в Литвек

Жанр: Советская проза

Серия: Монгольські оповідання #8

Год издания: 1932

Язык книги: украинский

Страниц: -

Читать

Формат: fb2

 Скачать

«Легенда» — восьме оповідання в збірці Ґео Шкурупія (Георгія або Юрія Даниловича Шкурупія, 1903-1937 рр.) «Монгольські оповідання». Збірка була видана 1932 року харківським видавництвом «Рух». Загалом у збірці 9 оповідань («Вчинок гуна», «Кар’єра... ... Полное описание книги

[Комментировать]   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
Книга - Місяць із рушницею. Ґео Шкурупій - читать в Литвек

Жанр: Советская проза

Серия: Новелі нашого часу #1

Год издания: 1931

Язык книги: украинский

Страниц: -

Читать

Формат: fb2

 Скачать

Спогади, дещо дотепні, трохи поетичні, про навчання у військовому таборі. ... Полное описание книги

[Комментировать]   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
Книга - Монгольські оповідання (збірка). Ґео Шкурупій - читать в Литвек

Жанр: Советская проза

Серия: Монгольські оповідання #10

Год издания: 1932

Язык книги: украинский

Страниц: -

Читать

Формат: fb2

 Скачать

Збірка Ґео Шкурупія «Монгольські оповідання» була видана 1932 року харківським видавництвом «Рух». У збірці авторська передмова «Як задумано» та 9 оповідань («Вчинок гуна», «Кар’єра святого», «Гульо», «В долині ріки Іро», «Гобі», «Долина смерті»,... ... Полное описание книги

[Комментировать]   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
Книга - Патетична ніч. Ґео Шкурупій - читать в Литвек

Жанр: Советская проза

Серия: Новелі нашого часу #4

Год издания: 1931

Язык книги: украинский

Страниц: -

Читать

Формат: fb2

 Скачать

Двоє чекістів – Марк Солчнів і товариш Мишко – закохані в одну жінку на ім'я Айзі. А на вулицях міста людей грабує таємничий чоловік у чорній масці.... ... Полное описание книги

[Комментировать]   : 0 : 0 : 0 : 0 : 0  
главная 1 2 ... 2 »