Литвек - электронная библиотека >> Віктор Суворов >> История: прочее >> Тінь перемоги >> страница 3
Сеном. Мертвий президент на чолі країни! Країною править мрець. Кермує з гробу. З того світу вказівки шле. І ось ми, щоб не відстати в цій справі, зводимо Жукова в розряд вічно живих з посмертною вислугою років та наданням чергових військових звань.

Але навіть і така висока честь, здається його шанувальникам недостатньою. Тому надходять пропозиції піднести його вище. На самі небеса. Ось «переконаний, правовірний атеїст», член Спілки журналістів Росії В. Дебердєєв пропонує зарахувати Жукова Георгія Костянтиновича до сонму святих Російської православної церкви. («Красная Звезда» 3 серпня 1996).

Конфуз у тому, що один святий Георгій уже є. Тому пропозиція товариша Дебердєєва, зводиться до того, щоб святого Георгія дублювати. Їх буде два. Один - просто Георгій, а інший - не просто, а Константінич. Інакше, як же їх відрізняти? Той на білому коні, і цей теж...

Жукову звання святого поки не надали, а його колишній охоронець, на їх мові - «прикріплений», уже оголошує околиці кличем: ТАК СВЯТИТЬСЯ ІМ’Я ЙОГО! («Красная Звезда» 30 листопада 1996) І написано ці слова великими буквами і жирним шрифтом. А «Красная Звезда» (1 березня 1997) все про те ж - про «піднесений ореол і навіть деяку святість» Жукова.

Бентежить ось що: товариш Дебердєєв, який пропонує провести Жукова в ранг святого, сам ні в чортів, ні у святих не вірить. Про це й заявляє. Ситуація знайома. Ми на тому вже ламали ноги й шиї: все ХХ століття пройдисвіти всіх мастей закликали й заставляли нас вірити в те, у що самі не вірили.

І щоб знову не наламати ніг і дров, давайте згадаємо, що думали, говорили й писали про кандидата у святі Георгія, ті, хто знав його краще за нас. Давайте послухаємо не сучасних борзописців, а жуковських сучасників, його командирів, товаришів по службі і підлеглих.

4.

Генералісимус Радянського Союзу Сталін Йосип Віссаріонович: «Маршал Жуков, утративши всяку скромність і будучи захоплений почуттям особистої амбіції, вважав, що його заслуги недостатньо оцінені, приписуючи при цьому собі в розмовах з підлеглими розробку і проведення всіх основних операцій Великої вітчизняної війни, включаючи й ті операції, до яких він не мав ніякого стосунку.» (Наказ Міністра Збройних сил Союзу РСР № 009. 9 червня 1946).

Маршали Радянського Союзу Булганін Микола Олександрович і Василевський Олександр Михайлович з цими словами Сталіна були повністю згодні. Скажу більше: ці слова написали вони і 8 червня 1946 року направили Сталіну проект наказу про Жукова. Текст наказу та факсимільна копія листа Булганіна і Василевського Сталіну - у «Військово-історичному журналі» (1993, № 5, с. 27). Сталін погодився з підготовленим текстом і наказ підписав.

Маршал Радянського Союзу Рокосовський Костянтин Костянтинович особисто знав Жукова півстоліття. І спочатку Рокосовський був над Жуковом командиром. І висунув його на вищу посаду.

Було так. У 1930 році Рокосовський - командир 7-ї Самарської імені Англійського пролетаріату кавалерійської дивізії. А Жуков у цій дивізії командував 2-ю бригадою. Ось витяг з атестації, підписаної Рокосовським 8 листопада 1930 року: «Володіє значною часткою впертості. Болісно самолюбний.» («ВИЖ» 1990 № 5 стор. 22)

Невгамовне самолюбство Жукова поєднувалося з пияцтвом, неабиякою статевою розбещеністю і нелюдською жорстокістю. Ці якості часто є сусідами: розпусник майже завжди садист, а садист - розпусник. У Червоній Армії не прийнято скаржитися, але жуковська жорстокість була вищою за ті стандарти, які прийняті в Червоній Армії. Свідчення Рокосовського 25 років комуністи ховали від народу. Тепер вони опубліковані. І вони пригнічують. Рокосовський описує обстановку дикої знервованості у бригаді Жукова. Бригаду трясло й лихоманило. Порядок вдалося навести лише прибравши Жукова з бригади. Жукова відфутболили на підвищення. Рокосовський пише: «Приходили скарги в дивізію, і командуванню доводилося з ними розбиратися. Спроби впливати на комбрига успіху не мали. І ми змушені були, з метою оздоровлення обстановки в бригаді "висунути" Г. К. Жукова на вищу посаду.» («ВИЖ», 1988, № 10 стор.17)

Жукова відправили в Москву на посаду помічника інспектора кавалерії Червоної Армії. Не тому пішов Жуков на підвищення, що вже дуже добрий командир, а тому пішов на підвищення, що треба було обстановку розрядити, звільнити бригаду від садиста будь-яким способом, нехай навіть і призначенням на вищу посаду.

В Червоній Армії жорстокість цінується. Командир-садист - на вагу діамантів. Але у Жукова жорстокості було більше, ніж було потрібно.

Через рік, 31 жовтня 1931 року, атестацію на Жукова пише Член Реввійськради СРСР, інспектор кавалерії РСЧА Семен Михайлович Будьонний. Він вважає, що Жуков - твердий член партії, але додає: спостерігається зайва жорсткість. («ВИЖ», 1990 № 5. Стор. 23)

Наступний щабель кар'єри: Жуков - командир 4-ї кавалерійської дивізії. «С. М. Будьонний згадував, як Жуков вступав у командування кавдивізією і як надмірно суворо обіцяв навести в ній порядок». («ВИЖ» 1992 № 1 стор. 76) Сам Семен Михайлович Будьонний дуже часто «підносив у морду». Не соромився. На цей рахунок є достатньо свідчень. І, ясна річ, бив він не солдат. Він бив командирів. Але стиль Жукова навіть для Будьонного був неприйнятний.

В атестацію Жукова командувач військами Білоруського військового округу комкор М. П. Ковальов вписує звичні слова: «Мали місце випадки грубості в поводженні з підлеглими, за що по партійній лінії т. Жуков має догану». (Маршалы Советского Союза. Москва. Любимая книга . 1996. С. 35)

Маршал Радянського Союзу Єременко Андрій Іванович у січні 1943 року - генерал-лейтенант, командувач Сталінградського фронту. Запис у щоденнику від 19 січня 1943 року: «Жуков, цей узурпатор і грубіян, ставився до мене дуже погано, просто не по-людськи. Він усіх топтав на своєму шляху... Я з товаришем Жуковом уже працював, знаю його як облупленого. Це людина страшна і недалека. Вищої марки кар'єрист». («ВИЖ» № 5, 1994, стор. 19)

Маршал Радянського Союзу М. В. Захаров: «Створилася досить напружена обстановка. В цих умовах координатор дій 1-го і 2-го Українських фронтів Маршал Радянського Союзу Жуков не зумів організувати достатньо чіткої взаємодії військ, які відбивали натиск ворога, і був відкликаний Ставкою в Москву.» («Красная Звезда», 11 лютого 1964)

Ці слова маршала Захарова підтверджує телеграма Сталіна: «Повинен зазначити Вам, що я поклав на Вас завдання координувати дії 1-го і 2-го Українських фронтів, а між тим з сьогоднішньої вашої доповіді видно, що, незважаючи на всю гостроту становища, Ви недостатньо обізнані з обстановкою: Вам невідомо про зайняття противником Хильки і Нова-Буда; Ви не знаєте
ЛитВек: бестселлеры месяца
Бестселлер - Борис Акунин - Аристономия - читать в ЛитвекБестселлер - Бенджамин Грэхем - Разумный инвестор  - читать в ЛитвекБестселлер - Евгений Германович Водолазкин - Лавр - читать в ЛитвекБестселлер - Келли Макгонигал - Сила воли. Как развить и укрепить - читать в ЛитвекБестселлер - Борис Александрович Алмазов - Атаман Ермак со товарищи - читать в ЛитвекБестселлер - Мичио Каку - Физика невозможного - читать в ЛитвекБестселлер - Джеймс С. А. Кори - Пробуждение Левиафана - читать в ЛитвекБестселлер - Мэрфи Джон Дж - Технический анализ фьючерсных рынков: Теория и практика - читать в Литвек